Duševních potíží je o třetinu víc. Potřebujeme i soukromé terapeuty, říkají odborníci

Vystudovaní psychologové mohou své terapeutické ordinace otevřít. To ale nestačí, upozorňuje Česká asociace pro psychoterapii.

Dle dat Národního ústavu duševního zdraví vzrostl v důsledku pandemie počet dospělých s duševním onemocněním o téměř třicet procent. Výskyt depresí a riziko sebevražd narostlo třikrát oproti období před pandemií. Dvakrát více se objevují také úzkostné poruchy. Přesto je terapie pro většinu potřebných stále nedostupná. Psychologická péče je přitom dlouhodobě poddimenzovaná poptávka převyšuje nabídku a kliničtí psychologové hrazení pojišťovnou mají plnou kapacitu a několikaměsíční čekací lhůty. „Sedm zdravotních pojišťoven vynakládá ročně na individuální, skupinovou či jinou psychoterapii 0,3 procenta svých rozpočtů,“ stojí v tiskové zprávě České asociace pro psychoterapii. Na terapeutické sezení hrazené pojišťovnou se čeká měsíce.

Zmírnit situaci a udržovat veřejné duševní zdraví pomáhají právě psychologové pracující jako OSVČ. Tedy absolventi oboru psychologie, akreditovaných výcviků a někdy i atestovaní kliničtí psychologové – ale bez smlouvy s pojišťovnou. Soukromá terapie však pro mnoho lidí představuje příliš velkou finanční zátěž. Přechodem do online prostředí se navíc stala nedostupnou i pro ty, kteří nemají přístup k počítači nebo internetu, případně doma nemají dostatek soukromí.

„Bohužel není realistické očekávat, že existující psychologické, psychoterapeutické a psychiatrické služby budou schopny uspokojit nárůst poptávky související se zvýšením výskytu duševních onemocnění v populaci. Již na jaře se ukázalo, že dochází k přetížení krizových telefonických a chatových služeb,“ píše se v tiskové zprávě Národního ústavu duševního zdraví. Také proto vznikla webová stránka Opatruj se, která má jednotlivcům v péči o své duševní zdraví pomáhat.

Ačkoliv se tedy situace mírně lepší a od 12. dubna 2021 mohou své ordinace otevřít terapeuti, kteří jsou vystudovanými psychology, ostatní musejí nechat své provozovny uzavřené. Česká asociace pro psychoterapii tak vyzývá stát k urychlené podpoře těch terapeutů, kterých se změny zatím netýkají.

Čtěte dále