Lenka Víchová: Jak se bude historie dívat na Zelenského, se teprve uvidí

O mírových jednáních mezi Ruskem a Ukrajinou, prezidentu Volodymyru Zelenském a jeho cestě k moci a válce na Ukrajině mluvila v podcastu Kolaps ukrajinistka Lenka Víchová.

Zatímco předchozí díl Kolapsu se věnoval válce na Ukrajině z ruské perspektivy a z hlediska Putinovy ideologie, tentokrát se na konflikt podíváme z ukrajinského pohledu. O situaci na Ukrajině a prezidentu Volodymyru Zelenském jsme hovořili s ukrajinistkou Lenkou Víchovou.

V roce 2019, kdy si Ukrajina zvolila nového prezidenta, jste byla k Volodymyru Zelenskému skeptická. Proč jste mu nedůvěřovala?

Byl to velký hazard. Šlo o člověka, který se nikdy nezabýval politikou – kromě parodování politiky s ní neměl žádné zkušenosti. To samozřejmě neznamená, že si ho lidé nemůžou zvolit, ale bylo to obrovské riziko v situaci, kdy země pět let válčila. Prezident Ukrajiny je především velitel vojsk a Zelenskyj se zaměřoval spíš na budování silnic, místo aby zajistil potřeby armády. A také je to první diplomat – a u něj žádné diplomatické vzdělání ani praxe nebyla a jeho kroky v diplomatické oblasti byly velmi nejisté. Nicméně ve chvíli, kdy se ruským útokem situace na Ukrajině změnila, se Zelenskyj našel. Možná je i dobře, že nedokáže rozlišit jemné nuance a detaily, protože svět se najednou změnil v černobílý. Buď – anebo. Uteču, bojuju, vzdávám se a podobně. A on se v tom našel. I spousta jeho kritiků mu vyjádřila uznání, protože jeho vítězstvím bylo už to, že neutekl a nekapituloval. Samozřejmě s tím, že na kritiku předchozích chyb bude dost času po válce. To se však netýká jen Zelenského, ale celé ukrajinské společnosti, která je tradičně rozhádaná. Ale po útoku se dokázala sjednotit. Zelenskyj se ukázal jako správný muž, který chrání svou rodinu a svou zemi, ale teď na něj čeká těžší úkol. Ovace po světě a v parlamentech různých zemí byly možné jen díky neuvěřitelné práci ukrajinských diplomatů. A těm zase pomáhá ukrajinská armáda, která ustála ruský útok. Hrdinů na Ukrajině jsou stovky tisíc. Jak se bude dívat historie na Volodymyra Zelenského a jak zvládne svoji roli při jednáních se Západem i Ruskou federací, se ale teprve uvidí.

S čím Zelenskyj vyhrál v roce 2019? Byl to liberál, konzervativec?

Nic z toho. Byl to kluk odvedle. Je třeba si uvědomit, že válka, která začala v roce 2014, zasáhla jen malé území Ukrajiny a postihla jen asi dvacet pět procent Ukrajinců. Dalších sedmdesát pět procent lidí bylo mimo válku, spousta z nich si válku ani nepřipouštěla – nebyla to jejich válka a byli válkou unaveni. Ne proto, že by pohřbívali své syny, ale už je nebavilo poslouchat o tom v televizi a financovat něco, co se jich netýkalo. Zelenskij přišel s tím, že nechtěl mluvit o vážných věcech, přinášel světlo, zábavu, život, mladost a podobně. To se spoustě Ukrajinců líbilo. Je to takový pštrosí syndrom a pocit, že když o něčem nebudete mluvit, tak se vás to netýká. Ale bohužel po třech letech zaklepala válka na dveře téměř všech Ukrajinců a dneska je válkou ovlivněno mnohem více lidí. Ač je Zelenskyj milionář a jeho život vypadá úplně jinak než život devadesáti devíti procent Ukrajinců, brali ho jako obyčejného kluka odvedle, kterému rozuměli.

Podle toho, jak ho popisujete, je to populista…

Přesně tak.

Čtěte dále