Obyvatelé Glasgow zachránili dva lidi před vyhoštěním. Zablokovali dodávku cizinecké policie

Spontánní demonstrace v glasgowské čtvrti Pollokshields zabránila britské cizinecké policii v zadržení a deportaci dvou lidí ze sousedství. Skotská premiérka protestující podpořila.

Ve čtvrtek 13. května brzy ráno vnikli imigrační úředníci britského ministerstva vnitra do objektu na Kenmure Street v Glasgow a pokusili se zadržet dva muže. Ulice se nachází v oblasti Pollokshields, která je jednou z nejmultikulturnějších částí města a volebním obvodem skotské premiérky a předsedkyně Skotské národní strany Nicoly Sturgeon.

Dodávku se zadrženými však okamžitě obklíčily desítky protestujících, kteří se imigračním úředníkům snažili bránit v odjezdu. Šlo o spontánní akci místních obyvatel, v některých případech s malými dětmi, kteří se sešli poté, co se mezi nimi rozšířila zpráva o probíhajícím zásahu. Kolem poledne už dodávku imigračního úřadu blokovalo asi dvě stě protestujících. Proti protestujícím bylo povoláno třicet skotských policistů, kteří kolem dodávky utvořili bariéru ze svých těl, ani tak ale dodávka nemohla odjet, protože jeden z protestujících si pod ní vlezl a odmítal vylézt. Z davu se ozývalo skandování „Jsou to naši sousedé, nechte je jít“ a „Styďte se!“.

Místní komunitu pobouřilo i to, že zásah proběhl v den muslimského Svátku přerušení půstu (Íd al-fitr), kterým končí postní měsíc ramadán. Zásah proběhl také krátce poté, co složili přísahu noví poslanci v národním parlamentu, který je označován za nejrozmanitější v historii Skotska. Poslanci tak přísahu skládali nejen ve skotštině, ale také v britském znakovém jazyce, arabštině, urdštině, paňdžábštině, gaelštině, velštině a dórském i orknejském dialektu. Parlament byl zvolen ve volbách, v nichž měli poprvé ve Skotsku možnost volit i migranti.

Protest pokračoval do páté hodiny odpoledne, kdy vydala skotská policie prohlášení, že se rozhodla zadržené propustit, „aby ochránila bezpečnost, veřejné zdraví a klid účastníků zadržení a následného protestu“. Policie požádala osoby v místě protestu, aby se co nejdříve rozešli. Účastníci protestu propuštění migrantů oslavovali jako vítězství glasgowské solidarity a vzkázali britskému ministerstvu vnitra, že si „zahrává se špatným městem“.

Po propuštění mužů se k incidentu na Twitteru vyjádřila i skotská premiérka Nicola Sturgeon: „Jsem hrdá na to, že mohu zastupovat volební obvod a vést zemi, která vítá a podporuje žadatele o azyl a uprchlíky.“ Dodala, že skotská policie byla „ve svízelné situaci – nepomáhala při snaze o deportaci žadatelů o azyl, ale má povinnost chránit veřejnou bezpečnost. Jednala nezávisle na ministerstvu, ale já její rozhodnutí podporuji“.

Zásah komentovala na Twitteru i jiná skotská poslankyně Alison Emily Thewliss, která uvedla: „Je to otřesné, ale s potěšením sleduji, jak se místní obyvatelé v Pollokshieldsu postavili za své sousedy a odmítli akceptovat brutalitu britského ministerstva vnitra.“ Vláda Skotské národní strany se důrazně zasazuje o to, aby Skotsko mělo kontrolu nad vlastní imigrační politikou, mimo jiné kvůli vylidňování země. Ta však stále podléhá britské vládě.

Čtěte dále