Němečtí klimatičtí aktivisté zablokovali hamburský přístav. Vadí jim plýtvání potravinami

Aktivisté ze skupiny Poslední generace zablokovali příjezdové cesty do přístavu v Hamburku. Požadují, aby spolková vláda vytvořila zákon o záchraně potravin.

Radikální aktivisté za klima blokují dálnice po celém Německu. Včera poprvé zablokovali několik přístupových cest do hamburského přístavu, aby narušili dopravu zboží. Od první blokády z konce ledna se k protestům přidávají další aktivisté z metropolí jako Stuttgart, Frankfurt nebo Hamburk. Iniciativa poukazuje na plýtvání potravinami a požaduje vytvoření nového zákona.

Aktivisté se nedočkali žádné reakce, a tak se rozhodli v blokádách přitvrdit. Iniciativa upozornila, že po blokádách dálnic se protesty rozšíří do přístavů a letišť.

Protestní akce německé radikální klimatické skupiny Poslední generace (Die letzte Generation) zablokovala v pondělí několik příjezdových cest do přístavu v Hamburku. Mimo frekventované trasy zablokovali také most Köhlbrandbrücke. Všichni zúčastnění byli zatčeni a převezeni na policejní stanici. Odpoledne se jeden z členů iniciativy „Zachraňte jídlo – zachraňte životy“ (Essen Retten – Leben Retten) vydal do přístavu narušit dopravu přímo z vody, odkud musel být následně nedobrovolně vytažen policií na motorovém člunu.

Masivní narušení chodu přístavu není nic ve srovnání s tím, co mohou napáchat záplavy, sucho, nebo nedostatek potravin, uvedla iniciativa Poslední generace na Twitteru. „Je naší povinností vzdorovat politice, která zabíjí. Hamburský přístav představuje smrtící průmyslový byznys. Dopady klimatické krize zde brzy nebude možné přehlédnout.“

Aktivisté požadují, aby německá vláda vytvořila zákon o záchraně potravin založený na modelu GermanZero, což je nezisková organizace s ambicí klimaticky neutrálního Německa do roku 2035 a záměrem do roku 2030 prosadit změny v zemědělství podle opatření vypracovaných Občanskou radou pro klima. „Naše požadavky je třeba interpretovat jako impuls k lepší klimatické politice a systémové změně, která nás nezruinuje,“ upřesňuje mluvčí Aimèe van Baalen pro Alarm.

Politici na protesty neodpovídají

V otevřeném dopise ze středy 16. února Poslední generace znovu požádala vládu, aby do nedělního večera zaujala stanovisko a představila harmonogram, do kdy bude zákon o záchraně jídla představen ve Spolkovém sněmu. Aktivisté se nedočkali žádné reakce, a tak se rozhodli v blokádách přitvrdit. Iniciativa upozornila, že po blokádách dálnic se protesty rozšíří do přístavů a letišť.

„Stávky na dálnicích jsou symbolickým signálem zastavení současné smrtící politiky,“ řekla van Baalen. „Nemůžeme si dovolit pokračovat v současném kurzu a musíme se konečně přeorientovat. Jinak míříme přímo do světa, který je o tři až čtyři stupně teplejší, a spolu s ním přijdou také sucha, hladomory a válka o zdroje.“

Protestující začali blokovat velké a frekventované silnice 24. ledna na okraji Berlína v městech Steglitz a Pankow a postupně se přesouvali do dalších metropolí jako Stuttgart, Frankfurt nebo Hamburk. S rostoucím zájmem médií a absencí jakékoliv reakce ze strany politiků pokračovaly blokády dálnice takřka denně. Blokády začaly v Berlíně, kde spolková vláda sídlí, ale k protestům se připojuje stále více aktivistů z celého Německa.

Politici protestní akce Poslední generace odsuzují. Spolkový ministr zemědělství Özdemir (Zelení) zdůraznil, že demokracie je s vydíráním neslučitelná. A politici z CDU a AfD vyzvali k tomu, aby demonstranti čelili důsledkům svých akcí. Občané musí být „před činy takových nezákonných blokád chráněni a tyto činy musí být trestány podle trestního práva,“ řekl v pondělí deníku Welt vnitropolitický mluvčí unijní frakce Alexander Throm z CDU.

„Plýtvání jídlem je fackou pro ty, kteří nemají dost. A v Německu jsou jich miliony. Více než 1,6 milionu lidí závisí na Tafelu (Tafel je německá charita darující přebytečné jídlo lidem v nouzi, pozn. red.). 13 milionů lidí je ohrožených chudobou. A spolková vláda nereaguje,“ píše na svém Twitteru iniciativa Essen Retten – Leben Retten.

Během posledních čtyř týdnů se podle této inciativy podobných blokád zúčastnilo více než dvě stě padesát demonstrantů, přičemž asi devětašedesát z nich se přilepilo na asfalt, aby bylo obtížnější je ze silnice odnést. „Budeme pokračovat, dokud nám politici nepředloží slib s harmonogramem, kdy budou naše požadavky splněny. Bohužel politici nedělají svou práci a neusilují o ochranu svých občanů. Do budoucnosti hledíme s takovým strachem, že se musíme zastat svého práva na dobrý život a dostatek jídla,“ řekla van Baalen.

Svou iniciativu Poslední generace odůvodňuje nešetrným zacházení s jídlem. „V době pandemické nouze vidíme stále delší fronty v potravinových bankách, zatímco zachraňování potravin, které jsou stále poživatelné, je trestáno jako hrubá krádež,“ vyzývá k akci na svých stránkách.

Aktivistická skupina Poslední generace zorganizovala v září hladovku před německým parlamentem ve snaze zpochybnit německý přístup ke změně klimatu. Požadavkem byla otevřená diskuse s kandidáty na kancléře z předních politických stran v zemi. Po vítězství kancléřského kandidáta Olafa Scholze (SPD) tak pokračují debaty s představiteli Poslední generace Henningem Jeschkem a Leou Bonaserou.

Čtěte dále