Z influencera pedofilem. Kariéru podcastera Sinaie poškodily i falešné snímky konverzací

Českým veřejným prostorem otřásla nedávno kauza údajného nevhodného chování podcastera Ladislava Sinaie k ženám. Přinášíme investigativní text, který se na případ pokouší dívat maximálně komplexně.

Pár příspěvků od anonymního účtu na Instagramu stačilo, aby se z Ladislava Sinaie, jednoho z nejúspěšnějších tvůrců podcastů v Česku, během pouhého dne stal v očích veřejnosti pedofil a sexuální predátor. Obvinění byla závažná: měl teprve třináctiletým dívkám posílat nevhodné zprávy a nevyžádané explicitní fotky i videa, v nichž masturbuje.

Autorům tohoto textu se však podařilo proniknout do celé – zdánlivě jasné – kauzy, hlouběji. A z ověřených informací vyvstává otázka, jestli by vůbec samotný základ kauzy na kvalitní a propracovaný text o možném sexuálním násilí a nátlaku vystačil. Sinaiovo chování je možné v obecné rovině brát jako místy nepřijatelné či přinejmenším nevhodné, dělat z něj však praktikujícího predátora, či dokonce pedofila, neodpovídá informacím, které se podařilo ověřit.

Údajné důkazy, které dokonce posloužily i jako titulky novinových článků, byly zfalšované či vytržené z kontextu. Kompromitující informace navíc zveřejňoval teprve patnáctiletý chlapec ze Západních Čech a na něj různě napojené (a různě obskurní) postavy rapové scény. Obrázky komunikací, které správce anonymního účtu Czech Rap Moments nasdílel, byly na Instagram umisťovány manipulativně tak, aby o Sinaiovi vytvořily co nejnegativnější dojem. V tom skupina uspěla.

Pak se ale náhle na Instagramu ozval Otto Ferocity s tím, že nikdo z jeho lidí s námi mluvit nebude, protože podporujeme očkování a jsme „dementní liberálové“.

Redaktoři Alarmu se s Ladislavem Sinaiem opakovaně osobně setkali a konfrontovali ho s výsledky pátrání. Moderátor podcastů jim přiznal, že si v minulosti psal s řadou žen, především v období, kdy pracoval v hotelu na recepci a dle svých slov tímto způsobem zaháněl nudu. Dodal, že ne vždy k ženám během konverzace přistupoval s úctou. Nicméně odmítl, že by na kohokoliv cíleně vytvářel nátlak, byl nerespektující či při osobním setkání násilný nebo nekonsensuální. Objevily se ale zároveň případy, kdy to ženy, se kterými navazoval vztahy, takto jednoznačně nevnímaly.

Co se vlastně stalo?

Při ověřování informací o samotném zdroji závažných obvinění se ukazuje, že v očích některých svých expartnerek Sinai sice některé hranice (převážně během konverzací v Messengeru nebo na Instagramu) překračoval, při osobním setkání se však podle žen, jež se podařilo kontaktovat, nechoval násilnicky. Výjimku dle dostupných informací tvoří jedna žena, která svou výpověď poskytla už i deníku Právo. Vzhledem k tomu, že některé pasáže komunikace zveřejněné Czech Rap Moments byly záměrně skryté a jiné zase vytržené z kontextu, tak v případu Ladislava Sinaie vyvstává otázka, čeho se vlastně podcaster a youtuber reálně dopustil.

To, jak jeho chování reflektují některé jeho expartnerky nelze brát na lehkou váhu, a to ani v případě, kdy se ta nejzávažnější obvinění ověřit jednoduše nepodařilo. Nejvážnější nařčení zatím přinesl pouze deník Právo, který se spojil s jednou z žen. Ta měla mít se Sinaiem nepříjemný zážitek. Podle její výpovědi pro Právo si ji Sinai pozval domů a opakovaně na ni dorážel, aby měli sex. „Nepochybuju, že kdybych neopustila jeho byt, tak to dopadne mnohem hůře,“ uvedla žena. Autoři textu tuto ženu kontaktovali. Její verze situace, ke které mělo dojít už před třemi lety, je shodná s tím, co vypověděla Právu.

