Senát projedná novelu zákona o hmotné nouzi, která umožňuje exekuci dávek

Ve středu budou senátoři hlasovat o novele zákona, která umožní exekuovat dávky v hmotné nouzi. V ústavněprávním výboru podpořili novelu senátoři za STAN.

Senát ve středu projedná novelu zákona o hmotné nouzi, která má mezi odborníky pracovní název „Jednou a dost“. Jedná se o novelu z dílny ODS, která umožní exekuci dávek pomoci v hmotné nouzi lidem, kteří spáchají přestupek. Novela sice počítá s tím, že tato sankce bude použita až po třetím spáchaném přestupku, zároveň ale umožňuje, aby přišla hned napoprvé, pokud má obecní úřad „důvody domnívat se, že pokuta je jiným postupem nevymožitelná, a existují-li současně vážné pochybnosti o způsobilosti pachatele k nápravě“. V senátním výboru zákon představil jako zástupce všech navrhovatelů poslanec Jan Bauer (ODS) s tím, že solidarita musí mít nějaké meze. Vysvětloval, že problém s lidmi, kteří páchají přestupky a neplatí pokuty, je velmi závažný a je nutné ho řešit.

Sebráním nezabavitelného minima lajnujeme lidem cestu do kriminálu. A ten stojí třicet tisíc měsíčně.

Situace v Senátu se ve středu může ukázat jako velmi odlišná od rozložení sil v Poslanecké sněmovně. V dolní komoře byli proti novele ODS nejvýrazněji poslanci Pirátů a STAN, zatímco lidovečtí poslanci novelu spolu s TOP 09 podpořili. V Senátu oproti tomu vystoupily proti novele ve výboru pro sociální politiku lidovecké senátorky Miluše Horská a Šárka Jelínková. V ústavněprávním výboru se proti novele postavila senátorka Anna Hubáčková, rovněž za KDU-ČSL, a naopak pro novelu hlasoval senátor Michael Canov (STAN) nebo Zdeněk Hraba (STAN). Výbor pro sociální politiku doporučil novelu zamítnout, ústavněprávní výbor ji naopak doporučil.

Senátor Zdeněk Hraba se kupříkladu domnívá, že ten, kdo nebude páchat přestupky, bude mít svou životní úroveň zajištěnou. Zdůraznil navíc, že se novela netýká všech dávek, ale pouze dvou, tedy doplatku na bydlení a příspěvku na živobytí. Novela má podle něj preventivní účinek. „Každý, kdo bude páchat přestupek, bude vědět, že na něj ruka zákona dopadne,“ pochvaloval si senátor. Když senátorka Anna Hubáčková upozornila, že novela dopadne například i na děti, které těžko mohou ovlivnit, jak se chovají jejich živitelé, Hraba oponoval, že český stát má záchrannou síť, o děti se postará, a tudíž nezůstanou na ulici bez jídla.

S jiným názorem ve výboru jako host vystoupila senátorka Adéla Šípová z Pirátů, která bude hlasovat proti novele. „Novela totiž postihuje nevinné lidi, kteří jsou členy společně posuzované domácnosti spolu s pachatelem přestupků. Jde velice často o nejchudší děti, které si nemohou vybrat, s kým budou v domácnosti žít. Vláda na tento problém ve svém rozpočtu nemyslí a není schopna vytvořit smysluplnou koncepci, která tyto lidi dostane ze dna. Těmto lidem často chybí naprosto vše, čeho se jiným lidem dostává ihned po narození. Nemají peníze, majetek, vzdělání nebo kulturní zázemí, ani se nemají v rámci svých rodin a přátel na koho se obrátit s žádostí o pomoc. Nemají se jak ze dna odlepit,“ uvedla Šípová pro Alarm a dodala, že je potřeba poskytnout pomoc zejména komunitním způsobem, což je samozřejmě časově náročné. „Lepší řešení však neexistuje. Rozhodně jím nejsou dávkové restrikce, tím si možná někdo mediálně uleví, ale zároveň zadělá na obrovský socioekonomický průšvih. Rozumím argumentům, že se sousedé potřebují vyspat, nicméně sebráním nezabavitelného minima lajnujeme lidem cestu do kriminálu. A ten stojí třicet tisíc měsíčně,“ upozorňuje Šípová.

Podle Šípové je novela natolik nešikovná, že dokonce upřednostní vymožení pokuty před úhradou dlužného výživného v exekuci. „A těch problémů je tam ještě více. Proč postihuje pachatele přestupků, a nikoliv trestných činů? Spáchat trestný čin je ve světle této novely pro příjemce dávek vlastně výhodnější,“ kritizuje Šípová koncepci novely. Podobně to vidí i odbornice v oblasti zaměstnanosti a příjmů z Institutu pro sociální inkluzi Alena Zieglerová. „Chudí pocítí jen ty měsíce bez pomoci navíc. A platit to budeme my všichni. Stejně jako budeme muset platit zbytečnou institucionalizaci dětí bez bydlení nebo výkon trestu odnětí svobody u těch, kdo mimo jiné kvůli dnešní ústavněprávní rozvaze senátorů budou muset začít krást,“ varuje odbornice.

Čtěte dále