Na webové platformě ČT startují Novinářky. Mapují sociální problémy Česka skrze práci Jany Ustohalové, Hany Čápové a Saši Uhlové

V novém projektu, jehož autorkou je redaktorka Alarmu, budou diváci sledovat práci tří významných českých novinářek. Spolu s nimi budou odhalovat slepá místa české společnosti.

Tři respektované reportérky a držitelky řady novinářských cen, dvanáct případů lidí v krizi – to je v kostce nový projekt České televize pro webovou platformu iVysílání, který bude možné sledovat pravidelně každý týden už od 1. února. Dvanáctidílná dokumentární série Novinářky nahlíží do novinářské práce zkušených a oceňovaných reportérek Jany Ustohalové (Deník N), Hany Čápové (Investigace.cz) a Saši Uhlové (Alarm). Štáb sleduje hlavní protagonistky na reportážních cestách za pochopením příčin sociálních problémů, které mají dopad na velkou část české společnosti.

Novinářky nejsou klasická publicistika, spíš reportáž o reportáži. Věřím, že proto mohou fungovat na několika úrovních.

„Poprvé jsem o Novinářkách začala přemýšlet krátce poté, co jsme se Sašou Uhlovou pracovaly na projektu Hranice práce. Přišlo mi tehdy, že sociální témata jsou v české žurnalistice upozaděná, stejně jako ty, které na nich pracují – skvělé české novinářky. Dlouhodobě obdivuji práci Saši Uhlové, Jany Ustohalové, Hany Čápové i dalších. Myslím si, že vnášejí do společnosti empatický pohled na problémy těch nejzranitelnějších, a ještě jej umí zasadit do podstatných kontextů. V hlavě se mi zrodila idea tyto ženy při jejich práci sledovat a dát divákům a divačkám možnost nahlédnout jim pod prsty, vidět, jak postupují, nad čím přemýšlejí, na co se soustředí nebo jak komunikují. Novinářky nejsou klasická publicistika, spíš reportáž o reportáži. Věřím, že proto mohou fungovat na několika úrovních: jako zpráva o situaci těch, kteří dnes čelí různým závažným problémům, od exekucí, ohrožení ztrátou bydlení přes šikanu v práci až po sociální vyloučení, i jako vhled do standardů novinářské práce inspirativních novinářek, jež dlouhá léta trpělivě, a přitom houževnatě dávají hlas těm, kteří dnes nejsou tolik slyšet,“ vysvětluje autorka a spolurežisérka projektu Apolena Rychlíková, redaktorka Deníku Alarm. Druhou režisérkou série je dokumentaristka Tereza Reichová.

Jana Ustohalová. Foto použito se svolením ČT

V dvanácti dílech se spolu s trojicí novinářek podíváme do různých oblastí Česka. Reportérky se v jednotlivých dílech věnují zásadním otázkám, které dle dlouhodobých sociologických poznatků trápí a štěpí českou společnost. První díl s názvem Stáří bez domova připravila Saša Uhlová a věnuje se v něm problematice krize bydlení optikou seniorů a seniorek, kteří dle posledních dat patří z hlediska bydlení mezi nejzranitelnější skupiny. V příběhu pana Juraje, bydlícího na ubytovně bez dostupné péče, můžeme dle odborníků a odbornic na sociální problémy vidět většinu neduhů politiky bydlení u nás i to, jaké mají dopady na lidi v nouzi.

V dalších dílech budou diváci a divačky sledovat témata, jako je vzdělávání ve strukturálně znevýhodněných regionech, porušování rodičovských práv v nemocnicích, situaci v postižených obcích na Moravě půl roku po tornádu, nárůst počtu klientů potravinových bank nebo exekuce z pohledu zaměstnavatelů. Všechny díly pracují kontextuálně se studiemi odborníků a odbornic a zároveň vždy skrze konkrétní případ popisují, jak se dané téma odráží na životech lidí v Česku.

Saša Uhlová. Foto použito se svolením ČT

Série vznikla speciálně pro webovou platformu iVysílání, na které už jsou k vidění další projekty – například seriál o českém rapu RapStory nebo pořad Protivné sprosté matky, v němž pozvané ženy společně s moderátorkou Terezou Dočkalovou rozebírají tabuizovaná témata spojená s mateřstvím. Tým scénáristky a režisérky Lucii Kajánkové pak připravil původní seriál TBH z prostředí brněnského gymnázia, který už na festivalech sklízí úspěchy. „Projekty, které uvádíme, jsou primárně určeny divákům České televize, kteří už sice odrostli Déčku, ale ještě nejsou dostatečně staří, aby byli zvyklí konzumovat video obsah přes televizní obrazovku, a konzumují ho přes obrazovku mobilu, počítače nebo tabletu,“ řekl ČTK generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Čtěte dále