Rotterdam rozmontuje slavný most, aby pod ním mohla projet jachta Jeffa Bezose

Město Rotterdam zvažuje, že rozmontuje historický most Koningshavenbrug, aby tudy mohla projet nová jachta nejbohatšího muže světa Jeffa Bezose.

Rotterdamský výtahový most Koningshavenbrug vznikl v první polovině 20. století, aby spojil severní a jižní část města oddělené řekou Nová Máza. Skládá se ze dvou ocelových konstrukcí a zdvihací středové části, která se vytáhne při průjezdu velkých lodí. Postupem času funkci Koningshavenbrugu přebraly jiné mosty a uvažovalo se o jeho demolici, na základě intervencí místních obyvatel byl však v roce 2000 vyhlášen technickou památkou města. Roku 2017 byl rekonstruován a radnice se zavázala, že nebude rozebrán.

Podle časopisu Boat International bude Bezosova jachta jedna z největších plachetnic na světě.

Podle rotterdamské televizní stanice Rijnmond však hrozí, že tento slib bude porušen. Na radnici se totiž obrátily loděnice Oceano a americký miliardář Jeff Bezos s žádostí o demontáž mostu, aby pod ním mohla projet Bezosova nová třístěžňová superjachta – 127 metrů dlouhá a 40 metrů vysoká. Ta se momentálně vyrábí v loděnicích Alblasserdam nedaleko Rotterdamu, a pokud ji chce Bezos dostat na širé moře, bude muset tento most překonat. Podle televize Rijnmond jsou představitelé města připraveni požadavku vyhovět, a to i přes nesouhlas místních odborníků na historii a obyvatelů města.

Podle vedoucího stavby jachty Marcela Walravense jde o pragmatické rozhodnutí. „Je to loď s vysokými stěžni, která nemůže most podeplout. Jedinou alternativou je tak odstranit střední část,“ řekl Walravens. S tím nesouhlasí například Ton Wesselink z místní Historické společnosti Rotterdam. „Pracovní místa jsou důležitá, ale existují určité hranice toho, co můžete dělat s naším průmyslovým dědictvím,“ prohlásil Wesslink. Demontáž, která by měla trvat několik týdnů, prý zaplatí Bezos.

Podle časopisu Boat International bude Bezosova jachta jedna z největších plachetnic na světě. Zaplatí za ni 430 milionů eur. V poslední době se v souvislosti se stále častějšími stavbami gigantických plachetnic pro miliardáře hovoří také o jejich vlivu na znečištění oceánu.

Čtěte dále