Nový Zéland odsouhlasil tři dny placené dovolené pro ženy po samovolném potratu

Tři dny dovolené v případě samovolného potratu nebo narození mrtvého dítěte se budou vztahovat i na partnery. Mají tak získat čas k tomu, aby se vyrovnali se svojí ztrátou.

Novozélandský parlament ve středu jednohlasně schválil zákon, podle nějž budou mít ženy, které samovolně potratily nebo se jim narodilo mrtvé dítě, právo na tři dny placené dovolené. Volno budou mít i jejich partneři. „Zákon pomůže ženám a jejich partnerům vyrovnat se se ztrátou, aniž by museli čerpat nemocenskou. Jejich zármutek není nemoc, ale ztráta – a ta potřebuje čas,“ říká autorka návrhu Ginny Andersen z Novozélandské strany práce.

Už nyní jsou zaměstnavatelé povinni poskytnout ženám placenou dovolenou v případě narození mrtvého plodu, byl-li starší než dvacet týdnů. Nový zákon ji ale umožní vyplatit, dojde-li k samovolnému potratu v jakékoli fázi těhotenství, čímž je unikátní, protože podmínka stáří plodu existuje i v jiných zemích (například v Austrálii je to dvanáct týdnů, v Británii čtyřiadvacet). Nevztahuje se ale na interrupci. Ta je na Novém Zélandu legální teprve od loňska. Potrat tam byl od roku 1977 považován za trestný čin s výjimkou případů, kdy by těhotenství mohlo ohrozit psychické nebo fyzické zdraví ženy nebo bylo výsledkem incestu.

Podle ministerstva zdravotnictví skončí v pětimilionovém Novém Zélandu samovolným potratem průměrně jedno až dvě těhotenství z deseti. Každoročně dochází k 5 900 až 11 800 samovolným potratům či narozením mrtvých dětí. Přesto je toto téma ve společnosti stále do určité míry tabu a řada lidí o něm nemá dostatek informací. „Lidé to občas vnímají jako osobní selhání, ne jako něco, co se prostě biologicky děje,“ říká Elaine Nsoesie z Boston University School of Public Health. Zároveň to často vede k určitému zlehčování, kdy jsou truchlící matky ubezpečovány, že „vždy mohou mít další dítě“.

Podle Vicky Culling, jež se specializuje na poradenství v případě ztráty dítěte, učinil parlament krok správným směrem, ten ale není dostatečný. „Dostanete tři dny placené dovolené, možná stihnete pohřbít dítě, pak se ale vrátíte do práce a pokračujete. A co pak?“ Ojedinělý přístup zvolila v této problematice Indie, ta v roce 2017 přijala zákon, který matkám, jež samovolně potratily, poskytuje šest týdnů placené dovolené.

Čtěte dále