Nepokácený javor brání nábřeží před vydlážděním a vznikem tepelného mostu, říká Matouš Turek

Hostem podcastu Bulvár je tentokrát Matouš Turek z iniciativy Zachraň javor, které se podařilo přimět radnici Prahy 1, aby upustila od záměru vydláždit parčík v blízkosti Karlova mostu.

Jedné z mála občanských iniciativ, které se v poslední době povedlo přimět místní radnici vzít na vědomí názor veřejnosti, pomohl strom. Když vedení Prahy 1 oznámilo záměr využít plánované revitalizace Smetanova nábřeží k vydláždění parčíku naproti Karlovým lázním a vytvoření podchodu, kterým by se dalo projít k soustavě vyhlídkových mol, začalo se v místě nazývaném Anenský trojúhelník protestovat. Javor, který tu roste, se stal symbolem občanského odporu vůči projektu, jenž by už dnes extrémně rušné místo udělal ještě atraktivnějším pro turisty. „Ten projekt by nesplnil to, co sliboval,“ vysvětluje Matouš Turek, který politiku rozvoje města sleduje od momentu, kdy se Praha rozhodla nevyužít studie zklidnění magistrály, již pro město připravil dánský architekt Jan Gehl.

Podle Turka radnice Jedničky veřejnosti opakovala účelové argumenty, aby mohla představený projekt revitalizace Anenského trojúhelníku realizovat. „Nebylo to konzultováno s nikým z okolí, místní to nechtějí a navíc by vzniklo nebezpečí tepelného mostu. Další zeleň je až u Staronové synagogy nebo ve Františkánské zahradě. Pokud by ten parčík zmizel, tak je to proti klimatické strategii města. Navíc to místo dotváří panorama města. Když se probourá čapadlo a za ním se začne stavět, poškodí to kulturní dědictví.“

Matouš Turek v podcastu vysvětluje, proč byla iniciativa úspěšná. Javor, který slíbila radnice nechat žít, brání svými kořeny realizaci projektu – proražení nábřeží by totiž znamenalo narušení jeho kořenového systému. Turek nicméně upozorňuje na to, že vedení Prahy 1 stále hodlá v projektu pokračovat a že u ledu je jen dočasně.

Kromě souvislostí „kauzy javor“, která je dalším mediálně sledovaným příběhem současného vedení Jedničky (jež už se proslavilo pučem na radnici, privatizací bytového fondu včetně bytu exministra Arenbergera nebo podporou oslavy údajného konce pandemie na Karlově mostě), jsme v podcastu hovořili také o projektu pro park Folimanka. I tady se místní radnice – tentokrát jde o Prahu 2 – chystá zasáhnout do parkové plochy. Vzniknout tam má volnočasový areál s vybetonovanou plochou a i proti tomuto záměru se protestovalo. „Modrý beton, žlutý asfalt a umělá tráva nejsou věci, které jsou v parku potřeba. To je spíš představa někoho shora o tom, jak se tráví volný čas. A opět se nikdo nikoho na nic neptal,“ komentuje to Turek. „Neproběhla participace, územní studie ani architektonická soutěž. Tak jsem si řekl, že bychom měli jít radnici říct, že takhle se to nedělá a že by měla projekt přepracovat podle toho, co by tu chtěli mít lidé, kteří v okolí bydlí,“ dodává občanský aktivista.

Čtěte dále