S Ladislavem Sinaiem se seznámila na jedné akci, potom si psali a jejich konverzace podle mladé ženy probíhala absolutně bez problémů a bez jakýchkoliv náznaků sexuálního nátlaku. Když jednou autem dojela do Prahy, domluvili si schůzku – ale jen na chvíli, podle ženy si měli jen dát cigaretu před domem. On ale po ženině příjezdu navrhl, aby šli nahoru do bytu, kde na ni měl během několika minut sexuálně dorážet a když ho odstrčila a odmítla, po chvíli to zkoušet znovu. „Řekla jsem mu, co to předvádí a ať mě nechá být. Nechal toho, ale po chvíli opět něco zkusil. Bylo mi u něj dost nepříjemně a chvíli jsem se i bála. Když to zkusil naposledy, vysloveně jsem ho poslala do prdele a odešla.“ Žena také uvádí, že měl Sinai reagovat podrážděně a pronést něco v tom smyslu, že nechápe, proč se s ním tedy chtěla vidět. „Ještě, než jsem stihla sejít schody, všude si mě zablokoval,“ dodává s tím, že pak už jeden druhého nikdy nekontaktovali.

Sinaova výpověď o téže situaci se trochu liší. Tvrdí, že po odmítnutí už tlak nevytvářel, a že dívka u něj doma ještě nějakou chvíli zůstala a společně se dívali na videa na Youtube.

Řetězová reakce

Redaktoři se snažili ověřit i motivace Czech Rap Moments a lidí, kteří se zapojili do přeposílání a šíření Sinaiových konverzací – včetně těch falešných. Z diskuse se správcem instagramového účtu vyšlo najevo, že nechtěl ženám pomoci, ale spíše je zneužil ke svému zviditelnění. Některé snímky konverzací publikoval navzdory nesouhlasu žen, které je zasílaly, a nevyhýbal se ani tomu, že zveřejňoval jejich jména či profily. Když hlavní strůjce celé kauzy Czech Rap Moments začal z těch nejzávažnějších obvinění couvat a mírnit emoce, bylo už pozdě. Hlavní proud diskuse o Ladislavu Sinaiovi na sociálních sítích už jej měl zařazeného jako pedofila s velmi specifickými sexuálními choutkami a spolupracovníci se od známého tvůrce podcastů začali odvracet.

Nastala řetězová reakce. Verzi příběhu Czech Rap Moments začaly ihned reprodukovat a sdílet další ostře sledované osobnosti internetového světa. Vyjadřovali se k ní instagramoví influenceři a youtubeři. Sinaie byl plný TikTok i Twitter. Vznikaly o něm internetové vtipy a koláže s tisíci interakcemi.

Proud mohutně narůstajícího obsahu měl jedno společné. Žádný z influencerů se ani nepokusil dostát role novinářů, a nejen se iniciativně nesnažil dozvědět o případu nové skutečnosti, ale ani jakkoliv verifikovat aspoň ty materiály, které sám šířil. Hrálo se zkrátka s už vyloženými a také falešnými kartami. Diskuse se změnila v referendum o vině a nevině, v němž rozhodovaly výhradně emoce a sympatie k hlavním aktérům.

Tradiční média místo toho, aby do informačního chaosu vnesla světlo, vše jen přebírala a v titulcích citovala z konverzací od anonymního zdroje, který sám tyto materiály později označil za podvrh a za jejich zveřejní se omluvil.

Brzy to začne, Ládis

Na Instagramu visel skandál ve vzduchu už pár hodin před zveřejněním prvního obrázku ze „Sinaiovy konverzace“. Do té doby okrajový účet Czech Rap Moments začal lákal na závažné odhalení týkající se jedné z postav českého rapu několik dní před vypuknutím celé kauzy. Odpočítávání probíhalo. „Brzy to začne, Ládis,“ varoval správce účtu Ladislava Sinaie i jeho fanoušky a fanynky.

Třicetiletý tvůrce podcastů, k němuž chodila do studia na rozhovory největší jména české rapové scény, patří k nejznámějším osobnostem českého youtuberingu. Jeho videa měla i stovky tisíc zhlédnutí a jako jednu ze svých vlajkových lodí na poli podcastů ho podporovala společnost GoOut.

V minulosti patřil Sinai k první generaci youtuberů a tenkrát ho sledovali převážně dospívající kluci a holky. Na svém účtu se dříve věnoval hlavně módě, později se ale vypracoval na respektovaného moderátora, který soustavně monitoroval prostředí českého rapu i dalších popkulturních odvětví. Pro mladou generaci se zájmem o rap a tenisky byl Sinai jednou z nejznámějších tváří ve veřejném prostoru.

