Zpěvačka Lorde po období tmy a pandemie oslavuje přírodu v euforickém singlu Solar Power

Zpěvačka z Nového Zélandu, která se před několika lety stala ikonou současného popu, oznamuje skladbou nové album.

Po čtyřech letech mlčení vystoupila novozélandská zpěvačka Lorde zpátky na světlo světa. A to doslova – její nový singl Solar Power z 10. června je euforickou oslavou slunce, léta a bezstarostné radosti, a to pravděpodobně i v kontextu slábnoucí pandemie. Od jejího posledního alba Melodrama z roku 2017 se toho tedy hodně změnilo. Tradičně problematická a existenciální Lorde se nyní převlékla do nového hávu, sází na akustiku a užívá si život na prosluněné pláži v zářivých žlutých šatech, které se v reakci na videoklip ihned vyprodaly.

Fanoušci mají i další důvody jásat: nejen že se o doprovodné vokály postaraly interpretky Clairo a Phoebe Bridgers, ale nadto je Solar Power jen první záblesk chystaného stejnojmenného alba. To prý bude na videa i písně v podobném přírodním duchu bohaté: „Každá skladba na albu má znít jako slunce, což tahle ohromně splňuje. Zní jako vlny, pláž a povalující se holky. Chtěla jsem přesně tuhle atmosféru prosluněnou kytarou a bicími,“ vysvětlovala zpěvačka pro australské Triple J Radio.

Lorde za svou devítiletou kariéru nasbírala řadu ocenění, mezi nimi i dvě Grammy za singl Royals, dvě Brit Awards pro mezinárodní sólovou zpěvačku či nominaci na Zlatý glóbus. O to skromnější je ale její diskografie. Od roku 2012 vydala zatím jen dvě alba, a tak není divu, že na to třetí posluchači nedočkavě čekali. Důkazem toho je i twitterový účet s téměř padesáti tisíci sledujícími, který každý den informuje o tom, zda Lorde dnes náhodou nezveřejnila nové album. Zpěvačka se ale nenechala uhnat, a tak je to správně: „Comeback single od Lorde je pro nás lekce: měli bychom nechat popové hvězdy, ať si dají na čas,“ píše The Guardian. Skladba Solar Power ale paradoxně unikla na veřejnost dříve, než umělkyně původně zamýšlela – chtěla totiž, aby vyšla v den letního slunovratu, který u nás nastane 21. června. Nakonec se tedy musela spokojit s dřívějším datem, na které ale čirou náhodou připadlo alespoň částečné zatmění slunce.

e-mailu fanouškům, oznamujícím konec dlouhého čekání, zpěvačka slavnostně napsala: „Chci vám někoho představit. Je neustále bosá, sexy, hravá, divoká a svobodná. Její kůže září a milenců má spoustu. Jsem jí úplně posedlá a brzy budete taky. Je mou posvátnou ctí představit vám, konečně, svou třetí studiovou desku SOLAR POWER.“ V návaznosti na to pak vysvětluje i svůj hluboký vztah k přírodě, reflektovaný v její nové tvorbě, čímž nastiňuje možnou spojitost názvu alba s klimatickou změnou, o níž ostatně týden před singlem vydala fotoknihu Going South. Na konec dopisu Lorde dodává, že vodítka k termínu zveřejnění „dalších detailů“ lze nalézt při bližším pohledu do kalendáře. Původně zamýšlené datum 21. června tak nejspíš není radno ještě úplně opouštět.

 

Čtěte dále