Mostecká kavárna The Most café bojuje o přežití. Její zánik by byl pro město ztráta

Pandemie přivedla kavárnu, která v Mostě funguje jako katalyzátor komunitního života i ohnisko kulturního dění, do kritické finanční situace.

„Kdo zná Most, ví, že v tomto drsném kraji je kultury, co by se za nehet vešlo. Most nemá svoji Stodolní ulici, nepořádá Colours of Brüx, v létě sem nemíří tisícovky lidí za zábavou a nemá svoji náplavku, kde by jedna akce střídala druhou. Těch pár dobrých věcí, které tu máme, je třeba si vážit,“ říká Milan Krám, který v Mostě žije a rád by tam žil dál.

Aktivní obyvatelé Mostu, kteří se snaží pracovat na tom, aby se město proměnilo, se v minulých letech sdružovali okolo komunitní kavárny The Most café. Slovo komunitní je zde zcela zásadní. Nejde tu totiž jen o dobré kafe, ale o celý organismus a podhoubí, ve kterém vznikají zajímavé akce, bez kterých by Most byl mnohem chudším místem. Nikde jinde nezažijete tolik koncertů a výstav a za několik let své existence se kavárna fakticky stala katalyzátorem komunitního života a nabalila na sebe řadu lidí, díky nimž město znovu ožívá. Kavárna podporuje kulturní a vzdělávací projekty, díky čemuž se stala pojítkem pro ty, kteří chtějí dělat něco dobrého pro rozvoj města, a každý rok spolupořádá řadu akcí. Za všechny uveďme rodinný a edukační festival Recykult, jenž zábavnou formou vzdělává v oblasti ekologie a umožňuje (nejen) místním výrobcům prezentovat jejich ekologické výrobky. Festival spolupořádá s Jana Jungmannová (Veřejná kulturní iniciativa), Blanka Techlovská (dílna Woodmaid) a Pavlína Petržilková Lišková (projekt Liška mazaná).

Kavárna rovněž podporuje zájem o město a veřejné dění a často poskytuje azyl diskusním akcím, jako je Den architektury v Mostě, či je sama organizuje. V zásadě je v Mostě jedním z mála míst, kde mohou občané podebatovat o veřejných záležitostech za účasti relevantních odborníků. O jedné takové akci, zaměřené na architekturu a urbanismus, jsme minulý rok reportovali.

Bezpečný přístav v ohrožení

The Most Café hraje také důležitou roli pro začínající či dosud neznámé umělce. Pro některé je často prvním místem, kde mohou prezentovat svou práci, diskutovat nad ní a vnímat reakce návštěvníků. Kavárna byla odrazovým můstkem například pro kapelu Favourite Obsession, která později vybojovala druhé místo v pořadu Startér Radia Wave. Pro mladé umělce je existence přátelského kulturního prostředí, v němž mohou získat první zkušenosti, zásadní. „The Most café vždy byl a je pro nás bezpečný přístav. I když sjíždíme celou republiku, nic nenahradí aplaus v hometownu,“ doplňuje frontmanka Favourite Obsession Karolína Nodesová.

Nyní však hrozí, že kavárna, která mimo jiné zaměstnávala matky samoživitelky, zanikne. Po roce lockdownů je její finanční situace kritická. Most však nemá další takové výjimečné místo a rozhodně si zaslouží o ně nepřijít. Ti, kdo The Most café chtějí zachránit, mají možnost finančně přispět prostřednictvím webu HITHIT.cz.

Vedle kavárny je tu ještě další záležitost, která si zaslouží pozornost: dostavba Ateliéru řemesel, organizovaná dílnou Woodmaid. Ateliér by se měl stát pracovištěm pro projekt Školní dílny, který pomáhá pedagogům na mateřských a základních školách realizovat výuku praktického vyučování. V době upadajících řemesel jde o projekt, který by měl být ideálně v každém městě. Pokud chcete dostavbu Ateliéru řemesel finančně podpořit, více detailů naleznete zde.

 

Čtěte dále