Španělský nejvyšší soud nařídil demolici golfového resortu. Stál na chráněném území

Španělský soud nařídil zbourání luxusního turistického střediska na ostrově Isla de Valdecañas. Jeho stavba v chráněném území byla totiž nelegální.

Luxusní rekreační středisko v hodnotě desítek milionů eur, postavené na ostrově původně venkovského rázu Isla de Valdecañas, bude po soudním sporu trvajícím čtrnáct let zbouráno. Jeho demolici nařídil španělský nejvyšší soud, který dal za pravdu ochráncům životního prostředí. Podle zpravodajství CNN je důvodem k odstranění areálu skutečnost, že byl vybudován v chráněné krajinné oblasti.

Ekologové se však proti rozhodnutí odvolali, protože měli obavy, že by rozhodnutí mohlo vytvořit precedens umožňující developerům stavět v chráněných územích.

Ochránci přírody ze skupiny Ecologistas en Acción protestovali proti výstavbě letoviska Marina Isla de Valdecañas od roku 2007, kdy byla nedaleko města Cáceres v regionu Extremadura zahájena jeho výstavba. Součástí luxusního resortu, který byl propagován jako idylické místo k odpočinku, je čtyřhvězdičkový hotel, téměř dvě stě vil s apartmány, bazén a osmnáctijamkové golfové hřiště.

Nebourejte, jinak zaplatíte

V roce 2020 byla dokončena asi třetina letoviska, ale plánovala se další výstavba stovek obytných a hospodářských objektů. Regionální soud stavbu označil za nezákonnou a nařídil zastavit další práce a zároveň odstranit všechny nedokončené budovy. Rozhodl však zároveň, že již dokončené stavby mohou zůstat. Vyšel tak vstříc argumentaci developerů, kteří náklady na samotnou demolici odhadli na téměř 35 milionů eur, zatímco kompenzační balíčky pro investory měly podle nich dosáhnout asi 112 milionů eur.

Ekologové se však proti rozhodnutí odvolali, protože měli obavy, že by rozhodnutí mohlo vytvořit precedens umožňující developerům stavět v chráněných územích. Případ se tak dostal až k nejvyššímu soudu, který původní rozhodnutí zrušil a nařídil, aby byl zbourán celý hotelový resort.

Právník ekologů Ángel García Calle pro The Independent uvedl: „V tomto případě šlo o porušení zákona o ochraně přírody a krajiny. Dalo se tomu ovšem předejít. Od začátku jsme tvrdili, že stavba byla nezákonná.“ Podle právníka investorů, mezi něž patřil mimo jiné i syn bývalého španělského premiéra za Lidovou stranu José Maríi Aznara, by byla demolice objektu jejich „zkázou“ a klienti prý mají „nesporně nárok na odškodnění“. Guillermo Fernandez Vara, předseda regionální vlády, která v rozporu se zákonem stavbu povolila, prohlásil, že hodlá podat odvolání ke španělskému ústavnímu soudu a luxusní stavbu před zánikem uchránit.

Čtěte dále