Vávra a XIXOIO slibují modré z nebe. Naletěl investor letadlu, nebo chce napálit ostatní?

Z jakého důvodu se nejslavnější současný český investiční rádce pustil do podpory tak průhledného letadla, jakým je XIXOIO? Před podobnými podniky navíc varuje ČNB.

Radovan Vávra v tomto týdnu ohlásil, že se jeho firma na chytré elektroměry, SimpleCell, připojí ke „kryptoměnovému ekosystému“ XIXOIO. Celý podnik XIXOIO ovšem budí oprávněné pochybnosti. V médiích, stejně jako i na sociálních sítích, se množí podezření, že se jedná o podvod. Je tedy záhadou, proč se do něj pouští ostřílený investiční matador, za jakého se Vávra považuje.

Slovník jako letadlo

Vávra si od spolupráce slibuje získat pro svou firmu „nižší stamiliony“, ovšem už jen to, jak Vávra celý podnik prezentuje, musí nadzvednout nejedno obočí (nedej bože otevřít nejednu kudlu v kapse). Předpokládá totiž, že investice se budou zhodnocovat síťovým efektem: „Hledáme peníze, které přinášejí lidé, kteří budou ochotni přistoupit na to, že část jejich zhodnocení bude vznikat následkem toho, jak oni sami budou přesvědčovat lidi kolem sebe ve stylu ‚tohle je fakt dobré, pořiď si to‘.“ Věta, jakoby vystřižená přímo z učebnice pyramidových her a multi-level marketingu, rozhodně mnoho důvěry nevzbuzuje.

Nejdříve na první stránce vysvětlí význam svého loga, které v podstatě představuje ženské a mužské pohlavní orgány v harmonickém vztahu objetí a polibků.

Vávra navíc slibuje, že bude spolupráci propagovat prostřednictvím XIXOIO Roadshow, během které bude s projektem objíždět republiku. Náhodný pozorovatel už jen čeká, kdy Vávra vytáhne hrnce a smlouvy o jejich servisu. Je skutečně až neuvěřitelné, že člověk, který v mediích rozdává investiční rady napravo nalevo, najednou uloží své vlastní peníze do projektu, který ze všeho nejvíc připomíná letadlo.

Sliby, chyby

Platforma XIXOIO nabízí tzv. tokenizaci firem, která jim má umožnit získat potřebný kapitál od drobných investorů prostřednictvím digitálních mincí neboli tokenů. Deklarovaným cílem je zkombinovat výhody jak ICOs (initial coin offerings), tak IPOs (initial public offerings). IPO je zkratka pro nabídnutí akcií firmy veřejnosti vstupem na burzu, například za účelem získání kapitálu pro další rozvoj. ICO je způsob financování začínajícího projektu prostřednictví nově emitovaných kryptoměn a jedná se v podstatě o deregulovaný protipól IPO. Nově emitované tokeny slouží jako jakési akcie, ale bez tradiční institucionální regulace a ochrany akcionářů.

XIXOIO slibuje, že bude kombinovat výhody regulovaných a neregulovaných prostředí: „Jednoduchost a bezpečnost prostředí blockchainu (jako ICO), důraz na důvěryhodnost a plnění cílů (jako IPO).“ Nicméně jediným regulátorem celého procesu bude samo XIXOIO a nikde není jasně popsané, jak to bude dělat.

U kryptoměn je běžné, že jejich technologický design je zveřejněn v tzv. White paperu. Kvalitní White paper má potenciálním zájemcům umožnit učinit informované rozhodnutí předtím, než do kryptoměny vloží své peníze. White paper XIXOIO bohužel nic takového nedělá. Nejdříve na první stránce vysvětlí význam svého loga, které v podstatě představuje ženské a mužské pohlavní orgány v harmonickém vztahu objetí a polibků (ne, tohle si nevymýšlím). A dále pak už jen kreslí vzdušné zámky plné ambiciózních plánů o vzniku celého kryptoměno-finančně-bankovního ekosystému, které jsou i při zběžném pohledu naprosto nereálné. To je patrné i ze vzpomínky na to, jak na mnohem méně ambiciózních plánech pohořel Facebook se svým projektem Diem (dříve Libra).

I ve svých nejsilnějších momentech zmiňovaný White paper nabízí jen poměrně obecné fráze a porovnání různých investičních nástrojů, aniž by vysvětloval, jak budou nastaveny konkrétní mechanismy záruk a kontroly v případě platformy XIXOIO. Na základě úvodního a závěrečného upozornění si pak není těžké domyslet, že to neví ani samotní designéři XIXOIO.

Tato upozornění totiž tvrdí, že „nelze vyloučit, že některé z funkcí platformy či tokenu v budoucnu budou pozměněny či omezeny. Nelze vyloučit ani to, že XIXOIO platforma nebude kvůli nepředvídaným okolnostem vyvinuta či že nezačne fungovat.“ Potenciální investoři tak nemají vůbec žádné záruky a ani potřebné informace, podle kterých by se mohli zodpovědně rozhodnout. Všechno je jen na dobré slovo Radovana Vávry a zakladatele XIXOIO Richarda Watzke.

Staré triky v novém kabátě?

Svět kryptoměn zažil nárůst podobných projektů už v roce 2017, kdy ICOs zaplavily trh. Tenkrát také vydavatelé tokenů slibovali možnost tokenizace, svobodného přístupu k investování a finanční revoluci. Žádný zázrak se ovšem nekonal a drtivá většina projektů skončila krachem, nebo se ukázala jako přímo podvodná. Je tedy naprosto očividné, že projekt XIXOIO bude muset své investory lovit mimo kryptoměnové vody, protože lidé, kteří mají s kryptoměnami nějaké zkušenosti, tento trik prohlédli už před pěti lety.

Další problém je, že digitální tokeny XIX, které XIXOIO vydává, se nikde neobchodují. Firma se tak na svých stránkách sice chlubí nárůstem hodnoty tokenu v řádu desítek procent, ale tato čísla jsou v podstatě fiktivní. Směnná hodnota se totiž realizuje směnnou. Pokud máte věc, kterou nemůžete směnit, tak její směnná hodnota je reálně nula. Investoři, kteří se rozhodli projekt XIXOIO podpořit, tak na oplátku obdrželi neprodejný balíček dat, se kterým si (minimálně zatím) nepodloží ani nohu u stolu.

Varování ČNB

Před podobnými projekty vydala varování i Česká národní banka, na kterou Watzke neustále útočí. Vzhledem k výše uvedeným varovným signálům, které pravděpodobně představují pouze špičku ledovce, si myslím, že je toto varování na místě. V minulém týdnu jsem psal, že co se týče investičních rad Radovana Vávry, nepochybuji o jeho expertize ani dobrých úmyslech. Po ohlášení spolupráce s XIXOIO už to s klidem říct nemůžu. Zbývá jen otázka, zda Vávra sám naletěl, nebo zda se snaží napálit ostatní?

Autor je ekonomický antropolog.

Čtěte dále