Kromě anonymního Czech Rap Moments se k šíření „výbušného“ materiálu přihlásil influencer a kontroverzní postava rapové scény Otto Ferocity. Později se ukazuje, že je věc z velké části v jeho režii. „Další collabo s Otto Ferocity. Blessed. Jdeme zničit Ladislav Sinai podcast. Support it.“ Upoutávka, na kterou navazovalo video, v němž rapper Otto Ferocity mluví o tom, že by měl mít moderátor a influencer Ladislav Sinai teprve třináctiletou přítelkyni, byla první ze série nejvážnějších obvinění proti Sinaiovi.

„Je to fakt, jeho holka má třináct let, já nekecám,“ říká se svou typickou teatrálností a silným přízvukem v teaseru Ferocity, který je původem z Kanady, ale dlouhodobě žije v České republice. Na sociálních sítích si roky snaží budovat image gangstera. „Nikdy jsem ho neviděl, ani jsem s ním nebyl v kontaktu, vnímám ho x let z internetu, nikdy jsem s ním neměl nic společného,” komentuje Ferocityho aktivity Ladislav Sinai.

Lavina zděšení 

„Ty vole, ty pi*o, Sinai – on je třicet jedna let a je s třináctiletou holkou. Je to fakin fakt,“ proklamuje lámanou češtinou rapper. Připravovanou „investigativu“ Ferocity propagoval, jak se dalo a vyzýval nejen své fanoušky, ať autorovi přispějí penězi na platformu HeroHero, kde stejný profil – Czech Rap moments – zveřejní exkluzivní informace s předstihem. Funguje to. Účet v jednu chvíli zaznamenává několik stovek předplatitelů. Materiály zveřejněné 8. ledna na HeroHero ale nakonec žádný větší rozruch nezpůsobily. Instagramová stories, která neznámý účet Czech rap moments vypustil do světa pár dní poté, 10. ledna, ale strhly doslova lavinu vyděšených komentářů a odsudků.

V sérii screenshotů a videí, rámovaných videem s názvem Sinai: story of a lonely runner, které neznámý instagramový účet následně vypustil do světa, nechyběly fotky, screenshoty ze sextingu, hlasové zprávy, a především na nich padlo hned několik obvinění z pedofilie. Podle zveřejněných materiálů se měl podcaster Sinai opakovaně dopouštět nevhodného chování vůči velmi mladým ženám, posílat jim masturbační videa a nevyžádané fotky svého penisu. Měl také explicitně sexuálně dorážet a ženám přímo a hned dělat různé sexuální návrhy včetně méně obvyklých praktik. Do kauzy se posléze zapojila i nejsledovanější česká modelka ze serveru OnlyFans, vystupující pod jménem Xholakys, která podezření dál rozvířila.

Ve videu uvedla, že měl Ladislav Sinai mít poměr s její třináctiletou kamarádkou a ji samotnou měl uhánět také v době, kdy jí bylo méně než patnáct. Vyjádření takové celebrity dosah kauzy ještě několikanásobně zvětšilo a na xHolakys se začali odvolávat další youtubeři. Sám Sinai dle svých slov netuší, proč to oblíbená modelka z Only Fans udělala a to, že by se nějak lépe znali, popírá. Autoři textu modelku kontaktovali, po první vstřícné zprávě se však odmlčela a dále již nekomunikovala. Reakce – nejprve twitterové veřejnosti, potom dalších různých osobností na sociálních sítích – na sebe nenechaly dlouho čekat.

Míru pozornosti, kterou Czech Rap Moments strhl, ilustruje i to, že se pár hodin od vypuknutí kauzy informace dostaly ke konzervativnímu europoslanci KDU-ČSL Tomáši Zdechovskému. „Dostalo se to ke mně náhodou. Vůbec jsem nevěděl, o koho se jedná, ale informace ve videu jsou dost závažné. Co na to Policie?“ napsal hned 10. ledna 2022 europoslanec Tomáš Zdechovský. A nebyl jediným politikem, který se ozval. „Média se musí věnovat kauze Ladislava Sinaie. Čekám i vyjádření zástupců vlády. Pro mě je podobné chování nepřijatelné. Již kauzu Dominika Feriho tu někteří chtěli ututlat,“ uveřejnila na Twitteru poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová.

Nekazit si „feel good“ značku

Takřka okamžitě zareagoval GoOut, pod kterým Ladislav Sinai od roku 2019 vydával svůj podcast nesoucí přímo jeho jméno – Sinai podcast. „Považujeme za naprosto nepřípustné, aby se kdokoliv dopouštěl sexuálního nátlaku, zvlášť pokud se jedná o veřejně známou osobnost. Jeho chování, které se údajně mělo dít opakovaně, striktně odsuzujeme,“ vyjádřil se k situaci server GoOut.

