Nejmenší české děti už nebudou končit v kojeneckých ústavech. Změnu dnes schválil Senát

Senát dnes definitivně schválil zrušení kojeneckých ústavů. Děti do tří let tak od nynějška nemohou být umisťovány v kojeneckých ústavech. Místo toho budou u přechodných pěstounů.

Senátoři podpořili novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí, díky níž nebudou od roku 2025 děti do tří let v Česku umísťovány do kojeneckých ústavů. Nově bude většina dětí u přechodných pěstounů. Sourozenecké skupiny, které nelze umístit k pěstounům pohromadě, a děti, které potřebují speciální zdravotní péči, budou v nových, menších centrech, kde se jim pečující budou moci věnovat individuálněji.

Česko se tak připojuje k praxi, jaká je běžná takřka ve všech evropských zemích. Na Slovensku je zakázáno dávat do ústavů dětí do šesti let, v Polsku děti do deseti let, v Británii do dvanácti. V Česku praxe umisťovat nejmenší děti do ústavů přetrvává s výjimkou Zlínského kraje, který takzvané kojeňáky zrušil už v roce 2016.

V současných ústavech musí jedna vychovatelka dělit svou pozornost průměrně mezi pět dětí. Pracovnice se u nich střídají po směnách. Mnozí psychologové a lékaři proto kritizují, že děti v zásadním životním období nedostávají v těchto zařízeních dostatek péče od jedné osoby a dochází u nich k citové deprivaci, která může mít negativní vliv na jejich vývoj. Mají například několikanásobně vyšší riziko sociální izolace v dospělosti. „Ze své trestněprávní praxe vím, že mnoho pachatelů trestných činů s psychopatologickými sklony pochází podle znaleckých posudků z dětských domovů. Proto je potřeba těmto dětem zajistit péči u pěstounů. Dítě, které se narodí, se potřebuje fixovat na stálý okruh bližních, se kterými navazuje kontakt, které pozoruje, poslouchá, učí se je vnímat. Je to pro ně důležitý základ emocionálního rozvoje,“ řekla během senátní rozpravy advokátka Adéla Šípová z Pirátské strany.

Senátoři a senátorky mluvili také o nutnosti posílit podpůrné služby pro rodiny v terénu. „Musíme pracovat na tom, aby děti mohly zůstávat pokud možno ve svých rodinách, byť ty rodiny mají své problémy,“ řekla například senátorka Miluše Horská (nestranná za KDU-ČSL). Podle dat z února 2021 je nejvíce dětí do tří let v ústavech v Ústeckém kraji (55), dále v Plzeňském (45) a Středočeském (43). Horská také upozornila, že právě v Ústeckém kraji je v současnosti zároveň velký nedostatek pěstounů, což by měl stát řešit ještě předtím, než ústavy zruší.

 

Čtěte dále