Konec masa v univerzitních kantýnách? Berlínští studenti dávají přednost klimatu před wurstem

Berlínské univerzitní kantýny vycházejí vstříc požadavkům studentů a upravují svou nabídku. Odteď bude převládat bezmasé jídlo.

Čtyřiatřicet vysokoškolských jídelen v Berlíně bude od října nabízet nové složení jídel. 68 procent potravin bude veganských a 28 procent vegetariánských. Od nového semestru bude v týdenním menu na výběr jen jeden masový pokrm. Důvodem ke změnám je poptávka mladých lidí po jídle, jehož výroba je šetrná k životnímu prostředí a nepřispívá ke klimatické změně. Píše o tom britský Guardian.

„Dali jsme dohromady nový koncept stravování, a to hlavně kvůli tomu, že nás studenti opakovaně žádali o nabídku, která neškodí klimatu,“ řekla Guardianu Daniela Kummle z organizace, která zajišťuje studentům berlínských univerzit menzy. V celém Německu vysokoškolské kantýny nabízejí třicet až padesát procent vegetariánských jídel. Jejich poměr se postupně zvyšoval s tím, jak po nich stoupala poptávka. Ta je navíc právě v hlavním městě nadprůměrně vysoká.

Třetinu studentů v Berlíně tvoří vegetariáni

V roce 2019 berlínské menzy vydaly 5,6 milionu porcí jídla. Až 13,5 procenta berlínských studentů se v tomtéž roce považovalo za vegany. V celé německé populaci je přitom veganů pouhých 1,6 procenta. Další třetina dotázaných berlínských studentů pak uvedla, že jsou vegetariáni. Z jiných zkušeností vyplývá, že studenti jedí méně masa, když mají na výběr z kvalitnějších bezmasých variant. K tomu, aby lidé dělali uvědomělejší volby, je potřeba také dostupnější možnost kvalitního výběru.

Omezovat maso a jíst více zeleniny a luštěnin má navíc zřejmě vedle ohleduplnosti k životnímu prostředí i další výhody. Podle vědců je to i prospěšnější lidskému zdraví. Vědci ve studii publikované v odborném časopisu Lancet například navrhují, aby lidé jedli jen jednu porci červeného a dvě porce bílého masa týdně, což by prospělo planetě i jim samotným. Marco Springmann, který se tématu věnuje na Oxfordské univerzitě, odhaduje, že kdyby každý tímto způsobem omezil konzumaci masa, byli bychom schopni zredukovat skleníkové plyny vytvářené v souvislosti s výrobou jídla na polovinu.

 

Čtěte dále