Kytarové lo-fi experimenty s uleželou jihočeskou psychedelií

Na stém večeru hudební série A2+ v pražském Punctu vystoupí experimentální projekty People Skills a Poprvé a za peníze a doplní je jedna z nejdéle působících skupin české undergroundové scény 21. století, Psychedelický flákač na odstřel.

Jubilejní večer hudebního cyklu čtrnáctideníku A2 přivítá v sobotu 24. července v pražském klubu Punctum filadelfského umělce Jesseho S. Dewlowa s projektem People Skills. V polovině nultých let začal Dewlow nahrávat improvizované písně a zvukové koláže, v nichž využíval pouze nalezené materiály. Obvykle šlo o jakousi špinavou, lo-fi karikaturu pop music – jednoduché songy pracující s pomalými popovými vzorci. Dewlow je ve své tvůrčí praxi ovlivněn situacionismem a hnutím Fluxus a cíleně se pohybuje v prostoru mezi uměním a amatérstvím. Sám svůj sólový projekt charakterizuje jako „zvukový oltář sestrojený z nepříjemných odrazů aktuálního stavu lidstva“. Nahrávky People Skills byly zveřejněny na labelech jako Siltbreeze, Blackest Ever Black, I Dischi Del Barone, Alien Passengers nebo Kashual Plastik.

People Skills doplní dva zástupci místní scény. Kapelu Psychedelický flákač na odstřel založili před dvaceti lety kamarádi z Českobudějovicka, kteří se zrovna nacházeli ve věku, kdy se ze skautů stávají pankáči. A zbytky z obou těchto světů, zmutované a modifikované, jako by zůstaly v jejím rodokmenu dodnes. Základní souřadnice obsažené v názvu – psychedelie, poezie (odkaz k Rimbaudově básni U muziky) a destrukce – by se daly vztáhnout nejen na produkci souboru, ale i na vystupování a vzhled hudebníků i jejich vzájemné vztahy. Tvorba PFNO se vyvíjela stranou krátkodobých hudebních trendů a promítla se do ní celá řada aktivit jednotlivých členů, od divadla pro děti přes pití hektolitrů budvaru až po neidiomatickou improvizaci. Oficiálně skupina debutovala až v roce 2017 eponymní kazetou, vydanou na značce Noise Assault Agency Budweiss, a krátce poté se rozešla. To, co odešlo dveřmi, se nyní vrací oknem: katalyzátorem se stal sólový projekt zpěváka a kytaristy Víti Marčíka BabylonEly, k němuž se postupně připojili všichni další „trousící se flákači“.

Iveta Plná alias Poprvé a za peníze je improvizátorka experimentující s neobvyklými technikami hry na elektrickou kytaru. Nejde přitom ani tak o jejich originalitu, jako spíš o míru koncentrace – důslednost tu hraničí s posedlostí. Zatímco pestrá sonická matérie vznikající přikládáním nejrůznějších předmětů a strojků k „hostitelskému“ nástroji evokuje spíše zvuky přírodních jevů či procesů, případně industriálních prostředí, doplňkové instrumenty – klávesy a foukací harmonika – ji kradmo přibližují hudbě. Nicméně pořád jako by šlo o náznaky harmonie vytvořené větrem nebo nahodilé souzvuky strojů v továrenské hale. „Nevypočitatelné a zábavné,“ napsal Tomáš Procházka v recenzi na webu HisVoice.

A2+ je hudební série kulturního čtrnáctideníku A2, probíhající od roku 2012. Zaměřuje se na okrajové či pomezní oblasti současné hudby, zejména na experimentální přístupy, volnou improvizaci, nejrůznější hybridní projevy i subverzivní vpády na území popu. Série probíhá s podporou Ministerstva kultury ČR a Magistrátu hl. m. Prahy.

 

Čtěte dále