Klima má v ČR smůlu. Politické strany s ním nepočítají

Klima je jedno z nejdůležitějších současných témat. V Česku ale nemá šanci – politici s ním prostě nepočítají. Na programy stran ve věci klimatické krize se zaměřil nový díl pořadu Všichni tady umřeme.

Tématem tohoto dílu série Všichni tady umřeme je klima, tedy klíčový bod německých voleb, který ale v Česku nikoho nezajímá. Zkusím předstírat, že programy stran mají nějaký hlubší smysl a pokusím se v nich najít, co všechno naši politici plánují v oblasti klimatu.

Kdyby byly volby soutěží v psaní programů, vládnou v Česku už několik dekád Zelení. Nabízejí konec uhlí do roku 2030, klimatickou neutralitu a jasnou podporu obnovitelných zdrojů energie. Jenomže programy volby bohužel nerozhodují a i proto další strany pod pět procent v dnešním přehledu vynechám. Na hranici pěti procent oscilují sociální demokraté, u nichž v tuto chvíli už jen bůh ví, zda vůbec existují nebo kdo je vede. Po třiceti letech si voliči také konečně všimli, že poslanci KSČM nedělají v parlamentu vůbec nic, respektive drží u moci nejbohatšího kapitalistu v zemi. To by se Lenin asi hodně divil. Ale co mají ke klimatu, budeme se divit i tomu? Komunisti nicméně nepřekvapili, a kdyby neměli slovo „komunistická“ v názvu, většina lidí by si nejspíš tipla, že to jsou fašisti kdesi napravo od ODS a SPD. Takže co Okamura?

Okamurovi jsem se posmíval minule, takže to dnes nebudu přehánět. Přece jen od někoho, kdo objíždí Česko s kamionem narvaným shnilými potravinami toho nelze čekat mnoho. A Tomio naštěstí neumí překvapit. Ke klimatu nemá nic, respektive píše, že odmítá Green Deal a nulovou uhlíkovou stopu. Dobře, díky, jdeme dál. Pak tady máme aktuálně třetí Piráty se STAN. Copak mají ke klimatu? Urvaný z toho teda nejsem. Ještě míň urvaný jsem, když si to doplním veřejným lavírováním Bartoše i Rakušana, že by auta se spalovacím motorem vlastně neměl nikdo zakazovat, ale měl by to vyřešit trh, jako kdyby trh někdy něco sám od sebe vyřešil. Nicméně klimatická politika je celkem srozumitelnou součástí jejich programu – žádné kličkování s podporou tůní a mokřadů.

Pojďme se podívat na koalici Spolu. Já vlastně nevím – být to jen program ODS, tak je to u strany, která třicet let nenávidí všechna ekologická hnutí a zpochybňuje změnu klimatu, neuvěřitelný pokrok, což vyvolává současně pochybnosti a otázky, čí je vlastně tahle část programu. Fiala, který miluje auta, ke klimatu se sám nikdy nevyjadřuje a posmívá se lidem z Fridays for Future, nebo Saša „Národní pták“ Vondra rozhodně mnoho důvěry nevzbuzují a k libovolným západním pravicovým konzervativcům mají hodně daleko. Ale nevadí, dávám bod za snahu, pojďme dál.

Zbývá „hnutí“ psychopata Babiše, jehož marketingový tým si sype kokain už i na chleba nebo toaletní papír těsně před použitím. A tak zatímco peněženky Čechů vysává inflace, Prchal a spol. zaplavují sociální sítě rozzuřeným Babišem, který nechce dát nikomu nic a nikdy. Vlastně se mi na stránku Babiše a jeho program klikat nechce. Stejně je to blbost, kterou sám Babiš nikdy nečetl a řídit se tím nebude. Kudy chodí, tudy nadává „zeleným fanatikům“ a chce z Česka udělat zaostalou montovnu spalovacích motorů.

Jedna věc je, že u některých stran něco ke klimatu najdete, druhá ale, že v reálné kampani, tedy v tom, o čem strany mluví a co lepí na billboardy, o tohle téma nezavadíte. Klima neexistuje. A není to problém jen samotných stran. Když se začtete do rozhovorů v různých médiích, které vedou s politiky novináři, budete marně hledat otázky směřující ke klimatu. Čeští novináři se politiků na klima neptají, prostě je to vůbec nenapadne. To je něco, co by na Západě prostě nebylo možné. No a když už se náhodou zeptají, je z toho vidět, že jsou úplně mimo, a máte chuť si vrazit vidličku do oka. Změna klimatu je komplexní problém – ale v České republice se zúžil na otázku: „Jste proti autům se spalovacím motorem?“ Když to slyším, mám ze všeho nejvíc chuť sednout do auta, natáhnout do něj od výfuku hadici, nastartovat a umřít. A když už jsme u smrti, pojďme se podívat do ulic Brna.

Autor je sociolog, pro Alarm pravidelně vytváří pořad Všichni tady umřeme.

Čtěte dále