„Vesnice pro lůzu“ nebude. Mostecké radnici se její vlastní plán zdá moc drahý

Řešením špatné bytové situace v Chanově mělo být kontejnerové bydlení. Na jeho vysokou cenu upozorňovala část opozice už před dvěma lety.

Předminulý rok oznámili mostečtí radní plán vystavět z plechových kontejnerů sociální bydlení na sídlišti Chanov. Minulý týden ale mostecký primátor Jan Paparega (ProMost) oznámil, že veřejnou zakázku na první plánovaný kontejnerový dům ruší. Zdá se mu příliš drahá. Nabídka totiž překročila o čtyři miliony očekávání vedení města a i nejlevnější ze tří předložených projektů se dostal na 34 milionů korun. „Museli jsme zakázku zrušit. Nyní analyzujeme, proč to bylo tak drahé, a budeme hledat úspornější variantu, případně co s Chanovem dál,“ řekl Mosteckému deníku primátor Paparega. Plán, který podle kritiků nerespektoval zájmy místní romské komunity, tak nakonec padnul.

O tom, že stavba „čunkodomků“ není nejvýhodnější variantou, jak řešit situaci bydlení v Chanově, vedení Mostu mohlo vědět už dřív.

Podle informací Mosteckého deníku nyní budou úředníci magistrátu zkoumat stav bytů v Chanově a zjišťovat, které z nich by bylo vhodné rekonstruovat. O stav bytového fondu se chce zajímat i primátor, který uvedl, že se zaměří na to, „zda lze pro některé nájemníky levně adaptovat část vybydlených bytů a kolik rodin bude třeba přestěhovat“. Právě o rekonstrukci stávajících paneláků namísto budování „vesnice pro lůzu“ přitom usilovala část mostecké opozice v zastupitelstvu. Mostecký zastupitel za Zelené Jan Hrubeš upozorňoval, že „v kontejnerech se počítá s přímotopy, a to přece nemůže být levná záležitost. Nehledě na to, že zkušenosti ze Vsetína a současný stav buněk ukazují, že se nejedná o kvalitní bydlení.“

Explicitní rasistické předvolební billboardy, slibující vystavět „vesnici pro lůzu“, před komunálními volbami v roce 2018 tehdy vyvolaly menší mediální skandál, o kterém referovala i Česká televize. Zbourat stávající panelové sídliště v Chanově a nahradit je kontejnerovým domem ve stylu nechvalně proslulých „čunkodomků“, tehdy slibovalo sdružení Mostečané Mostu – politické hnutí bytového družstva Krušnohor, které vydává vlastní, velmi často tvrdě rasistické, noviny Krušnohor. Mostečané nakonec ve volbách skončili až třetí a nestali se součástí vládní koalice sestavené konkurenčním hnutím ProMost. Postavit v Chanově „vesnici pro lůzu“ z unimobuněk ale nakonec chtěly všechny strany zastoupené v mosteckém zastupitelstvu s výjimkou Pirátů a Zelených.

Primátor Jan Paparega krátce po komunálních volbách v roce 2018 zřídil pracovní skupinu, která se „zabývala možností transformace sídliště Chanov na formu tzv. modulového bydlení“, a za tímto účelem navštívili v květnu 2019 valašský Vsetín, kde podobné bydlení postavil starosta Jiří Čunek už před čtrnácti lety. Po návštěvě se členové pracovní skupiny „shodli, že modulové bydlení je směrem, kterým by se mělo sídliště Chanov ubírat“. Po dvou letech se jim ale cena zdá příliš vysoká, ačkoli je jen o asi deset procent vyšší, než si vedení města podle vlastních vyjádření představovalo. Podle krajského zastupitele za Piráty Lukáše Ryšavého, který bydlí v Mostě, ale tři miliony u takovéto zakázky nejsou neřešitelný problém. „Kdo se trošku orientuje ve stavebnictví, ten ví, že ty tři miliony by šly vyřešit. Čili je za tím nejspíš něco jiného. Současnému vedení se nepodařilo zrealizovat řadu projektů, například rekonstrukci architektonicky významného kulturního domu Repre v centru města, a jedna z největších investic by tak šla paradoxně do Chanova, a to by před voliči ProMostu nevypadalo nejlíp,“ přemýšlí Ryšavý.

O tom, že stavba čunkodomků není nejvýhodnější variantou, jak řešit situaci bydlení v Chanově, přitom vedení Mostu mohlo vědět už dřív. Krátce po rozhodnutí primátorovy komise vydat se touto cestou, vyšel na Alarmu text shrnující snahu opozičních zastupitelů získat od vedení transparentní informace. Také rizika čunkovského řešení, a to včetně zbytečně vysoké ceny, která je vyšší než případná rekonstrukce, byla známá už před dvěma lety.

Čtěte dále