Sinai byl ambasadorem značky, a proto mu bylo pro zmírnění reputační škody toto privilegium pozastaveno. „Láďa byl vzorem pro tisíce mladých kluků a kdybychom jeho kauzu nijak nereflektovali, dali bychom jeho fanouškům vlastně najevo, že jeho chování k ženám tolerujeme. Nicméně jsme Láďovi doporučili, ať své problémy začne řešit, vyhledá odbornou pomoc a třeba se pak ještě profesně setkáme,“ vysvětluje své rozhodnutí spoluzakladatel a ředitel GoOut, Vojtěch Otevřel.

Server GoOut pak krátce na to zveřejnil i speciální díl podcastu Vyhonit ďábla, který patří k vlajkovým lodím labelu a autorky Zuzana a Terezie v něm otevřeně mluví o sexu a všem, co je s ním spojené. Podcast patří k nejúspěšnějším podcastovým projektům v Česku. Speciální díl věnovaný Sinaiovi – stejně jako další mainstreamová média – nakládal se zveřejněnými informacemi jako s jasně danými fakty. „Láďa obtěžoval holky přes zprávy a posílal nevyžádané dickpicy. Vzhledem k tomu, že byl u nás v podcastu a nahrával v GoOutu, tak jsme se k tomu rozhodly vyjádřit v této speciální mini epizodě,“ vysvětlují autorky důvody, které je k natočení speciálu vedly.

Díl uveřejnily ještě předtím, než Sinai prolomil několikadenní mlčení a vydal prohlášení. „My jsme to vůbec nevěděly, pro nás to bylo úplné překvapení,“ říkají v podcastu moderátorky a dodávají, že i když Sinaiovo chování mělo být „veřejným tajemstvím“, k Zuzaně a Terezii se zprávy o jeho nevhodném chování ale nikdy nedonesly. Poté, co unikly snímky z konverzací, ale oběma ženám začali psát různí posluchači a ptali se, jak se vyrovnají s faktem, že u nich v podcastu byl Ladislav Sinai před časem jako host. „Informace jsme si nijak neověřovaly, v tomhle ohledu prostě věříme těm ženám,“ vysvětluje jedna z autorek Terezie. Dodává také, že se jim ozvali nějací lidé, kteří referovali o tom, že Sinai například měl mít sex s nějakou jejich kamarádkou nebo i ženy, kterým měl přímo psát. Více po tom autorky podcastu nepátraly.

Bomba z dětského pokojíčku

Na to, že některé věci nejsou v kauze úplné, začala mezitím upozorňovat i další postava české internetové scény – rapperka a influencerka Roxana. Ve svých videích se snažila popsat, že účet Czech Rap Moments má za sebou celou historii podvržených screenshotů, kterými si jeho majitel snažil získat pozornost v prostředí sociálních sítí. Roxana také jako první odtajnila identitu majitele účtu. Mělo se jednat o teprve patnáctiletého chlapce ze západních Čech, jehož identitu autoři textu znají.

Autoři textu kontaktovali i účet Czech Rap Moments. Propojil je již zmíněný rapper Otto Ferocity. „Napíše ti,“ napsal redaktorům přes Instagram. Krátce na to se ozval novinářům Czech Rap Moments. Potvrdilo se tím, že se správcem účtu Czech Rap Moments je s Ferocitym nejen v kontaktu, ale v nějaké míře své kroky koordinují. Nejprve správce účtu Czech Rap Moments reagoval vstřícně. Schůzku si chtěl rozmyslet, ale pak z ní vycouval. Sám potvrdil jen to, že žije ve městě, které mu autoři sdělili. Místo pobytu sedělo i s bydlištěm nezletilého chlapce. Postupně se začala nejen v privátní konverzaci, ale i na veřejných příspěvcích účtu Czech Rap Moments objevovat ke kauze větší zdrženlivost. „Nechci nic řešit. Je mi to vše strašně líto. Děkuji za pochopení.“ Zacyklil se v odpovědích redaktorům. Podobně laděná byla i jeho veřejná vyjádření, ve kterých se Sinaie dokonce začal zastávat.

