Levice v Maďarsku? Probereme to za čtyři roky. Nyní bojujeme za demokracii

Přinášíme rozhovor s Andrásem Jamborem, kandidátem opozičního levicového hnutí Szikra v maďarských parlamentních volbách. Ty se konají 3. dubna.

V Maďarsku je již dvanáct let u moci Viktor Orbán a jeho strana Fidesz. V parlamentních volbách, které se konají v neděli 3. dubna, se proti němu staví široká koalice opozičních stran vedená konzervativcem a starostou města Hódmezővásárhely Péterem Márkim-Zayem. Součástí této koalice je i progresivní levicové hnutí Szikra (Jiskra). Povídali jsme si s jeho kandidátem Andrásem Jamborem, bývalým novinářem, aktivistou a pracovníkem nevládního sektoru.

Známe se z doby, kdy jsi vedl levicový politický web Merce.hu, který byl spolu s Deníkem Alarm a Krytykou Politycznou součástí progresivní mediální sítě ve visegrádském regionu. Proč jsi opustil žurnalistiku a vstoupil do politiky?

Viděl jsem, že skutečná změna je možná pouze prostřednictvím politiky a že další čtyři roky promarněné vládou Fideszu a autoritářského režimu Viktora Orbána si už opravdu nemůžeme dovolit. Ale stále bojuji za stejné věci, za které jsem bojoval, když jsem byl novinářem v Merce: spravedlivé bydlení pro všechny, práva zaměstnanců, financování obcí. Jen teď používám jiné prostředky a chci tyto věci řešit v maďarském parlamentu.

„Poslouchej, Viktore,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém projevu k Evropské radě a dodal: „Rozhodni se, za kým stojíš.“ Za kým stojí Viktor Orbán?

Podívejme se na skutečný problém – jak Orbán zvýšil závislost Maďarska na ruské energii. To, co udělal, je naprostým opakem toho, co dříve několikrát slíbil. Projekt nové jaderné elektrárny Paks II., který je vlajkovou lodí vlády Fideszu, se staví ve spolupráci s Rosatomem. Stavba je založena pouze na ruských normách a ruské technologii, která není kompatibilní s žádnou jinou technologií ani normami…

Takže pouze Rusové budou mít náhradní díly a budou vědět, jak elektrárna vlastně funguje?

Víceméně. Paks II je skutečně škodlivý projekt a musíme ho okamžitě zastavit. Nebude to mít destruktivní vliv na naši energetickou bezpečnost, naopak, projekt sám o sobě může být katastrofální kvůli závislosti, kterou vytváří na ruské technice a Rosatomu.

Skutečná demokracie neexistuje, pokud se nemůžeme rovnocenně zapojit do veřejné debaty a volat k odpovědnosti ty, kteří jsou u moci.

Orbán se snaží být vnímán jako politicky rebel, buduje si image nezávislého lídra. Pravdou však je, že jeho moc je založena na tom, že zaprodal Maďarsko: jeho pracovní sílu Západu a maďarskou suverenitu Východu.

Orbánova antiliberální a protievropská rétorika dovedla Maďarsko k zásadní změně zahraničních vztahů a přesměrovala ho k nedemokratickým, nezápadním zemím. Co tím myslíš, když říkáš, že Orbán Maďarsko „prodává“ Západu?

Je pravda, že Orbán je antiliberální, pokud jde o lidská práva, ale je také antilevicový, pokud jde o práva zaměstnanců. Co se však týče volného trhu a globálního kapitálu, jeho postoje nejsou tak pevné. Orbán říká hesla jako „zastavit Brusel“ nebo „boj proti zahraničním zájmům“ – ale nakonec uzavírá dohody, které ho staví do výhodné pozice.

Česká ministryně obrany Jana Černochová na Twitteru uvedla: „Vždycky jsem V4 podporovala a velmi mě mrzí, že pro maďarské politiky je teď levná ruská ropa důležitější než ukrajinská krev.“ Maďarsko muselo zrušit setkání V4 poté, co účast odvolali ministři z Polska a Česka.

