„Nic jako klima neexistuje.“ Jordan Peterson se v podcastu Joea Rogana proměnil v klimatologa

„Klima je přece všechno na světě. Proto nejde modelovat,“ řekl v podcastu Joea Rogana vlivný kanadský filosof a psycholog Jordan Peterson.

O podcastu The Joe Rogan Experience se v posledních dnech mluví hlavně kvůli odchodu Neila Younga, Joni Mitchell a dalších umělců z platformy Spotify. Streamovací služba odmítla řešit stížnosti na kontroverzní hosty, které si Rogan do pořadu zval a jimž dával prostor k šíření dezinformací. První vlna kritiky přišla, když se v podcastu začaly objevovat dezinformace o očkování proti covidu – právě kvůli tomu z platformy odešli zmínění hudebníci. Aby toho nebylo málo, v jednom z posledních lednových dílů The Joe Rogan Experience se objevil i pravicový filosof a psycholog Jordan Peterson, který v rozhovoru mimo jiné prohlásil, že klima se nedá modelovat a že environmentální problémy způsobují chudí lidé.

Ekonomický růst jako spása

V rozhovoru Peterson doslova řekl: „Nic jako klima neexistuje. Klima je všechno. Modely nikdy nemohou zohlednit všechno na světě, mohou postihnout jen určitý set proměnných. Proto nemohou být správné.“ Dále uvedl, že za znečištění mohou hlavně chudí lidé, protože neumějí nakládat se zdroji a nemají kapacitu k tomu nad otázkami udržitelného života přemýšlet. Peterson dlouhodobě hlásá nebezpečnou tezi, že jediný způsob, jak řešit ekologické otázky, je masivní ekonomický růst a přechod k elektrice. Tento názor rámuje svou lidumilností a jedním dechem dodává, že dnešní levice si vlastně přeje utrpení nejchudších, protože chce růst omezovat. Klima podle Petersona zdaleka není největší hrozbou lidstva, tou jsou spíš pokusy změny klimatu řešit. Všechny tyto snahy „postmoderních neomarxistů“ mají dle jeho názoru vést k totalitě.

„Buď budete mít Rogana, nebo Younga,“ řekl kanadský písničkář Neil Young, když oznámil svůj odchod z platformy Spotify.

Zatímco Peterson mluvil, Joe Rogan, nejposlouchanější podcaster u USA, Británii a Austrálii, s úsměvem přikyvoval. Ihned po rozhovoru se ozvali přední vědci zabývající se klimatickou změnou. Názor, že klima nejde modelovat, je podle nich prostá lež. „Možná si myslí, že klima modelujeme stejným způsobem, jako předpovídáme počasí. Sice vypadá chytře, ale nemá páru, o čem mluví,“ řekla Guardianu klimatická vědkyně Sarah Perkins-Kirkpatrick z australské Univerzity Nového Jižního Walesu. Na Twitteru se vyjádřil i klimatolog a ředitel Goddardova institutu pro kosmický výzkum NASA Gavin Schmidt, který klimatické modely sám vytváří: „Lidi, pro lásku boží, prosím, nechte o tom tématu mluvit ty, kteří alespoň tuší, co je to klimatický model.“ Jiní se opřeli přímo do Petersonova nepochopení vědy jako takové.

Peterson je opálený

Klima však není jediným tématem, které Jordan Peterson nepochopil. Když se s Roganem bavili o profesoru Michaelu Ericu Dysonovi, zpochybnili jeho rasovou identitu. Dyson Petersona před třemi lety označil za naštvaného bílého muže. „Jsem bílý, i když vlastně i to je lež, jsem docela opálený. A on není doopravdy černý, je tak nějak hnědý,“ řekl k tomu pobaveně Peterson. Fakt, že je Dyson „hnědý, a ne černý“, pak ještě jednou zopakoval. „Není to divné? Celé to rozdělování lidí na černé a bílé je tak zvláštní,“ dumal hlubokomyslně Rogan. „Existuje tolik odstínů. Dokud tedy nemluvíte s někým, kdo je úplně stoprocentně z Afriky z toho nejčernějšího místa, kde celý den nenosí oblečení a všechen ten melanin si vybudovali, aby se ochránili před sluncem… Však víte, ten termín ‚černý‘ je prostě divný.“ Dyson pak v rozhovoru pro CNN reagoval: „Doufám, že to mysleli jen jako vtip. Protože pokud ne, demonstruje to tu nejdrsnější ignoranci spousty bílých mužů, ať už to dělají naschvál nebo ne.“

Peterson je popkulturní filosof, psycholog a autor (jeho nejznámějším dílem je self-help kniha 12 pravidel pro život), který se netají svými konzervativními názory. Ve veřejných vystoupeních kritizuje zejména „postmoderní neomarxismus“, smyšlenou kategorii, do níž zařazuje vše od klimatického aktivismu přes feministická hnutí až po HR oddělení firem. Do veřejného povědomí se dostal kvůli debatě o „svobodě slova“, když odmítal používat zájmena, jež nespecifikují gender označované osoby. Za jeho veřejnými projevy, v nichž kombinuje psychologii, filosofii, jungiánskou psychoanalýzou, Bibli a leccos dalšího, co se mu zrovna hodí, stojí konzervativní politická agenda, která se projevuje třeba právě při řešení genderových či klimatických otázek. Mimo to Peterson apeluje na své publikum (převážně bílé muže), aby vstali z postele, uklidili si a šli se rvát se světem, který „prostě není fér“. Pro sympatizanty alt-right hnutí, ale i názorově nevyhraněné nešťastné mladé muže se stal autoritou, o niž opírají své ultrakonzervativní názory.

Budete mít Rogana, nebo Younga

Dostanou někdy ve „svobodné výměně názorů“ a „pluralitní demokratické diskusi“ prostor také lidé, o nichž Peterson s Roganem v podcastu mluví? Nebo budou současný svět opět vysvětlovat dva muži disponující obrovskou mocí a zároveň téměř žádnými vědomostmi o daných tématech?

Soukromé společnosti, jako je Spotify, jsou zodpovědné za obsah, který šíří. „Buď budete mít Rogana, nebo Younga,“ řekl kanadský písničkář Neil Young, když oznámil svůj odchod z platformy. Ve Spotify si prostě a jednoduše vybrali Rogana (za kterého před pár lety zaplatili sto milionů dolarů), protože jim generuje větší zisk. Po obrovské vlně kritiky platforma vydala vyjádření, že k obsahu, který se zaobírá covidem, přidá ověřené informace. To však ani v nejmenším neřeší šíření nebezpečných a fakticky lživých informací, které pronášel Peterson. Oba aktéři podcastu ze své klimaskeptické a rasistické debaty nakonec těží – kvůli svým extrémním výrokům je koneckonců Peterson zván na události propagované jako „největší intelektuální debata století“. Budoucí generace na podobných debatách zcela jistě nevydělají. Tím se však Peterson s Roganem zabývat nemusí.

Autorka je členka redakce Alarmu.

Čtěte dále