Vídeň zahajuje projekt, který má ženám a dívkám zajistit dostupnost hygienických potřeb zdarma

Vídeňský městský obvod Brigittenau od října odstartoval projekt, který chce ženám umožnit bezplatný přístup k tampónům a menstruačním vložkám. Rudý box jich má rozdat přes sto tisíc kusů.

„Každá žena a dívka ve Vídni by měla mít přístup ke každoměsíčním hygienickým potřebám, je to základní potřeba,“ říká vídeňská místostarostka Kathrin Gaal. Hygienické menstruační potřeby jsou poměrně drahé a během života jich žena průměrně spotřebuje zhruba sedmnáct tisíc kusů. Pro některé může takový výdaj znamenat velkou finanční zátěž. Ženy, které si tyto potřeby dovolit nemohou, se potom uchylují k nehygienickým a tělu škodlivým alternativám. Proto chce městská část Brigittenau ve Vídni tyto potřeby zpřístupnit zdarma. Projekt chce zároveň téma menstruace detabuizovat a otevřeně o něm mluvit.

Rudý box (Rote Box), jak se pilotní projekt nazývá, má být dostupný na čtyřech různých místech ve dvacátém obvodu. Do konce ledna příštího roku má být v Brigittenau rozdáno kolem 80 tisíc tamponů a 32 tisíc menstruačních vložek všem, kdo je potřebují.

„Menstruační potřeby by neměly být pro žádnou ženu otázkou peněz! Žádná žena by si neměla v drogerii muset klást otázku, zda si může vložky a tampóny dovolit. Projekt Rote Box by měl podpořit každého, pro koho nákup měsíčních hygienických produktů představuje finanční zátěž. Menstruační chudoba by ve městě, jako je Vídeň, neměla být vůbec tématem!“ tvrdí Dolores Bakos, poslankyně Vídeňské obecní rady.

Koncept „menstruační chudoby“ je známý spíše pro ekonomicky méně vyspělé země, ale nedostatečný přístup k hygienickým potřebám je problémem i v těch bohatších. Město Vídeň odhaduje, že kolem dvaceti procent žen a dívek v obvodu Brigittenau je ohroženo chudobou. Pro ně může být výdaj 72 eur za rok velkou finanční zátěží. Projekt má na tento problém také upozornit a pokusit se jej přiblížit širší veřejnosti.

 

Čtěte dále