Zatím je tu klid, ale v dalších dnech to peklo už asi přijde, říká novinář Boháč z Kyjeva

Přinášíme další rozhovor s šéfredaktorem Voxpotu Vojtěchem Boháčem, který sleduje dění v Kyjevě a okolí. Mluvili jsme o situaci ve městě a o nadějích ve vyhlášení bezletové zóny.

Dneska jste s Majdou Slámovou zjistili docela zásadní informace o údajně sestřelených ruských letadlech, možná se stovkami výsadkářů, což se ale dosud nepodařilo potvrdit. Víte o tom něco nového?

Teď je pro mě nejdůležitější rozlišit, co se objevuje v médiích a jaká je realita na místě. Proto jsme včera byli v Irpini na severu země, odkud je to slavné video, jak jde pán kolonou tanků a obrněnců a nadává, jako že tam rozmlátili ty Čečence. Tak jsme tam šli, a přestože jsme se nedostali až k té technice, došli dost blízko a bavili jsme se s lidmi, kteří tou alejí procházeli, a ti nám to potvrzovali. Dokonce nám jedna paní říkala, že ji tam opravdu zastavil nějaký Čečenec a prohledával ji na checkpointu na začátku Ruskem kontrolované zóny.

Podle zpráv, které k nám přichází, se zdá, že v dalších dnech to peklo už přijde, že Putin nepoleví.

Snažíme se zorientovat v tom, co se tu vlastně děje, protože zatímco v Česku to působí, že Kyjev hoří, tady na místě je to docela klidné. Jiná věc je ta analytická rovina, kdy víme, že Rusku se ten první sled nepovedl, nedokázalo dozásobit svoje jednotky, a tím pádem se útok na Kyjev přerušil. A my teď zjišťujeme, jak to tedy vypadá. Protože se hodně psalo o letišti Vasylkiv, dneska jsme tam jeli, a přestože tu pořád je nějaká informační mlha ohledně toho, jestli ho drží Rusové, nebo Ukrajinci, zjistili jsme, že už ho dlouho kontrolují zase Ukrajinci, že ty ruské výsadkáře rozprášili.

Na severu v Irpini jsme zase zjišťovali, jak tam vypadá fronta, a taky jsme slyšeli jenom střelbu z ukrajinské strany směrem na ruské pozice. Vlastně se ukázalo, že nikde nemůžeme potvrdit zásadní útok Ruska na Kyjev. Víme o tom, jak Rusové útočí na Charkov, jak útočí v těch místech, kde má armáda snadné zásobování, protože je to blízko k hranici, ale na Kyjev se zatím doopravdy neútočí. Ne že by se neútočilo vůbec, ale útočí se opravdu málo v posledních dnech. Čekáme, co přijde. Teď jsme viděli ten dlouhý konvoj, takže to vypadá, že se Rusové nějakým způsobem dozásobují, a podle zpráv, které k nám přichází, se zdá, že v dalších dnech to peklo už přijde, že Putin nepoleví, že chce armádu jenom přeskupit a Kyjev obklíčit a prostě zlomit.

Pohybujete se tedy hlavně okolo Kyjeva. Jak je to s obležením města, které anoncoval a pak zase dementoval starosta Kličko? Čeká se, že začne silné bombardování i v hlavním městě?

Teď město obklíčené není. Na jih se dá jet, zřejmě se dá jet i na západ, byť občas člověk musí zvolit nějaké menší silnice. Ale teď jsme to zrovna řešili a nevěřím, že by se město dalo úplně obklíčit. Určitě budou vojáci na hlavních tazích, ale nejspíš zůstane možnost se vymotat nějakými malými uličkami, protože Rusko nemá zase tolik jednotek, aby hlídalo každou cestu z Kyjeva. Respektive jednotek k tomu má dost, ale myslím si, že se na to nebude koncentrovat. Každopádně teď město není obklíčené vůbec, ani ty velké cesty. Na západě je sice most vyhozený do vzduchu, takže se to musí docela složitě objíždět, ale jižní cesta by ještě měla být v pohodě. Samozřejmě se to může změnit. Dneska jsme to tu lehce analyzovali a může se to změnit během zítřka, pozítřka. Těžko říct.

Včera proběhlo na ukrajinsko-běloruských hranicích první kolo mírových vyjednávání. Obě strany tam přišly zjevně s dost maximalistickými požadavky. Očekával od setkání někdo z místních, se kterými jste mluvili, vůbec něco?

Lidé tu často zmiňují, že věří, že se díky těm jednáním povede vyhnout válce, nicméně nevím… Asi nevěřili tomu prvnímu kolu, ale doufají, že situace nezajde do extrému a nedojde ke zničení Kyjeva. Mě třeba samotného hodně překvapilo, že Putin nezačal jednat v lepší pozici tím, že by ukázal větší sílu. Ve skutečnosti tam Putin šel v té nejhorší pozici, kdy sice zaútočil na Ukrajinu, ale neměl vlastně žádné trumfy v ruce. Vypadalo to, že Kyjev se dokáže dobře bránit a Ukrajina odrazila první nápor útoku. Takže se divím, že na to přistoupil.

Z Česka to vypadá, že na Ukrajině sílí hlasy volající po tom, aby Západ nad Ukrajinou zavedl bezletovou zónu. Je to i tvůj dojem? Proměnila se nějak očekávání spojená se zahraničními zásahy?

Bezletová zóna, to je takový výkřik. Podle mě si většina lidí, co nám tady říkají, že by to bylo dobré, ani neuvědomuje, co to znamená. Pro Ukrajinu je to dobrý jednací bod, protože by to ukázalo, že Západ jde po jejich boku do války, a to by si tu každý hrozně přál. Ale nikdo tomu reálně nevěří. Takže podle mě je taková „soft verze“ přání, aby šel Západ do války, ale protože tomu vůbec nikdo nevěří, lidé říkají „zaveďte bezletovou zónu“, protože mají pocit, že by to byla výrazná pomoc.

Ale myslím si, že to není něco, co by se reálně mohlo stát, protože to vynucování bezletové zóny by doopravdy znamenalo válku s Ruskem a vidíme, že na to Západ není připravený. Zatím se umožňuje lidem do té války jít, ale že by sem někdo posílal armádu, aby sestřelovala ruské stíhačky ve vzdušných bojích nad Kyjevem… Mohlo by se to stát, ale to by Putin musel ukázat odhodlání provést tady totální masakr, začít s nějakou ukrajinskou genocidou. Myslím, že je ještě dlouhá cesta k tomu, aby se veřejné mínění na Západě dostalo k tomu, že do toho jdeme.

Čtěte dále