Ruský dezinformační narativ je taková slátanina, že ho není třeba zakazovat

Ruské dezinformace měly rozložit náš svět. Nyní ale nedokáží vysvětlit, natož obhájit ruskou válku na Ukrajině. Co se děje na proruských dezinformačních webech?

Po celá léta Rusko buduje a podporuje svá média i trollí farmy. Výsledkem však je, že po zahájení války na Ukrajině stojí 90 procent Čechů na její straně a Evropa se sjednotila způsobem, jaký byl naposledy k vidění možná po pádu železné opony. Zatím to tedy vypadá, že nejnákladnější dezinformační projekt v dějinách dokázal zmást pouze Tomia Okamuru nebo Jiřího Vyvadila. V prvním týdnu ruské invaze navíc nedokázal vyrobit žádný smysluplný narativ.

Blokační internetová válka není nejlepší nápad.

V Orwellově knize 1984 se děj točí mimo jiné okolo představy, že vládnoucí strana dokáže lidi přesvědčit, že dva plus dva se rovná pěti. Hannah Arendt tuto tezi rozporovala tvrzením, že tyto zjevné pravdy žádný totalitní stát nerozporuje, protože to prostě nejde. Jenže o nemožné se nyní pokouší Rusko, které obsadilo sousední stát, bombarduje jeho města a již více než milion a půl obyvatel vyhnalo z jejich domovů za hranice země. A v této situaci chce přesvědčit svět, že tomu tak není, že je to dokonce naopak, že se na ukrajinském území zabíjením lidí brání před Ukrajinci. Rusko se snaží vymyslet, jak někoho přesvědčit, že dva plus dva je dvacet osm.

Ruské dezinformace nedokázaly válku obhájit ani vysvětlit

Výsledek je natolik retardovaný, že je kontraproduktivní v Česku a Evropě blokovat ruské dezinformační servery. Kromě Okamury stejně nikoho o ničem nepřesvědčí, a především vzniká nepříjemný precedens do budoucna. Kdo byl ztracený před invazí, je ztracený i po ní. V jednom příspěvku jisté dezinformační telegramové skupiny to vyjádřil diskutující slovy: „Ti, co vám lhali dva roky o covidu, vám teď budou lhát o Ukrajině.“ Rozbité myšlení se v nové situaci samo neopraví, a tak Lukáš Pollert přispěchal s upozorněním, že Putin nikdy roušku nenosil.

Obvyklé dezinformační a konspirační skupiny, které dávno neoperují na webech, ale ve skupinách Telegramu, jako například Svoboda 365, napojená na Lubomíra Volného, jsou zaplaveny neorganizovaným chaosem, který nedává smysl ani v intencích konspiračních webů. Příspěvky o Ukrajině jsou zde namixovány v podstatě se vším, co koho napadne. Což může být třeba výzva k odchodu na venkov a udržitelnému zemědělství, populární Nový světový řád, útoky na vládu nebo odkazy na seriózní weby českého zpravodajství, a vším prolíná hrůza z „očkovací totality“ a nekonečné texty náhodných přispěvatelů, kterých si nikdo nevšímá.

Zajímavá je například optimistická až utopická konspirace, podle které je pořadí pandemie a války záměrné a logické, protože lidé se naučí žít skromněji a následně zachrání planetu před kolapsem klimatu a zruší soukromé vlastnictví. Nevím, proč je zde výsledek vydáván za hrozbu.

Dezinformace se utápí samy v sobě

Pokud se vydáte proti proudu času před začátek války, naleznete v dezinformačních skupinách v podstatě klid – to znamená tisíce příspěvků o covidu coby totalitarismu a novém náboženství.  Nebo různé posměšky o selhání CIA, která straší Ukrajinou. Ze stejných zdrojů nejspíš čerpali také všichni špičkoví poradci Miloše Zemana, profesionálové z elitních univerzit v podobě volejbalisty a šmelináře Martina Nejedlého a provozovatele lyžařského vleku Vladimíra Mynáře.

