Italský král absence vytvořil nový národní rekord. V práci nebyl patnáct let

Itálie řeší problém absentérů, kteří nechodí do práce, ale pobírají mzdu. Nejdéle absentující zaměstnanec dokázal do práce nechodit patnáct let.

V Itálii řeší problém s lidmi, kteří nechodí do práce, ačkoli je jim vyplácen plat v plné výši. Na základě zjištění speciálního vyšetřování zpřísnila v roce 2016 vláda zákony tak, aby lépe postihovaly absentéry. Vyšetřování totiž pomocí tajně umístěných kamer prokázalo, že 35 pracovníků radnice San Remo podvádělo se svou docházkou nejméně dva roky.

Za dva zaměstnance se kartami označovaly jejich manželky, kdežto jiní zaměstnanci do práce aspoň přišli, ale po označení se zase rozprchli – věnovat se přátelům, rodině nebo kanoistice. Pro boj s italskou zálibou v „ilegálním home officu“ je kromě legislativních změn připraven i speciální policejní tým, který se touto problematikou zabývá.

Za „krále absence“ je italským tiskem označován muž, který pobíral plat za práci v nemocnici Pugliese Ciaccio v kalábrijském městě Catanzaro. Do práce se osobně nedostavil od roku 2005. Patnáctiletá absence, na kterou se přišlo na konci minulého roku, je označována za italský národní rekord. Nemocnici tímto způsobem připravil o částku asi třináct a půl milionu korun.

Sedmašedesátiletý člen nemocničního managementu je nyní obviněn ze zneužití funkce, padělání a vydírání. Když byl v roce 2005 v práci naposledy, vyhrožoval totiž údajně ředitelce nemocnice, aby jí zabránil v podání disciplinárního hlášení z důvodu jeho nepřítomnosti. Když ředitelka odešla do důchodu, její nástupce, ani oddělení k tomu určená mužovu přítomnost na pracovišti už nekontrolovali. Spolu s ním je vyšetřováno i dalších šest manažerů, kteří jeho dlouholetou nepřítomnost umožnili.

 

Čtěte dále