Ochrana zeleně a rozvoj města nestojí proti sobě, říká architekt Štěpán Špoula

V podcastu Bulvár jsme s krajinářským architektem Štěpánem Špoulou mluvili o tom, jak by měla vypadat městská zeleň v časech klimatické krize.

Krajinářský architekt Štěpán Špoula působí na pražském Institutu plánování a rozvoje, kde se zabývá tvorbou veřejných prostranství a podílí se na koncepčním přístupu k plánování krajiny v Praze. Právě krajinářská perspektiva, která vychází z krajinného profilu města včetně jeho historického kontextu a pracuje třeba i s městskou divočinou a vágními prostory, u nás zatím není moc rozšířená. Štěpán Špoula v rozhovoru vysvětluje, proč je koncept tradičních parků dnes už trochu překonaný a v čem stávající městská zeleň neodpovídá současným potřebám.

„V Česku stále přetrvává přesvědčení, že buď budete chránit přírodu a zeleň, anebo budete rozvíjet město. Tyhle dvě věci ale vůbec nemusí stát proti sobě a příklady ze zahraničí ukazují, že můžeme stavět a zároveň rozvíjet kvalitní zeleno-modrou infrastrukturu,“ říká Špoula. Upozorňuje také na to, že často válčíme pouze o plochu zeleně, a nezajímáme se o její kvalitu. „Ne vždy je nejlepším řešením vybudovat třeba v novém developmentu za každou cenu parčík – někdy je lepší využít zelené prostory v okolí nebo naplánovat skrze zástavbu přírodní cestu, která stávající zeleň propojí.“

V podcastu Štěpán Špoula popisuje, jaké funkce by městská zeleň měla ideálně splňovat, jak se tyto ideály daří naplňovat na pražských brownfieldech a jak by měly vypadat pražské břehy. A dojde i na příklady dobré praxe – v čem se můžeme inspirovat Berlínem a jak česká města umějí pracovat s veřejným prostorem?

Všechny díly podcastu Bulvár si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na Spotify, Apple Podcasts, PlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v dlouhodobé crowdfundingové kampani.

 

Čtěte dále