„Amen sam tumenca. My jsme s vámi.“ Fotoreport z demonstrace Na romských životech záleží

Po sobotní pietě za zemřelého Roma Stanislava Tomáše následovala ve středu solidární demonstrace v Praze na Palackého náměstí.

Foto Petr Zewlakk Vrabec pro A2larm

Okolo dvou set lidí se sešlo na demonstraci Na romských životech záleží, kterou v Praze na Palackého náměstí zorganizovala Anarchistická federace a kolektivy 115 a RFK. Důvodem ke shromáždění bylo úmrtí Roma Stanislava Tomáše v Teplicích po několikaminutovém zákleknutí zasahujícím policistou. Z pódia zazněly hned tři jazyky: angličtina, čeština a romština. Kromě projevů byl součástí demonstrace i smuteční pochod romských umělců a umělkyň pod sochou Františka Palackého. Jedním z témat zaznívajících na pietní demonstraci byl kromě solidarity s Romy také odkaz k Paleckému, otci národa, kterého však národ svým chováním zklamává.

Otázek zůstává příliš mnoho a romská komunita ani shromáždění demonstranti se nechtějí se současným stavem smířit.

Už v sobotu se v Teplicích konala demonstrace, které se zúčastnili převážně Romové. Pražská akce chtěla vyjádřit solidaritu právě s teplickými Romy a navázat na jejich demonstraci. „My jsme s vámi. Amen sam tumenca,“ proklamovala jedna z mluvčích v češtině a romštině. Romský divadelník David Tišer ve své řeči odsoudil rasistické reakce politiků a dalších lidí, kteří podle něj odmítají vnímat smrt člověka jako tragédii a místo toho hledají zástupné důvody. „Mrzí mě přístup našich politiků, policie i některých našich občanů, kteří na sociálních sítích bagatelizují a zlehčují smrt pana Tomáše. Mluví o něm jako o drogově závislém a odpadu společnosti. Nechci do toho tahat nutně etnicitu, ale ruku na srdce: muži i ženy zákona jsou jenom lidé a předsudky, diskriminace a rasismus v České republice existují. Jsem tady, abych projevil odpor k tomu, co se děje. Doufám, že záležitost neskončí stejně jako v Žatci,“ připomněl Tišer čtyři roky starou událost, kdy po násilném incidentu v žatecké pizzerii zemřel Rom Miroslav Demeter a nikdo nebyl odsouzen.

Snad aby potvrdila slova o cynismu a rasismu české společnosti, objevila se za demonstrací pětice členů neonacistické Dělnické mládeže, s nápisem „white power“ na tričku a vybavená mimo jiné vlajkou Konfederace (tedy aliance jedenácti jižanských otrokářských států z časů americké občanské války). Na tyto provokátery se po chvilce vrhnula skupinka demonstrantů a jižanskou vlajku i zbraně, které měli u sebe, jim při krátké potyčce vzala. Před horším koncem zachránil skupinu neonacistů policista v civilu, který jim po krátkém vyjednávání umožnil rychlý odchod. Dál už demonstrace probíhala v klidu.

Romský aktivista Jožka Miker pustil během svého projevu svědectví, která nahrál v domě, před nímž se celý incident odehrál. Podle svědkyně na záznamu Stanislav Tomáš přestal reagovat na podněty z okolí ještě během policejního zákroku na ulici. Miker se také pozastavil nad tím, že policie na místo přivolala dříve posily než záchranku a že záchranka nejela do nemocnice s houkačkou. Otázek zůstává příliš mnoho a romská komunita ani shromáždění demonstranti se nechtějí se současným stavem smířit.

I když pražská středeční demonstrace neměla takovou energii jako ta sobotní v Teplicích, alespoň symbolicky dala Romům najevo, že ve svém boji nejsou úplně sami. Několik desítek Romů, včetně těch mimopražských, se také akce účastnilo. Velká společná demonstrace proti rasismu s velkým podílem Romů i gádžů se však po smrti Stanislava Tomáše zatím nekonala.

Čtěte dále