Praha se vzdala možnosti ovlivnit podobu Rohanského ostrova, říkají odborníci

V podcastu Bulvár se s historičkou architektury Lenkou Kužvartovou a architektem Alanem Hacklem, autory publikace Divočina, peníze, beton, věnujeme rozvoji Rohanu a problémům územního plánování v Česku.

Areál bývalého Rohanského ostrova v pražském Karlíně je jedním z rozvojových území, na kterém se již začalo s masivní novou výstavbou. Mezioborový tým autorů a autorek pod vedením editorky Lenky Kužvartové ve studii, kterou vydala organizace Arnika, poukazuje na problémy, jež se v souvislosti s plánováním budoucího Rohan City objevily. „Praha na celém projektu tratí asi tři miliardy korun, protože pozemky nevýhodně prodala společnosti Sekyra Group,“ říká Kužvartová. „Případ Rohanu ukazuje, že na rozdíl od západních zemí neumíme developerům nastavit pravidla. Tím pádem nové čtvrti vznikají hlavně za účelem co nejvyššího zisku, a ne proto, aby sloužily městům a jejich obyvatelům,“ doplňuje ji Hackl.

Podobně jako v jiných pražských brownfieldech ani na Rohanském ostrově zřejmě nevznikne dostupné bydlení. Sekyra Group naopak projekt prezentuje jako luxusní development. Nemožnost ovlivnit podobu a funkci výstavby je jedním z důsledků prodeje městských pozemků do rukou soukromých investorů. Kužvartová s Hacklem v rozhovoru upozorňují i na další problematické body: pravděpodobné zintenzivnění automobilové dopravy nebo nedostatečnou adaptaci nové čtvrti na klimatickou krizi. V rozhovoru ale dojde i na pár pozitivních věcí, které se v projektu Rohan City dají najít. Věnovali jsme se například otázkám, zda na bývalém ostrově vznikne nějaká kvalitní architektura, jestli developeři přispějí městu na veřejnou infrastrukturu a probírali jsme i zahraniční příklady nových čtvrtí, ze kterých by si Praha mohla vzít příklad.

Tento díl podcastu Bulvár vznikl díky podpoře Nadace Rosy Luxemburgové v rámci projektu Města budoucnosti.

Čtěte dále