Koalice SPOLU vede Česko na Východ

Koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se hlásí k Západu, ale její asociální a antiliberální politika směřuje úplně jinam.

Na Vrbětice zareagovala koalice SPOLU sérií prohlášení, že patříme na Západ. Jenomže pokud podle nich patříme na Západ, pak je záhadou, proč politika těchto tří stran, a zvláště pak ODS, nemá se Západem nic společného. Na Západě by patřily kamsi na bizarní okraj politického spektra. V Evropském parlamentu sedí ODS ve společné frakci s Kaczyńského klerofašistickou partají Právo a spravedlnost, která v Polsku demontuje nezávislé soudy a bojuje proti LGBT. Prostě Západ jako z učebnice. Není ani překvapením, že především ODS nachází při hlasování u nás doma tak často shodu s Babišovým ANO a s SPD, ať už se to týká snižování daní, manželství stejnopohlavních párů nebo boje za zachování Česka coby exekutorského ráje.

Pokud se koalice ústy předsedy KDU-ČSL při své snaze shodit vládu ohání odvahou exilové vlády a parašutistů, kteří spáchali atentát na Heydricha, pak by si asi měli vzít všichni tři neurol a jít se projít. Parašutisté převzali zodpovědnost a zaplatili za to svými životy, které dali v sázku. Fiala a spol. nedávají v sázku nic a za nic nepřevezmou odpovědnost. Když Fiala prohlásil, že v politice není možné taktizovat, pak je otázka, o čem jiném je politika než o taktizování. Vždyť o tom pojednávají i základní texty, jako je Machiavelliho Vladař, Umění války od Sun-c’ nebo Caesarovy Zápisky o válce galské.

Totéž se týká volání ODS po malém státu. Malý stát, ať už tím myslí cokoli, totiž rozhodně není tím, s čím uspěla západní Evropa. Naopak. Vytvořila státy velké a silné. Ve většině zemí Evropy je vytvářely středopravicové křesťanskodemokratické strany, které byly dominantní silou poválečné Evropy.

Stojí také za pozornost, že v kauze Vrbětic nás proti Rusku podpořil onen bizarní slepenec států, jehož jsme členy, tedy V4. Původní vyjádření mělo být mnohem ostřejší, ale to zablokoval Viktor Orbán. Stejný Orbán, kterého podporuje ANO i ODS a u jehož plotu proti válečným uprchlíkům se procházel Petr Fiala, asi aby nám ukázal, co si představuje pod pojmem Západ. Takže si to zopakujme: prý patříme na Západ, a proto chce Fiala shodit vládu, aby dostal více moci Zeman, který nás táhne na Východ. OK. Nějaký politolog by o tom mohl napsat disertaci, ale profesor Fiala to asi nebude.

 

Čtěte dále