Redaktoři nakonec účtu prozradili, že znají jeho identitu. „Jedná se o shodu jmen,“ bránil se majitel účtu. Konverzaci přerušil a účet smazal. Na platformě pro HeroHero se objevila informace, že Czech Rap Moments bude vracet peníze všem podporovatelům. Dospívající chlapec ze západu Čech náhle přerušil aktivitu i na dalších účtech. Redaktoři nicméně získali číslo na jeho rodiče. Ti potvrdili, že mladý muž za účtem skutečně stojí, nicméně se odmítli sejít a celou záležitost jakkoliv řešit. Namísto toho jeden z rodičů tvrdil, že syn se k obrázkům konverzací dostal tak, že mu byly zaslány – částečně dívkami, které měl Sinai obtěžovat, částečně někým jiným.

Trochu pravda, trochu lež, občas něco mezi

To, co je na celé kauze nejvíce matoucí, je skutečnost, že minimálně některá videa a fotky zachycují reálnou komunikaci – anebo její fragment. Videa a fotky byly zároveň zveřejňovány chaoticky a vytvářely dojem, že se jedná o záplavu vulgarit, u části z nich navíc byly skryté reakce žen, takže nešlo vůbec zjistit, do jaké míry byly sexuálně laděné konverzace konsensuální a do jaké vynucené. Některé reálné konverzace byly zveřejněné tak, že to vypadalo jako Sinaiův „modus operandi“ – přitom šlo stále tutéž konverzaci rozdělenou do několika screenshotů.

Na některých si například Sinai skutečně dopisuje i s třináctiletou dívkou, tuto konverzaci však zakončuje otázkou na její věk, zbytek je záměrně Czech Rap Moments umazaný a podle influencera poté už dopisování nepokračovalo. Jinde zase tehdy pětadvacetiletý muž psal o deset let mladší ženě. Smícháním různých konverzací dohromady zkrátka vznikl dokonalý chaos. K tomu, že některé konverzace ani nebyly autentické, se nakonec sám správce profilu Czech Rap Moments veřejně přiznal. Právě tyto zprávy se ale dostaly do hledáčku mainstreamových médií, z nichž některá, například server Aktuálně, jimi poutaly na svůj text o celé kauze.

Foto screenshot Czech Rap Moments

Kdo převezme odpovědnost?

Jakmile se podařilo zjistit identitu správce účtu, začal redaktory prosit, ať už se kauzou nezabývají. „Nechci žádný články v novinách. Nechci s tím být už nijak spojován. Je toho na mě poslední dobou moc. Nečekal jsem to. Nemám už zájem se s tou kauzou spojovat.“ Na instagramových stories pak správce účtu nasdílel i výzvu k tomu, aby lidé nechali Ladislava Sinaie už na pokoji. „Ruku na srdce, kdo z těch, kteří to čtou, tohle neudělal,“ napsal. A dodal: „Respekt, Láďo.“

Mezi zdroje Czech Rap Moments patřil i instagramový účet s přezdívkou @Honza_Hamouz. Jak se ale později ukázalo, jednalo se opět o člověka blízkého Ottovi Ferocitymu. Telefon nebral. Pak se ale náhle na Instagramu ozval Otto Ferocity s tím, že nikdo z jeho lidí s námi mluvit nebude, protože podporujeme očkování a jsme „dementní liberálové“. „Nikdo nebude mluvit s tebou chápeš, fakin liberal špína,“ napsal. Mluvit s redaktory nakonec odmítl i Honza Hamouz, protože telefonát proběhl v neděli před devátou ráno a s takovými lidmi se prý bavit nebude.

Oba muže spojuje kromě vzájemné provázanosti i značná neochota převzít za zveřejněné informace odpovědnost. O ženy, kterých se měly zprávy týkat, se nestarali. Šlo jim především o to, si to vyřídit se Sinaiem, což otevřeně přiznávali od samého začátku. S policií v případu nechce Otto Ferocity spolupracovat, protože dle svých slov není bonzák. Oba muži, jak @Honza_Hamouz, tak Ferocity, nakonec nechali zaslané otázky bez odpovědi. U Ferocitiho se navíc v odeslaných audio nahrávkách redaktorům stupňovala agresivita a vyhrožoval jim napadením.

Během kauzy také Ferocity oznámil, že na policii se měly přihlásit už tři dívky a proti Sinaiovi vypovídat. Takovou informaci se ale nepodařilo ověřit. A stejně tak Ferocity sdílel text o údajném vyjádření Viktora Sheena, nejúspěšnějšího českého rapera. Ve zfalšovaném textu, který měl navíc napsat spolupracovník Alarmu Karel Veselý, bylo uvedeno, že na důkaz podpory svého dobrého kamaráda Sinaie ruší Sheen své turné. Žádný takový text ale publicista Karel Veselý nenapsal a server Aktuálně.cz, který měl článek údajně uveřejnit dne 10. 1. 2022, nic takového nepublikoval. „Vidím to poprvé,“ reagoval screenshot podvrženého článku jeho údajný autor Karel Veselý.

