Španělsko otestuje čtyřdenní pracovní týden. Začne s tím už na podzim

Testování by se měly účastnit až dvě stovky společností, jejichž zaměstnanci budou mít kratší pracovní dobu, ale nesníží se jim mzdy.

Španělsko jako jedna z prvních zemí plánuje otestovat čtyřdenní pracovní týden, píše deník The Guardian. Už koncem ledna oznámila na svém Twitteru politická strana Más País, že vláda přijala její návrh a souhlasí s vyzkoušením 32hodinového pracovního týdne. Zatím proběhlo několik jednání a další jsou v blízké době v plánu.

Čtyřdenní pracovní týden vede ke zvýšení produktivity, zlepšení duševního zdraví zaměstnanců a pomáhá zmírňovat globální oteplování.

„Španělsko je jednou ze zemí, v níž zaměstnanci pracují více hodin, než je evropský průměr. Přitom ale nepatříme mezi nejproduktivnější země. Jsem přesvědčen, že pracovat déle neznamená pracovat lépe,“ říká předseda Más País Íñigo Errejón Galván. Strana navrhuje tři roky trvající projekt, jenž by stál padesát milionů eur. Společnosti by snížením počtu hodin proto nesly minimální riziko. Podle propočtů strany by se mohlo zúčastnit zhruba dvě stě společností s třemi až šesti tisíci zaměstnanci s tím, že by nedošlo ke snížení mezd, ale pouze pracovních hodin.

Más País rovněž navrhuje, aby projekt vedl panel expertů, který by tvořili vládní představitelé, odbory i lobbisté. Ten by zároveň pomáhal s analýzou výsledků. Héctor Tejero, jeden z tvůrců návrhu, přiznává inspiraci u španělské firmy Software Delsol, která loni jako první čtyřdenní pracovní model úspěšně zavedla. „Absence poklesla, produktivita se zvýšila a zaměstnanci tvrdili, že jsou šťastnější,“ říká Tejero, podle nějž by projekt mohl být spuštěn už letos na podzim. Konkrétní podobu projektu ale vláda teprve představí na základě vyjednávání, která jsou podle zdroje z ministerstva průmyslu teprve na začátku.

Návrh setkal i s kritikou. Ricardo Mus z obchodní asociace Confederación Española de Organizaciones Empresariales jej například nazval „šílenstvím“ a dodal, že aby se země dostala z nejhorší recese od Španělské občanské války, je potřeba více práce, nikoli méně.

Idea čtyřdenního pracovního týdne ale získává v poslední době na popularitě. Podle jejích proponentů vede ke zvýšení produktivity, zlepšení duševního zdraví zaměstnanců a rovněž pomáhá zmírňovat globální oteplování. „Apelujeme na všechny světové vlády, aby následovaly příklad Španělska a pomalu začaly dláždit cestu ke čtyřdennímu pracovnímu týdnu,“ říká Joe Ryle z kampaně 4 Day Week. „Je očividné, že způsob, jakým pracujeme, vede ke stresu, vyhoření, přepracování a způsobuje obrovské problémy na pracovišti i v oblasti duševního zdraví. Čtyřdenní týden by byl dobrý pro ekonomiku, zaměstnance i prostředí.“

 

Čtěte dále