Orbán se v Evropě izoluje. Před německými volbami byla Orbánovým spojencem kancléřka Merkelová a její strana CDU. To je nyní pryč a rozpadá se i euroskeptická skupina V4, protože Polsko a Česká republika jsou silnými zastánci Ukrajiny. Je také pravda, že Orbán v posledních dvanácti letech zvyšoval energetickou závislost Maďarska, takže není možné, abychom se ihned odpoutali od ruské energetiky. Ale musíme na tom okamžitě začít pracovat. Je to v zájmu Maďarska, stejně jako je v našem zájmu, abychom zvýšili výrobu energie z obnovitelných zdrojů. I zde potřebujeme novou zelenou dohodu. Musíme zvýšit výdaje na obnovitelné zdroje energie, abychom si zajistili budoucnost a zbavili se závislosti na ruských energetických surovinách.

Mělo by Maďarsko posílat zbraně na Ukrajinu?

Maďarsko samo ve skutečnosti nemá takové zbraně, které by mohly být použity ve válce. To, co Orbán dovolil, je, že nechává zbraně projít přes Maďarsko, aby se mohly dostat na území Ukrajiny.

Stačí to?

Na rozdíl od toho, co Orbán tvrdil na začátku, nyní alespoň zbraně mohou projít maďarským územím. Vláda ovšem vydala nařízení, které zakazuje jejich přepravu přímo přes ukrajinskou hranici, která je dlouhá 130 kilometrů.

Jaký to má smysl? Čeho chce Orbán dosáhnout?

Premiér je rétoricky proti tranzitu zbraní, ale zároveň umožňuje jejich převoz přes země NATO nebo EU na Ukrajinu. Orbán to dělá schválně, aby manipuloval veřejným míněním. Myslím si, že hlavním nástrojem, kterým by Maďarsko mohlo pomoci zastavit válku, je podpora ekonomických sankcí proti Rusku. Pokud jde o přepravu zbraní přes maďarsko-ukrajinskou hranici, pravda je, že nemá velký strategický smysl: tamní silnice jsou v opravdu špatném stavu a k tomu je třeba překonat horský terén v Karpatech. Ale zároveň nemá smysl ani ta Orbánova matoucí taktika. Je třeba schválit tvrdší sankce, které donutí Putina ustoupit. Orbán se dlouho snažil sankcím EU vůči Rusku zabránit, ale nyní je musel do jisté míry také podpořit.

Mělo by Maďarsko povolit přímou vojenskou pomoc Ukrajině, včetně přesunu zbraní přes vlastní hranici s Ukrajinou?

Podle mě ano, Maďarsko by mělo povolit přepravu zbraní přes maďarské hranice, včetně té s Ukrajinou.

Mělo by být Ukrajině umožněno vstoupit do NATO a EU?

O tom musí nejprve rozhodnout ukrajinský lid.

A pokud se tak rozhodne?

Pak ano. Je to otázka jejich suverenity, takže pokud se rozhodnou, že chtějí vstoupit, pak ano, měli bychom to Ukrajině umožnit v souladu s procedurami, stejně jako u ostatních států.

Předseda maďarské opozice Péter Márki-Zay, který nyní bojuje o post maďarského premiéra, řekl, že Orbán udělal Maďarsku „ostudu“ a že je na Západě vnímán „jako Putinův poskok“.

Největším problémem není to, co si Západ myslí o Orbánovi. Orbán je opravdu v obtížné pozici, ale nesmíme zapomínat, že zůstává zkušeným politikem. Není pravda, že jeho zahraniční politika skončila.

Co si Maďaři myslí o válce na Ukrajině?