Foto screenshot Ferocity

 

Explicitní zprávy

„Myslím si, že co lidé chtěli vidět, viděli na stories,“ vysvětluje svou vyhýbavost správce účtu Czech Rap Moments, teprve patnáctiletý chlapec a odmítá se v celé akci, kterou přitom sám rozjel, jakkoliv nadále angažovat. Na účtu přitom tvrdil, že se mu ozvalo zhruba patnáct poškozených žen, jakkoliv ověřovat jejich identitu ale správce účtu nechtěl. Mezitím na videa a fotky zareagoval i samotný Ladislav Sinai. Po několikadenním mlčení sepsal prohlášení, ve kterém uvedl, že v určitých situacích skutečně selhal.

„Screenshoty konverzací, které se o víkendu objevily na Instagramu a obsahovaly moje soukromé, intimní zprávy, byly často vytrženy z kontextu a v několika případech zfalšovány. Přestože je naprostá většina konverzací několik let stará a často myšlena s nadsázkou, neomlouvá to, jak jsem se v minulosti v některých případech v mém vztahu k dívkám zachoval. Mé chování je a bylo nepřijatelné. Upřímně se omlouvám a chápu, že jsem mohl ztratit důvěru mnohých z vás,“ napsal Sinai.

Autoři textu kontaktovali některé ženy, jež fotky svých konverzací posílaly, aby jejich identitu ověřili. Nejedná se však o takový počet žen, který redaktorům uváděl patnáctiletý Západočech. Způsob, jakým na Instagram screenshoty umisťoval, ale vytvářel dojem, že podobných zkušeností s nevhodným chováním Ladislava Sinaie existuje celá řada. To se ale nepodařilo ověřit, naopak způsob zveřejňování konverzací byl jednoznačně manipulativní v tom, že měl působit jako důkaz dlouhodobě nevhodného chování podcastera.

„Chtěla jsem jen přispět k tomu, aby se zamezilo tomu, co dělá,“ začíná své vyprávění jedna z žen, jejíž konverzace se na Czech Rap Moments objevily. „Ale potom, co jsem viděla, kam se kauza ubírá, jsem své příspěvky smazala. Já jsem za ním šla dobrovolně, nijak mi neublížil, ale když jsem viděla příspěvky jiných holek, tak mi došlo, že je potřeba jeho chování řešit,“ vysvětluje. Uvádí však, že spolu měli už nějakou vztahovou historii, a že konverzace se povětšinou odehrávala právě v tomto rámci, a že s ním vztah měla plně dobrovolně a vědomě.

Majitele účtu Czech Rap Moments navíc žádala, aby její screenshoty nikam nedával, což potvrzují i autory textu získané obrázky konverzací s majitelem účtu Czech Rap Moments. „Jenže to šlo hned ven, tak jsem to potom dala i na Twitter, řekla jsem si, že už to je jedno. Krátce na to jsem ale stejně všechno odstranila,“ dodává dívka. Sama se s influencerem setkala před lety a sexuálně laděné zprávy jí začal psát chvíli poté, co se na sociálních sítích zkontaktovali. „Jediné, co tomu chybělo bylo, že jsem tě vyjebal ve sprše,“ měl Ladislav Sinai napsat mladé ženě krátce po jejich seznámení. V době, kdy byli v kontaktu, jí bylo přes dvacet let.

Žena popisuje, že masturbační videa, která jí Sinai zasílal, přicházela i bez varování. Prostě jí je zničehonic poslal. Když však napsala „dost“, přestal. Žena také dodává, že část jejich konverzace, právě ta zveřejněná, byla skutečně konsensuální, ale že se k ní Sinai v rámci sextingu občas choval nevybíravě a hodně sebejistě, a že to mladé ženě bylo nepříjemné, jen nevěděla, jak to Sinaiovi říct. Sinai sám pak přiznává, že si byl zvyklý psát s řadou žen. „Není to úplně tak, že bych třeba poslal obrázek svého penisu úplně neznámé holce,“ brání se. „A také jsem tyto konverzace nikdy moc neřešil, možná jsem ani k těm ženám nechoval patřičný respekt. Ale sexuálně laděné konverzace jsem posílal vždy až ve chvíli, kdy jsem měl pocit, že už je mezi námi nějaký vztah a můžu si to dovolit.“ Sinai nemá pocit, že by zneužíval své slávy a postavení. To si ale některé ženy, které s ním navázaly vztah, tak úplně nemyslí.

