Petr Fiala stávkujícím studentům: „Dělám politiku, která něco přináší lidem, a to vy neděláte!“

Členové klimatického hnutí Fridays for Future předali předsedovi ODS Petru Fialovi vysvědčení za otázky klimatu. Nedostatečná Petra Fialu příliš nepotěšila.

Ve středu 15. září předali členové hnutí Fridays for Future Česká republika klimatické vysvědčení předsedovi ODS a aktuálnímu lídrovi pravicové koalice SPOLU Petru Fialovi. Stalo se tak v Brně na akci, která zahajovala kampaň koalice SPOLU pro mladé. Kromě vysvědčení s nedostatečnou přinesli aktivisté také transparent „SPOLU pro klimatický rozvrat!“. Petra Fialu ovšem příliš nepobavili. „Za námi jsou výsledky a ne kecy! Našemu programu se dá věřit. Je to váš názor. Děkuji, že jste přišli a udělali tady politickou propagaci,“ odpovídá Petr Fiala na videozáznamu z celé akce, který pořídil někdo z mladých aktivistů a aktivistek během vzájemné konfrontace.

Aktivisté politika konfrontovali kvůli dosavadním krokům ODS i koalice SPOLU ve věci klimatu. Konkrétně zmiňují třeba hlasování poslance ODS Jana Zahradníka v takzvané uhelné komisi pro pozdější termín ukončení těžby uhlí v České republice. Připomínají zároveň, že kvůli ODS ratifikovalo Česko Pařížskou dohodu o klimatu jako poslední země v Evropské unii.

Fridays for Future předali Fialovi také seznam svých požadavků, aby nad nimi mohl přemýšlet. „Jste jako Andrej Babiš! Nenecháte mě mluvit! To jste se už naučil,“ říká Fiala na adresu Petra Doubravského z Fridays for Future. „Doufám, že budete podporovat rozumnou ekologickou politiku, ne ideologii! Že nebudete podléhat žvanění. Kdybyste sledovali program ODS, nikdy byste nám pětku nedali,“ říká na záznamu Petr Fiala. „Toto není řešení ekologických problémů,“ deklamuje na videu Fiala a ukazuje směrem ke klimatickému vysvědčení a banneru parodujícímu kampaň SPOLU. „To je politika, která není spravedlivá, sorry. Já dělám kompetentní politiku, která něco přináší lidem. A to vy neděláte!,“ reaguje na videozáznamu Fiala na požadavky aktivistů Fridays for Future ve věci klimatu a odchází se věnovat dalším návštěvníkům předvolebního mítinku.

Fridays for Future Česka republika se příští týden opět připojí k celosvětové stávce za klima. V pátek 24. září organizují demonstraci v Praze na Malostranském náměstí. Stávkovat se ale bude i v Brně, Ostravě nebo ve Slavičíně.

Čtěte dále