Jiné Česko je možné. Volte Alarm

Alarm není jen médium, ale také komunita, která v české veřejné debatě hájí hodnoty demokracie, rovnosti a spravedlnosti a ukazuje, že jiné Česko je možné.

Vláda Andreje Babiše je sice u konce, ale problémy, které ho stvořily, nikam nezmizely. A k tomu zde máme obrovské množství lidí, jejichž hlas nebude v novém složení Poslanecké sněmovny zastoupený. Ale místo abychom naříkali nad nespravedlivým světem, chceme vám nabídnout alespoň nějakou naději a vizi, kterou můžeme v následujících měsících a letech společně naplňovat.

Alarm každý měsíc pravidelně navštěvuje půl milionu unikátních uživatelů. Kdyby všichni naši čtenáři v posledních volbách volili Alarm, jejich počet by dělal krásných deset procent hlasů… Samozřejmě si uvědomujeme, že podobné hrátky s čísly jsou absurdní, přesto ale docela dobře ilustrují, jak se naše médium postupem let vypracovalo. Dávno pryč jsou časy, kdy jsme bojovali o to, aby si naší práce vůbec někdo všimnul. Význam Alarmu pro ekosystém české veřejné debaty trvale roste. Apolena Rychlíková letos na prestižní Novinářské ceně získala Křepelku pro novináře a novinářky do 33 let. V září byla také na setkání autorů a autorek nominovaných na Evropskou novinářskou cenu v Berlíně. V Křišťálové lupě – Ceně českého Internetu 2021 máme letos hned tři nominace, a to ve společnosti mnohem zavedenějších a lépe financovaných projektů.

Alarm systematicky vytváří prostor pro autentické myšlení, které nemá nic společného s bafuňářským klientelismem, ale ani s vulgárně ekonomizujícím myšlením takzvané demokratické opozice.

Žijeme v zemi, kde jakýkoli apel na společenskou ohleduplnost bývá hned masivně diskreditován a snaha o pomoc druhým rámována jako ďábelský „neomarxismus“. A to je potřeba změnit. Alarm systematicky vytváří prostor pro autentické myšlení, které nemá nic společného s bafuňářským klientelismem, reprezentovaným lidmi, jako jsou Andrej Babiš a Miloš Zeman, ale ani s vulgárně ekonomizujícím myšlením takzvané demokratické opozice. V nadcházejících letech chceme být hlasem, který pomůže Česku dostat se ze slepé uličky, v níž se už dlouho nachází.

I v Česku uzrál čas pro novou generaci. Generaci, která slepě nepapouškuje mainstreamové názory. Generaci, která se nesloží před silou prestiže a peněz. Generaci, které není nic svaté. Generaci, která se nebojí jít do konfliktu, pokud jsou její hodnoty v ohrožení. Generaci, která se dnes hlásí o své místo. Na rozdíl od jiných – i takzvaně alternativních – médií Alarm nikdy nevytvářel texty na zakázku mocných či politických stran. A dělat to nikdy nebude. Existujeme jen díky podpoře čtenářů, ale ani individuální dárci nejsou uchráněni před kritikou, pokud je na místě. Neděláme to proto, že bychom chtěli z povýšených pozic kritizovat jiné. Zkrátka si uvědomujeme, že pokud u nás toto nové, rodící se myšlení nebude na veřejnosti nikdo hájit, může velmi rychle zaniknout. A to naše redakce nedopustí.

Chceme této generaci vytvářet místo a bezpečné zázemí, na nějž se bude moci spolehnout v těžkých časech. Něco už jsme vybudovali a následující roky otestují, jak pevná tato konstrukce je. Nemusíte být zrovna fanoušci Alarmu, abyste toto naše úsilí viděli, případně ocenili. Alternativy a nové impulsy jsou pro jakoukoli společnost vždy užitečné, v následujících letech to ale bude platit dvojnásob. České politice i inteligenci dochází dech a je potřeba každé síly, která ji nenechá padnout a pomůže přenést naši postkomunistickou společnost do 21. století. Nebude to jednoduché, ale chceme být u toho. Tak malá země jako Česko si nemůže dovolit ztratit ani jednu originální platformu typu Alarmu.

V následující fundraisingové kampani se vám pokusíme úsilí naší redakce přiblížit ze všech možných stran. Ukážeme vám, jaká jsou naše nejsilnější místa, které otázky považujeme za zásadní a proč. Představíme vám náš tým i to, jak jednotliví redaktoři o své práci přemýšlejí.

Alarm vznikl na podzim roku 2013 ve spolupráci s kulturním čtrnáctideníkem A2. Obě média ale od začátku fungovala samostatně, včetně oddělených redakčních týmů a financování. Nyní se obě média oddělují i formálně a budou fungovat jako dvě nezávislé organizace. Alarm se proto postupně vyděluje ze zastřešující organizace A2, o.p.s., a zakládá vlastní nezávislou organizaci. Brzy vám k tomuto řekneme více.

Alarm není jen médium, ale komunita, která v české veřejné debatě hájí hodnoty demokracie, rovnosti a spravedlnosti a ukazuje, že jiné Česko je možné. Jedna redakce samozřejmě nové Česko neudělá. Pro jeho radikální přeměnu ale může být klíčová. Pokud vám tyto hodnoty nejsou lhostejné, podpořte naši redakci v právě startující kampani. Jiné Česko je možné. Volte Alarm!

 

Čtěte dále