Britští odboráři odmítají vykládat lodě s ruskou ropou a zemním plynem

Tankery s fosilními palivy z Ruska v britských přístavech narážejí na bojkot při vykládce. Britští odboráři tak vyjadřují podporu Ukrajině proti ruské agresi.

Pro lodě přepravující ruský zemní plyn je od minulého týdne obtížnější vykládat dovážené suroviny v britských přístavech. Zaměstnanci Isle of Grain, největšího LNG terminálu v Evropě, odmítli minulý čtvrtek vykládku ruského zemního plynu. Několik dní poté je následovali zaměstnanci přístavu obsluhujícího rafinerii ve Stanlow. Odboráři v plynových a ropných terminálech zahájili bojkot poté, co se sankce uvalené britskou vládou ukázaly jako nedostačující pro zastavení importu ruských fosilních paliv. Vláda sice zakázala lodím pod ruskou vlajkou vstup do britských přístavů, většina nadnárodních fosilních firem ale ruský plyn a ropu přepravuje na lodích pod vlajkou třetích stran. Minulý týden tak i přes uvalené sankce měly v britských přístavech zakotvit lodě přepravující ruská fosilní paliva pod vlajkou Kypru a Marshallových ostrovů.

Odboráři v plynových a ropných terminálech zahájili bojkot poté, co se sankce uvalené britskou vládou ukázaly jako nedostačující.

Mluvčí odborového svazu Unison se nechal slyšet, že zaměstnanci britských přístavů na „ruská fosilní paliva ani nesáhnou“ a že „vyjadřují odhodlání podpořit ukrajinský lid“ proti ruské agresi. Předsedkyně druhých největších odborů Unite odsoudila energetické firmy za nepřímou podporu Putinova režimu skrze nákup ruských fosilních paliv: „Pro Essar je možná v pořádku převážet ruský plyn pod vlajkou třetích stran, ale pro naše členstvo je to nepřijatelné.“

Akce britských odborářů je ozvěnou slavného bojkotu zaměstnanců Rolls-Royce z roku 1974. Skotská pobočka firmy Rolls-Royce tehdy dostala zakázku na provedení oprav motorů k bojovým letounům používaným chilskou juntou Augusta Pinocheta. Místní odboráři ale na motorech pro diktátorský režim odmítli pracovat. Bojkot byl podpořen i zaměstnanci pracujícími v odlišných odvětvích a stal se impulzem pro národní kampaň za zastavení dodávek zbraní chilské juntě. Odborářům se tak podařilo vyřadit z provozu přes polovinu Pinochetova letectva. Bojkot byl také důležitou morální podporou pro chilské disidenty. Sentiment mezinárodní solidarity odborového hnutí nebyl nepodobný tomu dnešnímu na podporu Ukrajiny.

Britští odboráři ale ve svém odporu vůči ruským fosilním palivům nejsou sami. Také v holandském Rotterdamu, jímž prochází přes 30 procent ropy a plynu vyváženého z Ruska, zvažují odboráři bojkot. Na rozdíl od svých britských kolegů ale stojí tváří v tvář nizozemské vládě, která na ruská fosilní paliva sankce uvalit odmítá. Odborářům tak sice hrozí mnohamilionový soudní proces, na odhodlání jim to ale neubírá. „V téhle ropě je krev, v tomhle plynu je krev,“ nechal se slyšet mluvčí největších nizozemských odborů FNV Havens, který zvažuje bojkot i přes nevoli holandské vlády.

Mezitím Českomoravská konfederace odborových svazů na válku reagovala usnesením, v němž vyjadřuje „plnou solidaritu ukrajinským občanům“ a děkuje všem členům, kteří se zapojili do pomoci ukrajinským uprchlíků. Zároveň však popisuje situaci na českém trhu práce jako „velmi křehkou“: „Také vnímáme obavy z tlaku na nízké mzdy z důvodu zvýšeného náboru zahraničních zaměstnanců,“ uvádí ČMKOS ve svém usnesení. To uzavírá apelem na „uplatňování principu stejného zacházení se všemi uchazeči o práci“, který považuje za „nepřekročitelnou podmínku“ pro „začleňování občanů Ukrajiny na český pracovní trh“.

Čtěte dále