Hana Lipovská je Babišův trojský kůň v Radě České televize

Rada České televize je kontrolní orgán, který má hlídat veřejnoprávní televizi. V posledních letech bychom ale spíš potřebovali kontrolní orgán, který bude hlídat samotnou Radu.

Navolení Hany Lipovské a dalších do Rady České televize je vedle Čapího hnízda jednoznačně nejlepším projektem Andreje Babiše, jehož útoky na veřejnoprávní média se v posledních letech stupňují. Souboj o to, jestli je větší radikál Xaver Veselý, Matocha nebo Lipovská, vyhrála jednoznačně poslední jmenovaná oznámením kandidatury do Poslanecké sněmovny za Volný blok, kam odešla za Janou Bobošíkovou, jež ji vláčí ve svých šlépějích způsobem, který začíná hraničit s týráním.

Nově se Česká televize může zabývat tím, jak informovat o své radní, která je na kandidátce společně s pravicovými extremisty, a současně ji proti sobě nepoštvat.

Vedle předsedy uskupení Volný blok poslance Libora Volného je i Tomio Okamura umírněný středový politik. Pro případ, že by to ale někomu nebylo jasné, spojil se do voleb s fašistickou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. Její předchůdkyně Dělnická strana byla mimochodem v roce 2010 rozpuštěna Nejvyšším správním soudem, podle kterého ohrožovala demokracii a ovládali ji militantní rasisté. Tahle partaj zhruba před deseti lety organizovala pochody proti Romům na severu Čech, včetně pokusu o pogrom na litvínovském sídlišti Janov v listopadu 2008. Kontinuitu strany zajišťuje její předseda Tomáš Vandas. Konzervativní katolička Lipovská se tak přidala k hnutí, které se do voleb spojilo s regulérními neonácky. Na svou pozici v radě nicméně rezignovat nemíní a ve svém politickém programu má také podřízení veřejnoprávní televize vládě skrze financování z rozpočtu, a ne z koncesionářských poplatků.

Rada ČT, respektive nejhlasitější kritici v ní zastoupení, funguje přesně tak, jak Babiš potřebuje, aniž by se k ní musel vyjadřovat. Zatímco premiér sem tam trousí věty o zkorumpované nebo prolhané televizi, rada paralelně vypouští informace o jejím podivném financování nebo podezřelém podnikání jejího ředitele Petra Dvořáka. Lipovská si na jednu schůzi nechala dát ochranku, údajně proto, aby ji Dvořák nenapadl. Podala na něj taky trestní oznámení. Vzniká tak adekvátní bordel, který relativizuje jakoukoli kritičnost televize vůči Babišovi, který potřebuje před volbami především klid na práci.

Nově se Česká televize může zabývat tím, jak informovat o své radní, která je na kandidátce společně s pravicovými extremisty, a současně ji proti sobě nepoštvat. To je skvělá výchozí pozice. Andrej Babiš, za jehož vlády došlo k celkové radikalizaci Rady ČT, tak dosáhl relativizace obsahu vysílání, aniž by byl s aktuálním děním přímo spojován. Je otázkou, zda bude tento křehký stav zachován i po volbách, nebo zda se Babiš v případě úspěchu zkusí vydat ve stopách svého přítele Viktora Orbána, podobně jako to ve vztahu k médiím už udělalo Polsko.

Kompletní převolení Rady ČT v roce 2020 a vytvoření hvězdy z Hany Lipovské není nějakým omylem, ale cíleným projektem diskreditace České televize. Toto dění navíc znemožňuje jakoukoli věcnou debatu či kritiku televize jako takové kvůli oprávněným obavám, že tak pouze nahrajeme Babišovi, Lipovské a dalším. Místo abychom od televize a dalších veřejnoprávních médií chtěli více, hájíme to málo, kterého se nám dostává. K debatě o tom, kdy budeme konečně točit seriály jako dánská veřejnoprávní televize, se asi nedostaneme nikdy.

To je nakonec stav, který nemůže vyhovovat nikomu – kromě Babiše, který by byl pravda  nejraději, kdyby se k němu Česká televize chovala jako v rozhlase Xaver Veselý, který se s ním bavil hlavně o prázdninách u babičky. To je od radního ČT, kterého Babiš nechal zvolit, vskutku odvážný přístup. Klidně by mohl být příštím ředitelem televize.

Čtěte dále