Prezident vstává, jen když u nás Rusko něco potřebuje

Třetí díl nihilistické videoshow Všichni tady umřeme.

Máme za sebou již více než rok trvající epidemii, která nás vinou chaotické vlády Andreje Babiše stála nejvíce životů na světě, a na ministerstvu zdravotnictví se za tu dobu ocitl již čtvrtý ministr. Jan Blatný, který proslul zenovým klidem a tezí, že se věci prostě dějí, se po pěti měsících na ministerstvu už docela zorientoval, a tak byl vyhozen, aby další člověk uprostřed katastrofy zjišťoval, jak tohle ministerstvo funguje, jak se kdo jmenuje, co tam dělá a kam které dveře vedou.

Blatný tento týden nepřežil, Česká televize zatím dýchá, byť se jí radní zvolení především za hnutí ANO, SPD, KSČM a Pražský hrad snaží uškrtit, kudy chodí. Speciálně pak posluhovačka Jany Bobošíkové Hana Lipovská spolu s týmem lidí, jako je Pavel Matocha, Xaver Veselý a další. První kolo téhle party jsme zažili v listopadu při odvolání dozorčí komise České televize.

Prezident Miloš Zeman se v posledních letech vzbudí v podstatě už jen tehdy, když je ve hře nějaký byznysový zájem Ruska nebo Číny. Miluje reaktory od společnosti Rosatom, za které soustavně lobbuje jeho poradce Martin Nejedlý. Tato láska stála místo zmocněnce pro jádro Jaroslava Míla, kterého vyhodil věrný služebník kohokoli, tedy ministr Karel Havlíček, protože si dovolil kritizovat zapojení Rosatomu do stavby české jaderné hladové zdi.

Vedle reaktorů miluje prezident vakcínu Sputnik a na její podporu používá silácká vyjádření: kdo brání jejímu nasazení, má prý na rukou krev. Pokud má ovšem někdo na rukou krev za nezvládnutí epidemie, jaké takřka nemá ve světě konkurenci, je to jeho věrný politický souputník Andrej Babiš, ale to prezident laskavě přehlíží.

Čtěte dále