„Zájem o Milostivé léto neustále roste, volá nám i dvě stě lidí denně,“ říká dluhový expert Daniel Hůle

Tříměsíční akce Milostivé léto dává lidem možnost zbavit se dluhů u veřejnoprávních institucí. Tyto dluhy kvůli úrokům a penále totiž často rostou do nesplatitelných částek. Jak mají dlužníci postupovat a kdo projekt blokuje?

Od konce října běží tříměsíční Milostivé léto. Jedná se o zatím největší oddlužovací proces, který byl lidem s exekucemi v Česku nabídnout. Jde o jednorázovou možnost pro dlužníky snadněji splatit své dluhy vůči státu a dalším veřejnoprávním subjektům. Milostivé léto je součástí nově schváleného balíku exekučních změn a má pomoci dlužníkům splatit jejich exekuční závazky. Akce je zaměřena převážně na osoby, kterým během exekučního řízení nekontrolovatelně narostl dluh. Z důvodu nepřiměřených úroků se mnohým původní vymáhaná částka zněkolikanásobila, a právě proti tomuto nárůstu je Milostivé léto zaměřeno. Více informací o projektu naleznete například zde. Přispět na tento projekt můžete například Člověku v tísni. V rozhovoru s dluhovým expertem Danielem Hůlem jsme se zaměřili na hlavní aspekty akce.

Jak vlastně vznikl nápad na Milostivé léto? Kde jste se inspirovali?

Jde o návrh Marka Výborného a KDU-ČSL. Je to inspirováno biblickým milostivým létem, tedy rokem, kdy se propouštěli otroci a odpouštěly dluhy. Původně to bylo koncipováno pro všechny exekuce, ale v zájmu prosaditelnosti byl nakonec návrh rozdělen na dvě varianty: veřejnoprávní a soukromoprávní. Druhou variantu kromě KDU-ČSL a Člověka v tísni prakticky nikdo nepodporoval. Teď se ukazuje, jaká to byla škoda.

Na čem je tento koncept postaven?

Koncept je primárně vychází z toho, že v posledních letech došlo k zásadním změnám pravidel, za kterých vznikají a vymáhají se dluhy. Miliony exekucí, které jsou dnes vedeny, by nyní už nemohly vzniknout, ale nová pravidla nemohou platit zpětně. Je to tedy snaha vyřešit staré exekuce s nemravným příslušenstvím u veřejnoprávních subjektů, kde si to stát může dovolit.

Pro koho je Milostivé léto určené a jací lidé se naopak hlásit nemohou?

Vzhledem k tomu, že jde o součást novely exekučního řádu, je tam několik podstatných limit. Milostivé léto je využitelné pouze pro pohledávky vymáhané v soudní exekuci. Takže například daňové či správní exekuce se to netýká. Stejně tak se to netýká dluhů, které ještě v exekuci nejsou, protože Milostivé léto má řešit primárně právě starší dluhy, které v exekuci skoro vždy již jsou. Další zásadní limitou je, že jde o pohledávky vymáhané veřejnoprávním věřitelem nebo jeho firmou. Pokud byla pohledávka prodána, a to i během exekuce, soukromé firmě, tak se na to milostivé léto nevztahuje. Na druhou stranu se ukazuje, že nějakou veřejnoprávní pohledávku má více než polovina všech lidí v exekuci, takže jde o velké množství lidí i exekucí.

Milostivé léto by teoreticky mohly využít statisíce dlužníků, ale obávám se, že úspěch bude, pokud je úspěšně využijí desítky tisíc lidí.

Klíčovou otázkou posledních týdnů bylo, zda se zdravotním pojišťovnám podaří milostivému létu vyhnout, ale nakonec po jasném vyjádření respektované soudkyně Kasíkové a vyjádření ministerstva spravedlnosti se snad karta obrátí a zdravý rozum zvítězí. Protože považovat penále za jistinu je opravdu stavění spravedlnosti na hlavu. VZP se ústy ředitele Kabátka veřejně zavázala vyzvat všechny své exekutory, aby k penále přistupovali jako k příslušenství.

Jak vyřešit, aby se Milostivé léto opravdu dostalo k lidem, kteří by mohli tuto službu využít?
Zde je zásadní přístup věřitelů. Ti odpovědnější to pochopili jako příležitost, jak lidem pomoci od exekucí a aktivně své dlužníky informují. Adresné informování je samozřejmě nejcennější. Lídrem v tomto přístupu je Praha, která inspirovala další města a kraje. Klíčovou roli sehrála média v čele s těmi veřejnoprávními. Například série reportáží v pořadu 168 hodin dostala informaci ke statisícům lidí a řadu lidí inspirovala k solidaritě v podobě darování oddlužení těm. Na helplinku Člověka v tísni teď volá asi dvě stě lidí denně a zájem nadále roste.

Jaká je reakce exekutorů? Někteří se proti tomuto konceptu ohrazují a snaží se ho blokovat. Čím argumentují?

Nejsilnější kartou v bojkotu bylo vyloučení pohledávek na zdravotním pojištění z Milostivého léta. Exekuci pro tento dluh má více než 300 tisíc lidí. Zde využili exekutoři argument prezentovaný VZP, že penále je jistinou. O další bojkot se pokusil třeba exekutor Podkonický, který za zastavení běžné exekuce pro jízdu na černo požadoval dvoje náklady, a to za dlužnou jízdenku v ceně 24 korun a přirážku 1500 korun. Naštěstí si to snad rozmyslel. Někteří exekutoři odmítají komunikovat nebo zkouší jiné obstrukce, ale zatím se nám to daří řešit s Exekutorskou komorou.

Milostivé léto poběží pouze tři měsíce. Proč takto omezenou dobu?
Tři měsíce by byla krátká doba i normálně, ale nyní, kdy naplno udeřila energetická krize a lidé často přicházejí o prostředky, je situace ještě těžší. Délka tří měsíců ovšem byla cena za kompromis, že to ostatní strany podpoří.

Co si od Milostivého léta slibujete? S jakým výsledkem byste byli spokojení?

Milostivé léto by teoreticky mohly využít statisíce dlužníků, ale obávám se, že úspěch bude, pokud je úspěšně využijí desítky tisíc lidí. I tak to je úžasná příležitost, jak vyřešit ty největší nespravedlnosti, jako když má samoživitelka zaplatit za dluh na nájemném ve výši dvou tisíc celkem 400 tisíc nebo když má někdo za několik jízd načerno v mládí zaplatit statisíce. Přesto se o tom řada lidí nedozví a řada lidí na to nebude mít, což mě opravdu trápí.

Čtěte dále