S bezdomovectvím bychom mohli skoncovat už za deset let, říká Jan Klusáček

Analytik Platformy pro sociální bydlení v podcastu Bulvár rozebírá, proč problémy s bydlením řeší v Česku už milion lidí. Jak lze bytové nouzi čelit?

Iniciativa Za bydlení, jejíž součástí je i Platformy pro sociální bydlení, vydala nedávno rozsáhlou Zprávu o vyloučení z bydlení za rok 2021. S Janem Klusáčkem jsme hovořili o tom, jaké formy může bytová nouze mít a kdo jí nejčastěji trpí. Zatímco bez střechy nad hlavou žije v Česku odhadem mezi 11 až 17 tisíci osob, lidí, kteří trpí nadměrnými náklady na bydlení, tedy vynakládají na něj více než čtyřicet procent příjmů, může být až 700 tisíc. V Praze jde dokonce o každou pátou domácnost. Problémy s bydlením tak řeší i střední třída, která hlavně ve velkých městech bojuje s narůstajícími cenami nájmů i nemovitostí. Neustále se zvyšuje také množství seniorů a především seniorek, kteří se potýkají s nějakou formou vyloučení ze standardního bydlení.

Podle Jana Klusáčka je velkým problémem Česka to, že lidé nečerpají příspěvek na bydlení, ačkoli na něj má nárok každý, kdo na bydlení vynakládá více než třicet, v Praze pětatřicet procent příjmů. Ačkoli podle většinového mínění jsou dávky a příspěvky často zneužívány, ve skutečnosti se naopak příliš nečerpají. Klusáček v podcastu vysvětluje, proč tomu tak je a jak by se situace dala řešit. Probíráme také, ve kterých městech je situace nejhorší, a dojde i na pozitivní příklady a možná řešení, která by mohla aspoň nejextrémnější formu bytové nouze – bezdomovectví – v podstatě vymýtit.

Čtěte dále