Řekl bych, že jsme Putinově propagandě nevěnovali tolik pozornosti, kolik jsme měli. Nyní se musíme vyrovnat s tím, že většina voličů Fideszu těm věcem věří. Ale to, proti čemu v těchto volbách bojujeme, je mocenská politická a byznysová struktura, která prosazuje a udržuje Orbána u moci.

Objevilo se mnoho komentářů, že opoziční strany mají problém sjednotit se proti Orbánovi a že rozdíly uvnitř koalice ohrožují její kampaň. Jak důležité jsou tyto rozdíly?

V současné době žádné základní neshody mezi námi neexistují. Máme jeden společný cíl a na něm pracujeme, debaty přijdou později.

Jsi bývalý levicový redaktor a zelený politik, který se připojil k široké politické koalici, jejímž vedoucím je vlastenecký křesťanský konzervativec a otec sedmi dětí. Chceš mi opravdu tvrdit, že mezi vámi nejsou žádné zásadní rozpory?

Máme společný cíl a to je teď nejdůležitější. O politice můžeme a budeme diskutovat, ale právě teď musíme vrátit Maďarsko k demokracii. Vidíme, že ve státních médiích dominuje propaganda a nenávistné kampaně Fideszu ovlivněné Ruskem. Nevedou se žádné seriózní demokratické veřejné debaty o problémech ve zdravotnictví nebo školství, o skutečných problémech lidí a možných řešeních.

Dokážeš si představit, že s Márkim-Zayem vytvoříte vládu a dohodnete se na prioritách?

Řekl bych, že s volebním programem sjednocené opozice mohu souhlasit asi z 90 procent. Existují vážné problémy s bydlením, zdravotnictvím, vzdělávacím systémem – tyto otázky je třeba řešit. Pokud se nám to za čtyři roky podaří, budu opravdu šťastný. A doufejme, že po volbách budeme mít v parlamentu řádné levicové a pravicové strany, které se nesnaží navzájem zničit, ale soutěžit a zvítězit v zákonných a demokratických volbách.

Je dnešní Maďarsko nedemokratický stát?

Jsou tu stále volby a nefideszovská média, ale Orbán tyto instituce za posledních deset let hodně zdeformoval. Skutečná demokracie neexistuje, pokud se nemůžeme rovnocenně zapojit do veřejné debaty a volat k odpovědnosti ty, kteří jsou u moci. Ve sjednocené opozici máme samozřejmě různé představy o politice a různá řešení, ale aby občané měli moznost skutečně hájit své právo na nesouhlas s rozhodnutím vlády, musíme se vrátit k demokracii. V tomto smyslu, pokud Péter Márki-Zay zvítězí, vrátí do Maďarska politiku.

Kdyby se Márki-Zay stal premiérem, a ty bys byl ve vládě, jaká nejdůležitější politická rozhodnutí bys prosazoval? Co Maďarsko nejnaléhavěji potřebuje?  

Prvních pár věcí, na kterých budu pracovat, bude zvýšení mezd pro pracovníky zaměstnané státem ve zdravotnictví a školství, ale také mezd sociálních pracovníků a policistů. Absolutní prioritou je zastavení růstu cen energií a větší nezávislost na dovozu ruského plynu a ropy.

Stejně jako Polákům by se vám nyní hodily peníze z Evropského fondu obnovy…

Ano, v současné době je Fond v Maďarsku zablokován kvůli dlouholetým nedemokratickým rozhodnutím naší vlády. Po odblokování prostředků budeme moci zahájit program výstavby státem vlastněného dostupného bydlení a také energeticky úsporně rekonstruovat tisíce maďarských domů a budov. Také budu pracovat na tom, aby byly obcím navráceny finanční prostředky, které jim Fidesz v posledních třech letech odebral. Je to důležité, protože v příštích letech v případě ekonomické krize to budou právě obce, které mají nejblíž k obyvatelům a obyvatelkám, vidí jejich problémy a jsou schopny jim efektivně pomoci.

Rozhovor vychází zároveň v polské verzi na webu polského deníku Krytyka Polityczna.

Čtěte dále