Ostrá fáze kampaně Petra Fialy? Koalice Spolu jako populismus pro lepší lidi

Týden dopředu ohlašovaný start „ostré fáze kampaně“ koalice Spolu vyvrcholil rétorickým cvičením Petra Fialy a rekapitulací hlavních bodů programu, který ale koalice nebude moci realizovat, pokud se dostane k moci.

Petr Fiala představil v amerických kulisách lokální nabídku české pravice, která pod heslem „Změna, které můžete věřit“ nabízí to, co vždy: nezvyšovat daně a mnoho patetických frází o morálce, hodnotách a Západu. O klimatu samozřejmě nic, protože ať už žije česká pravice kdekoli, planeta Země to není.

Fiala řekl, že jsou jedinou koalicí a stranou, u které nikdo nemusí pochybovat o jasném prozápadním smýšlení. Řekl to symbolicky jen pár dnů poté, co Marian Jurečka pohrozil, že shodí případnou vládu, pokud by umožnila prosazení stejnopohlavních manželství (jak ho známe ze Západu). Z tohoto stanoviska sice nakonec musel vycouvat, ale na tom, jak to má tahle koalice s hodnotami Západu doopravdy, to nemění nic. O tom ostatně svědčí její vztah k sociálnímu státu či daním (západním standardem je silný sociální stát a progresivní zdanění).

Tohle není populismus!

Musí se nechat, že se Petr Fiala naučil mluvit nahlas, ale bohužel tím pouze zvýraznil strašlivou prázdnotu svého poselství. V úvodu varoval před populismem, aby následně jako první bod vládních priorit této koalice uvedl stabilizaci veřejných financí a zastavení zadlužování bez zvyšování daní. Byla to přitom ODS, která s Babišem prosadila snížení daní, a zásadním způsobem tak přispěla k rozvratu veřejných financí. Není to tedy nic než populismus pro lepší lidi, který prochází jen proto, že si většina českých médií a ekonomů nedokáže připustit, že by pravice mohla být populistická, protože se jim „rozumná“ a „pravicová“ politika slévá už třicet let v jedno.

Koalice Spolu bez zvyšování daní dosáhne buď zhroucení veřejných financí, nebo přistoupí k drastickým škrtům.

Pokud navrhne levice zvýšení důchodů, hovoří o Venezuele a socialismu. Když pravice přidává peníze bohatým přes daňové škrty a úlevy, myslí si, že je to zodpovědná politika. Není. A schopnost tohle nevidět nás rovněž odlišuje od Západu a činí „hlídací psy demokracie“ poněkud barvoslepými a bezzubými.

Koalice Spolu bez zvyšování daní dosáhne buď zhroucení veřejných financí, nebo přistoupí k drastickým škrtům. A rozhodně nepůjde o nějakou optimalizaci a vyhození pár úředníků, kteří se stali symbolem optimalizace ze zcela neznámých důvodů a je záhadou, jak třeba přetíženým stavebním úřadům přesně uleví, když budou mít na stejnou práci méně lidí. Stovky miliard nelze získat bez radikálního ořezání sociálního státu a nyní pouze nevíme, které jeho části půjdou na popravu jako první. Po schválení zákona „třikrát a dost“, který prosadila pravice s extremisty, před kterými varuje – tedy s Babišem a Okamurou –, je jasné, že chudé nic hezkého nečeká.

Změna znamená lepší sako

Koalice Spolu replikuje vyčpělou myšlenku Miltona Friedmana z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, kterou následně adoptovali republikáni: snížením daní snížit příjmy rozpočtu, vyvolat tlak na sociální výdaje a ty pak osekat. Na Západě ji politici už dávno opustili, u nás je symbolem změny.

Kromě obligátní modernizace a digitalizace vypíchli Spolu krizi bydlení, na kterou však nejsou schopni nabídnout žádný recept, protože Fiala nevěří na regulace. Krizi bydlení, která možná přivede nastupující generace až k emigraci, protože v Česku nebudou mít kde bydlet, chce Spolu řešit větší výstavbou. Tím však nemyslí výstavbu obecních bytů, které bychom potřebovali, ale podporu developerů. Z toho budou mít spekulanti a investoři velkou radost, ale levnější a dostupnější bydlení to nepřinese nikomu.

Ostatně vzpomeňme si, že zvýšení dostupnosti bydlení bylo argumentem, když se rušila daň z nabytí nemovitostí v minulém roce. Od té doby prolomily ceny nemovitostí další rekordy a jediný, kdo ze zrušení této daně něco měl, jsou spekulanti a investoři, zatímco stát přišel o miliardy do svého vybrakovaného rozpočtu. Nemovitosti se zrušením této daně nestaly dostupnější pro nikoho. Zato se ignoruje a nadále ignorovat bude, že je v Česku legální vlastnit prázdné nemovitosti nebo že máme jedny z nejnižších daní z nemovitostí v rámci takřka celého západního světa, za což nás opakovaně kritizuje OECD.

Zatímco si volič v sousedním Německu v tuto chvíli vybírá z několika stran, které všechny nabízejí cestu ke klimatické neutralitě, v Česku se o slovo hlásí „Změna“, která je schopná (Fialovými ústy) leda tak plakat nad spalovacími motory a neurčitě slibovat ochranu vody v krajině. Nejpodstatnější téma současnosti a budoucnosti koalici Spolu prostě nestojí za pozornost. Jaký má ale taková změna smysl?

Kromě modernizace a digitalizace státního aparátu chce Spolu modernizovat také školství, které to opravdu potřebuje. Bohužel však není jasné, kde na to vezme peníze; a pokud se s daněmi a příjmy rozpočtu něco neudělá, nečeká nás modernizace ničeho. A to ještě v lepším případě. S vládou Spolu tedy budeme pokračovat ve stejné beznaději jako dosud s Babišem. Jen ji nebude kormidlovat Babiš, ale Fiala v saku. A to je změna, které skutečně můžete věřit.

Autor je sociolog a spolupracovník redakce, pro Alarm vytváří pravidelný pořad Všichni tady umřeme.

Čtěte dále