Richterová, Ferjenčík: Privatizaci školství, zdravotnictví nebo služeb nedopustíme. Ani ve vládě s ODS

Hosty závěrečné předvolební podcastové série Volby 2021 byli poslanci Pirátské strany Olga Richterová a Mikuláš Ferjenčík. Povídali jsme si o bouřlivé volební kampani, nadějích a vyhlídkách ve volbách a možných povolebních scénářích.

V naší krátké předvolební podcastové sérii Volby 2021 si povídáme s političkami a politiky, kteří usilují o hlasy voličů v podzimních parlamentních volbách a zároveň mohou být atraktivní pro modelového čtenáře Alarmu. V rozhovorech se soustředíme především na to, co nám jednotlivé strany a politici nabízejí za alternativy. Dnešní díl tuto minisérii uzavírá. Po zástupcích ČSSD, Zelených a Levice jsme ve studiu uvítali poslance Pirátské strany Olgu Richterovou a Mikuláše Ferjenčíka. Povídali jsme si o agresivní volební kampani, nejdůležitějších programových bodech, vyhlídkách ve volbách a možných povolebních scénářích – včetně možné vládní koalice s ODS a uskupením SPOLU.

Ještě v letošním únoru měla koalice PirStan v průzkumu agentury STEM třicet procent. Nyní vám stejná agentura věští jen osmnáct. Jak vlastně hodnotíte svou předvolební kampaň? Vyplácí se její zaměření na konzervativnější voliče STANu?

Minimálně od srpna kampaň podle mě funguje úplně bez problémů. Jsme v ulicích mnohem víc než konkurence. A co se týče té kritiky zaměření na konzervativní hlasy… Když se podíváme na strukturu naších voličů, existuje zde velmi významné procento voličů STANu, kteří naši koalici nechtějí volit a přiklánějí se spíš ke SPOLU. Snažíme se tedy logicky o to, aby tihle lidé, kteří sympatizují se Starosty a vnímají Víta Rakušana velmi pozitivně, to nakonec Pirátům a Starostům hodili. Podpora pro tuto koalici mezi voliči Pirátů je naopak obrovská.

To je pochopitelné, ale přece jen Starostové a nezávislí by se do Sněmovny dostali s nějakými šesti procenty. Piráti měli minule dvojciferný výsledek a nyní by ho měli taky. Zajímá nás, jestli ty ústupky vůči STANu nepůsobí na vaše jádrové voliče negativně jako ztráta identity…

Podle našich čísel se toto vůbec nepotvrzuje. Až třetina voličů Starostů zvažuje, jestli bude naši koalici volit, nebo ne. Tihle voliči můžou znamenat rozdíl až čtyř procentních bodů. Naše koalice má nyní asi dvacet procent, koalice SPOLU 24 procent. Když se nám podaří tyto voliče přesvědčit, budeme nejhůře druzí. Může to mít zásadní vliv na nadcházející volby.

My samozřejmě nemáme přístup k vašim interním průzkumům, ale jak to vypadá na druhé straně spektra? Nenastává odliv progresivních levicových voličů, kteří dříve Pirátskou stranu podporovali a teď zvažují volbu Zelených nebo ČSSD?

Lidi, kteří mají jako svou první volbu Piráty, z více než devadesáti procent chtějí volit Piráty a Starosty. To je jednoznačně dané. Že jsme levicovější než ODS, je také evidentní. A pak záleží na tom, jak má kdo nastavené preference. Pro mě osobně je ČSSD naprosto nedůvěryhodná strana a to, co slibují měsíc před volbami, by mě asi úplně nepřesvědčilo. Ale to je samozřejmě na každém, aby si to sám svobodně vyhodnotil.

Čtěte dále