Video, jak masturbuje, zahlídla i moje máma

Autorům textu se podařilo mluvit i se ženou, která v kauze figuruje, aniž by však záznamy svých konverzací kamkoliv nasdílela. Pouze se v jiné, soukromé konverzaci s kamarádem, vyjádřila tak, že je ráda, že jsou případy nevhodného chování Ladislava Sinaie zveřejněné. Tato dívka byla Sinaiem kontaktována také přes sociální sítě a posléze spolu měli nezávazný, ale plně konsensuální vztah.

Uvádí, že stejně jako v jiných případech, bylo jeho vyjadřování přes sociální sítě hodně sexuálně explicitní, a ne vždy na to dokázala reagovat tak, aby to jednoznačně odráželo její negativní pocity. „Poprvé mi video, kde masturbuje, přišlo zrovna ve chvíli, kdy jsem seděla u rodičů přímo vedle nich na gauči. Moje máma to dokonce zahlédla. Tak mě to šokovalo, že jsem neměla sílu se mu několik dalších dní ozvat. Pak jsme si ale začali zase normálně psát.“ Podle svých slov dívka dnes lituje, že se do konverzace a vztahu – jakkoliv nezávazného – nechala vtáhnout. „Určitě v tom roli hrála skutečnost, že se jedná o známou osobnost a upřímně si myslím, že svého postavení rozhodně zneužíval. Když to zpětně rekapituluji, tak spoustu věcí bych si od normálního kluka líbit nenechala, ale u něj jsem na ně přistupovala, protože na mě působilo jeho postavení a vliv.“

Stejně jako předchozí ženy, i tato dívka uvádí, že v osobním kontaktu nebyl Sinai nerespektující, to, co vytvářelo problémy, byla převážně jeho prezentace ve zprávách na sociálních sítích, která měla hodně sexuálně explicitní a samozřejmý rozměr, aniž by si třeba zjišťoval, jestli o fotky jeho přirození a takto laděné zprávy ženy vůbec stojí, nebo se jim líbí.

Ještě předtím, než se majitel účtu Czech Rap Moments od svých vlastních příspěvků začal distancovat, stihl na sociálních sítích uveřejnit i Sinaiovu adresu. V celé kauze tak hraje hlavní roli především zmatek a nejasnosti, a také odmítání jakékoliv odpovědnosti. Adresu, kde má Sinai bydlet, nasdílel nejdříve účet s názvem PedoHunters (naháněči pedofilů, poznámka redakce). Místo bydliště českého influencera doplnil účet o vyjádření, že „hon začíná“. Právě podobné příspěvky vyděsily Ladislava Sinaie nejvíce, a proto se raději na čas přestěhoval. Od té doby dle svých slov chodí jen na nákupy a pro kafe. Společnosti se straní.

V některých zveřejněných konverzacích to nicméně skutečně vypadá tak, že Sinai si hranice moc nekontroloval. Sám přiznává, že někdy psal výrazně mladším ženám. Nařčení, že by měl mít sex s dívkami pod patnáct let, však odmítá a ani autoři textu na žádný takový případ nenarazili. Zajímavé také je, že influenceři a influencerky, které případy pedofilního chování sami potvrzovali, přestali s autory textu komunikovat.

Typické je to třeba v případu již zmíněné xHolakys, která na návrh schůzky reagovala nejdříve vstřícně, posléze však přestala odpovídat a ke svým videím, že měl mít Sinai poměr s její třináctiletou kamarádkou, se už nikdy nevyjádřila. A stejně tak se odmlčel i vítěz druhé řady pořadu LikeHouse, známý pod jménem Královna Tadeáš. I ten napsal na sociální sítě, že měl mít Sinai sex s jeho třináctiletou kamarádkou. Podobné zkušenosti mají i jiné redakce.

Tento způsob komunikace v celé kauze ale opomíjí skutečnost, že v případě influencera, jehož značka je přímo provázaná s jeho jménem, jde o skutečné poškozování reputace. Ano, Ladislav Sinai se v řadě situací nejspíš opravdu nechoval tak, jak by asi měl – nejen vzhledem ke svému postavení a vlivu, který se k internetové celebritě váže. Nicméně nařčení z pedofilie vystavěné na zfalšovaných konverzacích vrhá na celou kauzu ještě jiné světlo.

