Další revoluce v českém rapu přijde, až ho začnou víc dělat ženy, říká Karel Veselý

Hostem podcastu Pop byl tentokrát hudební publicista a spolupracovník Alarmu Karel Veselý, který se podílel na nových pořadech České televize Rapstory a Lekce rapu.

„Nebyl to záměr hned od začátku, ale jsem rád, že to nakonec funguje,“ říká publicista Karel Veselý, který se o rap zajímá už od puberty, o dramaturgickém plánu vzniklém za pochodu. V pořadech Rapstory a Lekce rapu, které najdete na platformě iVysílání, se spolu s režisérem Šimonem Šafránkem věnuje historii českého rapu. Tu Veselý v Lekci rapu převypravuje. Nejprve však vzniklo Rapstory – desetidílná klipovitá koláž vypovídající o historii prostřednictvím rozhovorů s nejvýraznějšími českými rappery, záznamů hudebních pořadů a rapových videí. Na Spotify si pak můžete pustit zbrusu nový podcast Rapspot, ve kterém Karel Veselý spolu s Lubomírem Dítětem alias Děckem rozebírají nejnovější tracky, hledají to nejlepší a dissují to nejhorší.

„Rap je jak houba, nasává všechno. James Cole v Rapstory říká, že všechno už je dnes rap, a je to docela trefné,“ komentuje Veselý fakt, že se rap stal mainstreamem i v Česku. „Málokdy zaslechneš popový singl, který by nebyl rapem ovlivněný.“ V podcastu je řeč o některých klíčových momentech historie českého rapu i o současnosti. „To, co se hraje v rádiích, je fakt tragické, díval jsem se teď na stovku nejhranějších rádiových tracků a není mezi nimi ani jeden rap, zatímco top tři nejhranější čeští hudebníci na Spotify jsou Viktor Sheen, Yzomandias a Nik Tendo. Nemyslím si ale, že by bylo nutně špatné, že starší generace s tím do styku nepřijdou. Alespoň mají mladí svůj vlastní zvuk a kulturu. Jsem rád, že je rap součástí dnešní generační vzpoury,“ říká Veselý, podle kterého je oficiální rádiová a televizní kultura skanzen.

Došlo i na téma ženského rapu a na proměnu celého žánru. „V Rapstory je jen Annete X, ale ono to fakt odpovídá tomu, jak málo u nás zatím ženy v rapu byly zastoupené,“ komentuje situaci Veselý. „Ale mění se to, kdybychom natáčeli o rok a půl později, už by jich bylo víc. Podle mě z toho brzy bude další zásadní revoluce, která rap změní. To už bude na dalších historicích a historičkách, aby to zmapovali. Aneta Martínková teď udělala super podcast, ve kterém mluví o sexismu v českém rapu. Těším se, co z toho bude dál, bude to totiž přepisovat DNA žánru.“

Čtěte dále