Zelenka a Rychlíková: Nesetkali jsme se s člověkem, kterého by Feriho chování překvapilo

Dominik Feri rezignoval na poslanecký mandát i místo na kandidátce pro podzimní parlamentní volby. S reportéry Alarmu a Deníku N jsme mluvili o práci na společném investigativním článku.

V posledních dnech otřásá českou veřejností svědectví několika žen, které popsaly své nepříjemné zkušenosti s politikem Dominikem Ferim. Článek, který tato svědectví zaznamenal, společnými silami připravovaly redakce Alarmu a Deníku N. Autoři investigativního textu – Jakub Zelenka z Deníku N a Apolena Rychlíková z Alarmu – promluvili o vzniku celé reportáže i širším celospolečenském kontextu této kauzy v podcastu Kolaps. Mluvili jsme také o #MeToo v Česku, novodobých sexuálních normách a novinářské investigativní práci v této oblasti.

Jako titulek jste vybrali, že chování Dominika Feriho bylo veřejným tajemstvím. Proč zrovna tohle slovní spojení? Pro koho bylo chování Dominika Feriho veřejným tajemstvím?

Jakub Zelenka: Toto spojení se ve výpovědích opakovalo opravdu často. Je to fráze, kterou jsme nikomu nepodsouvali, a vytáhl ji skoro každý. Musíme si uvědomit, že zdrojů je několik desítek. Není to shoda, kterou by zmínili tři lidi. Mluvilo se o tom na právnické fakultě, vědělo se to v širším okolí lidi pohybujících se v určitých pražských barech a tak dále. Řadu lidí to tížilo. Přišlo jim neuvěřitelné, že se něco takového říká a děje, ale nebyli schopní to dát dohromady, anebo si mysleli, že jim nikdo neuvěří.

Apolena Rychlíková: Ano, to spojení se objevilo ve skoro každé z těch výpovědí. Pro nás to bylo zajímavé. Když už to řekl několikátý člověk po sobě, vždycky už jsme se na sebe jenom tak podívali. Je to i odpověď na to, proč se podařilo ten článek dát dohromady relativně rychle. Víme o tom, že se některé redakce v minulosti pokoušely tuto kauzu rozkrýt. Bohužel se jim to nepodařilo, což nebyla jenom jejich chyba. Nepodařilo se jim dostat se za hranice drbů nebo si ověřit informace. I server Info.cz a jeho šéfredaktor Michal Půr uvádí, že tyto informace byly poměrně známé, ale čekalo se na to, až někdo zpracuje celou analýzu, která nebude zaměřená jen na ty lehčí formy, ale podaří se jí získat i nějaká silnější svědectví.

Všechny díly podcastu Kolaps si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na Spotify, Apple Podcasts, PlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v dlouhodobé crowdfundingové kampani.

Čtěte dále