Přes sto tisíc lidí se zúčastnilo berlínské stávky za klima. Promluvila i Greta Thunberg

Pár dní před německými volbami dali Berlíňané jasně najevo, že klima je pro ně klíčové téma. Přinášíme fotoreportáž z akce pořádané německými Fridays for Future, která přilákala přes sto tisíc lidí.

Foto Alarm / Apolena Rychlíková

Krátce po jedenácté hodině dopoledne je berlínské metro narvané k prasknutí. Mladí lidé s přichystanými transparenty, rodiče s malými dětmi i lidé v seniorském věku, ti všichni spěchají na globální stávku za klima, pořádanou organizací Fridays for Future. Jakmile metro přijede na stanici Bundestag, masa lidí se z vagónu vyhrne a míří před budovu Německého spolkového sněmu. Prostranství před Bundestagem se takřka okamžitě zaplní. Jakmile udeří dvanáctá hodina a akce se spustí, nedá se konec davu prakticky dohlédnout. Více než sto tisíc lidí přišlo, aby demonstrovali za lepší, udržitelnou, klimaticky spravedlivou a sociální politiku. Pár dní před volbami je to jasný signál politickým stranám: klima Němce a Němky zajímá, a to naprosto zásadně.

Pár dní před volbami je to jasný signál politickým stranám: klima Němce a Němky zajímá, a to naprosto zásadně.

Kromě mladých studentů a studentek, kteří akci pořádají, se na pódiu střídají i různí jejich podporovatelé a spolupracující organizace. Zástupkyně platformy „Omas for Future“ mladé aktivisty a aktivistky podpoří a vyjádří lítost nad tím, že to byla i jejich generace, která se podílela na ničení planety. Svůj projev přednese i zástupkyně vědců nebo středoškolští studenti a studentky, jejichž vystoupení se neobejdou bez kritiky kapitalismu a konzumerismu. Jednotlivé projevy jsou proložené hudebním programem. Ska skupina poprosí účastníky, aby šli na chvíli do podřepu, a potom hudebně vygraduje atmosféru pogem jako na punkovém koncertě. Odhodlaná a radikální energie, která jde ze stotisícového davu, se v ten moment dá skoro nahmatat.

Po hodině koncertů a projevů se dá do pohybu průvod, rozdělený na různé bloky. Je mezi nimi školní blok, antifosilní blok, antikapitalistický blok, LGBTQA blok, XR blok, blok vysokých škol, neziskovek a iniciativ, mezi nimiž je i skupina aktivistů a aktivistek z platformy Deutsche Wohnen &Co. Enteignen, která v den voleb organizuje referendum o možném vyvlastnění více než 11 procent berlínského trhu s bydlením, vlastněných velkými korporacemi. Moderátor a moderátorka akce dav povzbuzují skandováním „Power to the People“. Nekonečný průvod lidí prochází městem a z oken mu mají podporovatelé a podporovatelky, na několika místech hraje hudba a dav celou dobu skanduje: „What do we want? Climate justice! When do we want it? Now!“ Po více než dvou hodinách se skupiny vrátí na původní místo, kde demonstrace vrcholí.

Mezi jinými vystoupila globální aktivistická hvězda a zakladatelka pátečních stávek za klima Greta Thunberg, která upozornila, že rok 2020 byl nejteplejším v historii a že vidíme projevy extrémního počasí všude po světě. A lidé při katastrofách přicházejí o životy. „Žádná politická strana nedělá pro řešení klimatické krize dost,“ řekla důrazně Švédka. „Nejen, že bereme budoucnost svým dětem a vnukům, ale také přítomnost těm, kteří dnes žijí v těch nejohroženějších oblastech,“ dodala. Ve svém vystoupení také kritizovala investování peněz do průmyslů, které ničí klima. Její celý projev si můžete poslechnout ve videu níže.

https://www.youtube.com/watch?v=p9-rHVqRHho

Celá akce skončila koncertem dvou zpěvaček: rapperky Nury a indiepopové zpěvačky Luny s kapelou. Obě během svého vystoupení podpořily LGBTQA aktivity a také přijímání uprchlíků. Během jejich koncertu se dav znovu pustil do divokého moshpitu. Na závěr celé demonstrace připomněli řečníci hlasování o vyvlastnění, které se v Berlíně koná souběžně s volbami, a vyzvali účastníky a účastnice protestu, aby podpořili referendum.

Protesty se konaly i v jiných německých městech. Celkem se jich účastnilo přes 600 tisíc lidí.

Čtěte dále