Kolaps #49: Hana Čápová: Babiš podezřelé transakce z Pandora Papers nevysvětlil

S novinářkou ze serveru Investigace.cz Hanou Čápovou jsme si povídali o mezinárodním i domácím kontextu kauzy Pandora Papers.

Šest dní před parlamentními volbami přišla mezinárodní síť investigativních novinářů s projektem Pandora Papers, který navazoval na předchozí Panama Papers a upozorňoval na podivné transakce mocných a bohatých v karibských daňových rájích. Pandora Papers se nevyhnuly ani Česku. Premiér Andrej Babiš podle novinářů v roce 2009 vyvedl asi 15 milionů eur anonymně přes daňový ráj v Panamě, aby si koupil luxusní zámeček na jihu Francie poblíž Cannes. Z českých médií se do podobných projektů již tradičně pouští redakce Investigace.cz. Hostem Kolapsu byla reportérka Investigace, která se těsně před volbami nechtěně proslavila díky videu, které ukazuje, jak jí hrubě odstrkuje premiérova ochranka, když se snaží dostat odpověď na otázku, jestli Andrej Babiš někdy vlastnil offshorovou firmu. Uspokojivých odpovědí na otázky okolo Pandora Papers a Babišových transakcí se Hana Čápová nedočkala dosud.

Pokud se dobře pamatuju, Andrej Babiš před zveřejněním Pandora Papers na vaše otázky nijak nereagoval. Jak se hájil potom?

My jsme zveřejnili článek o Andreji Babišovi a jeho zapojení do Pandora Papers v neděli v půl sedmé a následně byla debata na Primě, která začínala právě touto kauzou. Mně utkvěla v hlavě Babišova věta „ty peníze odešly z české banky a vrátily se do české banky“.  Říkala jsem si při tom, že vůbec nevím, o čem je řeč. Protože my jsme se neptali na to, z jaké banky peníze odešly, ale odkud ty peníze pocházely. Není to málo peněz, jde o 380 milionů korun. Ty se proměnily v šestnáct nemovitostí na třech hektarech na francouzské riviéře a přešly pod společnost SynBiol. V roce 2018 se poprvé objevuje firma, která ty nemovitosti vlastní a poprvé se objevuje v Česku jako akvizice SynBiolu.

SynBiol je firma Andreje Babiše?

Je to podobně jako Agrofert jedna ze zastřešujících firem, momentálně ve svěřeneckém fondu. Naše otázky byly především dvě – odkud ty peníze pocházely a proč v roce 2009 bohatý podnikatel kupuje resort ve Francii takto komplikovanou cestou. Nejdřív vznikla firma na Britských Panenských ostrovech, zhruba ve stejnou dobu byla založena firma v USA, která měla dceřinou firmu v Monaku. A právě tato dceřiná firma koupila nemovitosti. Peníze tedy byly připsané na firmu na Britských Panenských ostrovech, která je půjčila firmě ve Washingtonu, a to s podmínkou, že za ně dceřiná firma této americké společnosti koupí nemovitosti ve Francii. Což je tak komplikovaná konstrukce, že to nutně budí otázky proč. A to jsme se dosud nedozvěděli.

Dozvěděli jsme se vůbec něco?

Babiš říkal, že na to peníze měl. Od Libora Kazdy, ředitele Finančního analytického úřadu, jsme se také nedozvěděli, odkud peníze pocházely. Dozvěděli jsme se jen, že jeho úřadu nikdo nehlásil podezřelou transakci. NCOZ to chce začít vyšetřovat, tak to třeba jednou pochopíme.

Všechny díly podcastu Kolaps si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na Spotify, Apple Podcasts, PlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v dlouhodobé crowdfundingové kampani.

 

Čtěte dále