Začíná online feministická konference. Od pondělí do pátku se uskuteční workshopy, přednášky i kulturní akce

Kolektiv SdruŽeny za podpory Nadace Rosy Luxemburgové pořádá feministickou online konferenci. Vystoupí na ní účastnice a účastníci z Česka i zahraničí.

Třetí ročník konference pořádané kolektivem SdruŽeny se uskuteční od 10. do 16. května 2021. S ohledem na protiepidemická opatření se akce koná online – ve všední dny vždy od 17 do 20 hodin, o víkendu během celého dne. Hlavním tématem bude intersekcionalita – problematika různých, mnohdy se překrývajících společenských identit, které s sebou mohou nést rozličné stereotypy, stigmata i formy diskriminace. Na programu jsou přednášky, diskuse, workshopy nebo performance zabývající se průsečíky genderu, sexuality, třídy, postižení, ale i maskulinity a migrace.

Brněnský feministický kolektiv SdruŽeny stojí třeba za pravidelným pořádáním soutěže Feministka roku. „K uspořádání nás motivovala potřeba vytváření nízkoprahového prostoru, ve kterém se mohou setkávat jak aktivistky, tak akademičky a ostatní lidé, kteří projevují zájem o feminismus, chtějí se o něm informovat, vyměňovat si názory, šířit své nápady a také se síťovat,“ vysvětluje jedna z organizátorek, publicistka Maja Vusilović. Konference se původně měla konat minulý rok, její přípravy ale přerušila pandemie koronaviru, a pořadatelský kolektiv se proto rozhodl pro online variantu. „Fakt, že je konference online, snášíme docela dobře díky obrovské podpoře komunity, která o akci projevila zájem,“ dodává Vusilović.

Pozvání na akci přijala celá řada hostů a hostek a součástí programu bude kromě přednášek i několik workshopů. Zahájení se ujmou Lucie Jarkowská a Kateřina Lišková, které vystupují jako Duo docentky. Se svou přednáškou zaměřenou na regionální genderové nerovnosti v rámci EU vystoupí významná maďarská politoložka Eszter Kovács. Na programu je i workshop Kolektivní tělo performerky a umělkyně Dariny Alster, jedné z vedoucích Ateliéru nových médií II na AVU, nebo akce Jasmíny a Pavla Houdkových Sebevědomí, sebepéče, sebeobrana. Program se také zaměřuje na feministická hnutí v Latinské Americe nebo si připomene práci slavné socialistky Rosy Luxemburg. Součástí programu bude rovněž podcast Kvóty, v němž Apolena Rychlíková bude mluvit s Evou Klíčovou o literatuře. Celý program konference najdete na Facebooku a podrobné informace obsahuje booklet akce.

Čtěte dále