„Pojišťovny už dávají od uhelného průmyslu ruce pryč,“ říkají mluvčí kampaně Zastavme špinavé prachy

Nejnovější díl feministického podcastu Kvóty se zaměřuje na aktivity kampaně Zastavme špinavé prachy. Jaké jsou její dosavadní úspěchy? A jaké další cíle?

Hostkami podcastu Kvóty jsou Žofie a Stela, které se dlouhodobě angažují v klimatickém hnutí. Mluvily jsme spolu o tom, jak se ke klimatickému aktivismu dostaly a jak funguje kampaň Zastavme špinavé prachy, která sdružuje hned několik organizací. Cílem kampaně je přimět pojišťovny a banky k odpovědnému jednání. „84 bilionů korun – tolik peněz investovalo šedesát největších bank do uhlí, ropy a plynu za posledních pět let,“ uvádějí iniciátoři kampaně na svých stránkách a dodávají: „Fosilní infrastruktura, kterou kryjí evropské a americké pojišťovny, má potom hodnotu třinácti bilionů korun.“ Jak v kontextu zodpovědného pojišťování fungují české pojišťovny a banky? Které energetické firmy patří k největším tuzemským znečišťovatelům? Jak probíhaly nedávné Akční dny proti špinavému pojištění, které platforma pořádala v několika českých městech? A proč je vůbec sektor bankovnictví a pojišťovnictví pro fungování fosilního průmyslu tak zásadní? O tom jsou dnešní Kvóty.

Všechny díly podcastu si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na Spotify, Apple Podcasts, PlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v dlouhodobé crowdfundingové kampani.

Čtěte dále