Švédská vláda plánuje změnu. Státní školy dosáhnou na větší podporu na úkor soukromých

Švédská vláda plánuje omezit finance pro soukromé školy ve prospěch těch státních. Podle ministryně školství nesou soukromé školy menší odpovědnost a ty státní by tím neměly být ekonomicky trestány.

Ministryně školství Lina Axelsson Kihlblom je funkci teprve od loňského prosince. Nyní, necelý rok před volbami, ji čeká první větší ministerská zkouška. Kihlblom spolu s vládou plánují omezit rozpočet soukromým školám. Zdůvodňují to tak, že státní školy mají zákonem udělenou povinnost přijmout všechny studenty, proto je financování mezi státním a soukromým sektorem rozděleno nespravedlivě. „Nevidím důvod, proč soukromým školám kompenzovat odpovědnost, kterou nemají,” uvedla Axelsson Kihlblom.

Státní školy neboli kommunala jsou totiž pod správou obcí, jejichž finanční situace se ale v různých částech Švédska liší.

Odpůrci varují, že návrh může vést k vysokému riziku uzavření mnoha soukromých škol. To ministryně odmítá. Podle svých slov v tom nevidí žádné riziko. Kritikem návrhu je například i Umírněná strana. Její poslanec Lars Hjälmered ministryni i s premiérkou na Twitteru kritizoval za to, že nedokázaly vysvětlit, jaký dopad to bude mít na děti, které soukromé školy již navštěvují. Právě premiérka Magdalena Andersson za svou ministryní ale stojí a návrh podporuje.

„Od roku 2014 jsme zvrátili trend klesajících školních výsledků. Je ale třeba pokračovat. Posledních sedm let se věnujeme spíše jen opravám chyb školského systému. Pokud ale chceme Švédsko zbavit nepořádku, je třeba převzít demokratickou kontrolu nad školstvím,“ uvedla Andersson ve svém proslovu. Zároveň ale dodala, že nemá v úmyslu rušit to, co považuje za pozitivní, to znamená svobodu volby a dostupnost variant různých pedagogických směrů. Primárně chce zmírnit sociální propast mezi lidmi. Státní školy neboli kommunala jsou totiž pod správou obcí, jejichž finanční situace se ale v různých částech Švédska liší.

Návrh teprve musí projít parlamentem. Zlepšení školství bude i jedním z prioritních témat Sociálních demokratů v blížících se parlamentních volbách. Ty Švédsko čekají už letos na podzim a podle posledních průzkumů v nich Sociální demokracie vede.

Čtěte dále