Ve dnech před invazí na Ukrajinu se lehce množily informace o útocích Ukrajinců na Donbasu nebo o tancích , které prý překročily hranice Ruska, čemuž nikdo nevěnoval příliš pozornosti. V první den invaze 24. února vládl v dezinfo skupinách zvláštní klid. Nikdo nevěděl, co to má znamenat ani co si o vyhlášení války a invazi hodného Ruska myslet. Chaos způsobilo prohlášení Miloše Zemana, že Putin je šílenec. Ojedinělé hlasy nicméně tvrdily, že je válka podvod, který má odvést pozornost  od covidové genocidy. V několika příspěvcích se podařilo zkombinovat  Ukrajinu a strach  z uprchlíků, přičemž poukazovaly na barvu kůže prchajících.

Jedním z největších zdrojů dezinformačního chaosu nejen této války je slovenský překlad stránky news-front.info, což je ruský projekt údajně napojený na FSB. Vznikl v době po okupaci Krymu a produkuje nekonečný proud útržků videí, fotek a textů, které se šíří napříč skupinami. Vedle toho všeho je (respektive byl) zpravodajský kanál ruského Sputniku  v podstatě kultivovaným a důvěryhodným zpravodajstvím. Uklidňujícím dojmem působilo také to, že se věnoval jednomu tématu a nepoléval válku omáčkou covidové totality.

Sputnik uklidňuje

Po vypnutí dezinfo webů se všichni přesunuli a přesouvají právě do telegramových skupin. Ostatní skupiny si dělají, co chtějí: Sputnik kopíruje oficiální Putinovu verzi a přidává k ní běžné zpravodajství. Podle Sputniku tak probíhá demilitarizace a denacifikace  Ukrajiny, hodní ruští vojáci dětem  vaří kakao, zatímco ukrajinští  nacisté páchají ty nejhorší zločiny. Nacistou je dle Sputniku a dalších na Ukrajině každý, kdo se brání ruské invazi. Sputnik říká podobné věci jako Okamura, ale míň šíleným způsobem.

Příkladem překlopení události do ruského narativu může být třeba šokující útok na ukrajinskou jadernou elektrárnu, největší v Evropě, což je další zločin odporující ženevským konvencím, které zakazují útoky na jaderné elektrárny nebo třeba přehrady. Podle Sputniku  se věc má tak, že se Rusové procházeli okolo elektrárny, byli však zákeřně ostřelováni z jejích budov, střelbu v obraně opětovali a požár v elektrárně založili prchající ukrajinští bandité, aby to pak hodili na Rusy.

Samotný začátek války na Sputniku  začal informací  o zahájení speciální vojenské operace. V prvních dnech jsme si zde ještě mohli přečíst ujištění  o tom, že Rusové neútočí  na města, obce a civilní obyvatelstvo. Takové zprávy ale brzy zmizely.

Posedlost nacismem

Nejbizarněji působí posedlost  ukrajinskými „nacisty“ . Putinova  fantazie je nejspíš jeden velký prázdný stůl, na němž není z čeho vybírat. Putin se tak  snaží vyhrát informační válku sto let starou rétorikou a invazí do země, kde má každý člověk v kapse mobilní telefon a připojení k internetu. Z toho jasně vyplývá, že Putin není šachista, který vidí deset tahů dopředu. Spíš žije příliš dlouho sám ve své hlavě, což musí být nesnesitelným utrpením.

Sputnik toho nakonec ani moc vymýšlet nemusí, protože největší dezinformační bizár plodí lidé jako Putin nebo Lavrov. Putin tak třeba v pátek prohlásil : „Nemáme – a my jsme to vždy tvrdili – nemáme žádné nekalé úmysly ve vztahu k našim sousedům.“ Takového souseda by chtěl mít každý.

Blokační internetová válka proto není nejlepší nápad. Ruské dezinfo je v podstatě dementní slátanina, které věří lidé, kteří si lijí savo  do kafe (nebo se jmenují Tomio Okamura). A těm nikdo nepomůže. My ostatní naopak potřebujeme znát putinovský narativ, jinak se uzavřeme do vlastního vesmíru a nebudeme tušit, co si lidé v Rusku myslí. Stejně tak musíme mít možnost dostat do Ruska naše informace a spolehnout se na to, že jejich smysl dokáže prorazit putinovský dezinformační narativ. Což by neměl být až takový problém.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále