Maja Vusilović: Feminismus pro mě znamená prostor odporu, změny a naděje

Nový díl Kvót s Majou Vusilović se zaměřuje na feministické hnutí na Balkáně, otázku reprodukčních práv i různé podoby antikapitalistického feminismu.

Publicistku a aktivistku Maju Vusilović znají čtenářky a čtenáři Alarmu jako autorku textů o feminismu na Balkáně a tématech souvisejících s reprodukčními právy i jako komentátorku politické situace v Chorvatsku. Maja Vusilović se narodila roku 1990 v chorvatském Čakovci. V roce 2014 absolvovala magisterské studium kroatistiky na Filozofické fakultě v Záhřebu a od té doby žije a pracuje v Brně. Je členkou feministického aktivistického kolektivu SdruŽeny a jednou z organizátorek Feministické konference. Pracuje v neziskovém sektoru. Přispívá do Alarmu a časopisu Glosolália.

V první části podcastu se s Majou Vusilović bavíme o tom, co ji k feminismu přivedlo a s kterým z feminismů se identifikuje. Postupně se debata stočí směrem k situaci na Balkáně: co tematizuje zdejší hnutí? Jak se mu daří oslovovat lidi? Jak implementují feminismus do své politiky municipalistická hnutí, jako je strana Možemo, ze které vzešel nový starosta Záhřebu Tomislav Tomašević? V závěru podcastu přijde řeč i na Feministickou konferenci, každoroční akci, kterou Vusilović coby členka aktivistického kolektivu SdruŽeny spolupořádá.

Čtěte dále