Dělat si z bytu hotel je v rozporu se zákonem. Padají první pokuty za Airbnb

Zakladatel spolku Snesitelné bydlení v centru Prahy Petr Městecký dlouhodobě poukazuje na to, že byty pronajímané přes Airbnb by měly být kolaudovány jako ubytovací zařízení. Nyní Praha začala pronajímatele pokutovat.

Praha začíná rozdávat první pokuty za porušování stavebních předpisů při krátkodobém ubytovávání hostů přes platformu Airbnb. První byla ve výši dvacet tisíc korun, ale podle pražské radní pro bydlení Hany Marvanové (za STAN) se pokuty budou moci rozdávat opakovaně a dosáhnout mohou až částky milion korun. Nově totiž úřady potvrdily, že musí být byty a domy nabízené ke krátkodobému ubytování zkolaudovány jako ubytovací zařízení. Magistrát se tak přiklonil ke dřívějšímu stanovisku stavebního úřadu Prahy 1. Na ten se loni v lednu obrátil předseda spolku Snesitelné bydlení v centru Prahy Petr Městecký kvůli bytu v domě, v němž sám bydlí. Nyní magistrát zřizuje bezplatnou poradnu pro obyvatele Prahy a společenství vlastníků jednotek (SVJ), kteří řeší obdobné problémy v domech, kde žijí.

Městecký dlouhodobě upozorňuje, že dělat z bytu hotel je v rozporu se zákonem. Založil spolek Snesitelné bydlení v centru Prahy a proti vytlačování stálých obyvatel turisty využívajícími platformu Airbnb bojuje na všech možných frontách. Píše na ministerstva, se spolkem podává podněty a hlavně upozorňuje, že podle zákonů nelze byt zkolaudovaný k bydlení používat jako hotelový pokoj, aniž by byl rekolaudován. Působil také ve výboru proti vylidňování na Úřadu městské části Praha 1. Paradoxem však je, že pár dní poté, co stavební úřad dal za pravdu stížnosti, kterou Městecký podal na provozovnu Airbnb v domě, kde bydlí, byl z výboru odvolán.

Praha 1 se přitom rozhodnutím stavebního úřadu reagujícím na Městeckého podání ještě den před jeho odvoláním chlubila na svých sociálních sítích. Jde o precedenční rozhodnutí, jež později potvrdil také magistrát a které potvrzuje, že byty pronajímané jako hotely by měly být rekolaudovány na provozovny ubytovacích služeb. „Byty pronajímané přes Airbnb většinou za jejich majitele spravuje firma, která se stará třeba o desítky nebo stovky takových bytů, takže jde vlastně o hotely, které mají pokoje rozmístěné v mnoha pražských domech,“ upozorňuje Městecký.

Jak to tedy bude s Airbnb v Praze dál? Spolek Snesitelné bydlení chce podněcovat další SVJ, aby vyzývala majitele ve svých domech k rušení ubytovacích provozoven. V případě, že se tak nestane, mohou podávat podněty po Městeckého vzoru a spolek jim bude poskytovat právní poradenství. „Myslím si, že třetina provozovatelů Airbnb v Praze bude byty i po odeznění pandemie covidu-19 a návratu turistů pronajímat dlouhodobým nájemníkům, třetina na novou situaci nezareaguje nijak a budou dostávat pokuty, třetina se bude o rekolaudaci snažit,“ odhaduje.

S rekolaudací ale budou muset souhlasit vlastníci ostatních bytů v daném domě. „V Praze jsou i domy, kde už je většina bytů poskytována přes Airbnb turistům, takže tam s tím asi souhlasit budou. Pokud ale půjde o domy, kde je většina dlouhodobě bydlících, nejspíš s tím souhlasit nebudou,“ říká Městecký. Dále bude muset byt prozkoumat stavební úřad, jestli ze stavebně-technického hlediska vyhovuje tomu, aby v něm mohlo být ubytovací zařízení. „Můj odhad je, že většina bytů v centru to splňovat nebude,“ věří.

Čtěte dále