„Myslela jsem, že jediné, co je na mně zajímavé, jsou drogy,“ říká Eva a motivuje k abstinenci

V novém dílu podcastu Kvóty se bavíme o závislosti na drogách i o tom, jak těžké je abstinovat. Hostkou je Eva, která si už nějaký čas vede sledovaný účet na Twitteru, kde popisuje své problémy s pervitinem. 

Twitterový účet Evy sleduje momentálně něco přes jedenáct tisíc lidí. Eva na něm pravidelně popisuje, jaké to je přestat brát drogy. Otevřeně mluví nejen o své závislosti na pervitinu, kterou trpěla celou pubertu a po období první abstinence i dalších pár let. Píše o tom, že má „chutě“, vzpomíná na období závislosti a snaží se ostatní motivovat k tomu, aby s drogami nezačínali nebo s užíváním přestali. V podcastu Kvóty se svěřuje s důvody, proč s drogami začala ona sama a jaké to mělo podoby. Mluví i o tom, jak se dvakrát málem předávkovala, a popisuje, co si s ní prožila její matka.

Eva kvůli drogám skončila na ulici a prožila několik velmi náročných let. V druhém období závislosti brala až dva gramy denně, a přitom nepociťovala žádnou satisfakci. Podle Evy vede k závislosti především nedostatečné sebevědomí nebo neřešené psychické problémy. Sama se setkává s mladými lidmi, kteří chtějí začít užívat drogy jen proto, že si myslí, že sami jinou hodnotu nemají, a dokonce se s užíváním ani netají. Jak proměnily sociální sítě svět drogově závislých? A jak pomáhají Evě, aby se vyrovnala se svou závislostí? I o tom jsou dnešní Kvóty.

Všechny díly podcastu Kvóty si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na Spotify, Apple Podcasts, PlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v naší dlouhodobé kampani.

 

Čtěte dále