Instagram je pravda

„Když se nad tím zamyslím, takhle naše generace vlastně funguje. To, co se uveřejní na Instagramu nebo TikToku a YouTube, to je pro nás pravda. Nepotřebujeme nějaké rozhřešení. Sinai prostě skončil, stačilo pár příslušníků nejmladší internetové generace, pár vtipů a už navždy bude mít ty své prohřešky nalepené na čele,“ zamýšlí se nad celou kauzou Terezie M., bývalá fanynka Ladislava Sinaie, která patří k takzvaným zoomerům, generaci Z, ke které patří současní dvacátníci. I proto autoři textu chtěli znát názory některých z nich, aby lépe popsali, v čem se povaha „instagramových“ informací liší od klasické novinářské práce.

Právě zoomeři totiž hrají v celé kauze jednu z hlavních rolí – kvůli nim se celá záležitost rozvířila, aniž by se během případu objevil nějaký regulativ, při kterém by docházelo k ověřování informací. V této komunitě je „vycancelování“ prostě forma zúčtování.

I zmíněná Terezie M. během rozhovoru hned dodává, že v celé kauze jí nejvíc vadí to, že část důkazů byla vykonstruovaná. „A potom to, že namísto nevhodného psaní ženám se tematizují hlavně Sinaiovy možné sexuální preference, které dle ní přitom nemají být předmětem debaty. Na rozdíl od možného nátlakového chování nebo zasílání nevyžádaného sexuálního obsahu.“ Sama dívka dodává, že Sinaův vliv na mladou generaci byl obří, a to právě i v letech, kdy mělo k některým konverzacím docházet. „Naše třída ho měla za boha, všichni jsme ho hltali, poslouchali, sledovali,“ vypočítává a potvrzuje tak to, že je Sinai mezi zoomery dlouhodobě oblíbený, a že skutečnost, že se jedná o známou osobnost, mohla hrát roli i v tom, jak se byl k ženám zvyklý chovat.

Když o oběti vlastně ani nejde

„Neumím si představit, že bych si teď kohokoliv pozval do podcastu, šel bych na koncert, na nějakou akci,“ zamýšlí se Sinai po necelých dvou týdnech, kdy se kauza přehnala českým internetem i některými médii. Kromě toho, že s ním spolupráci ukončil GoOut, Sinai také předpokládá, že byl vyhozený z České hudební akademie – nedorazily mu totiž pozvánky jako všem ostatním. „Těžké bylo také to, že právě z některých fejkových konverzací se staly otvíráky na respektovaných médiích, což se třeba hodně těžko vysvětluje v mém blízkém okolí, rodině a přátelům,“ dodává.

Rychlost, s jakou se z uniklých konverzací, někdy zmanipulovaných, někdy záměrně zčásti nečitelných a neúplných a někdy vytržených z kontextu stala virální senzace, byla na české poměry až nepochopitelná. A stejně tak míra nekritického přijímání fotek a videí z konverzací jako samozřejmého faktu, který není třeba dále zkoumat. Pro kvalitní citlivou a poučenou debatu nad fenomény sexuálního obtěžování, zneužívání moci nebo MeToo obecně je přitom profesionální práce a nakládání s informacemi zásadní. A stejně tak i způsob jejich šíření nebo chápavý a citlivý přístup k potenciálním obětem.

I když se dá v určitých případech mluvit o překračování hranic, to, za co byl Ladislav Sinai vydávaný, s ověřenými informacemi nekoresponduje. I tak je nutné vnímat výpovědi žen jako relevantní a respektovat jejich pohled na věc.

Ve chvíli, kdy se s citlivými materiály nakládá bez rozmyslu, bez respektu k ženám, které promluvily, a navíc záměrně manipulativně – s cílem někoho poškodit – se totiž může nakonec stát, že v informačním chaosu a guláši neověřených dezinformací se to podstatné ztratí. Instagramový lynč, vyvolaný nepostižitelnými lidmi, kteří odmítají za své výroky a chování převzít odpovědnost, a kterým v důsledku nejde o bezpečí žen, je tím nejhorším možným způsobem, jak se k podobným problémům stavět. A to nejen kvůli dopadům na potenciální pachatele (v tomto případě na Ladislava Sinaie), ale především kvůli tomu, jakou nedůvěru může takové bezhlavé zveřejňování citlivých informací vyvolat v mnohem jasnějších i závažnějších kauzách, než je ta Sinaiova.

Apolena Rychlíková je redaktorka Alarmu
Jakub Zelenka je novinář, momentálně píšící pro vlastní web https://mimoagendu.cz/

Čtěte dále