Úřady práce se hroutí. Řeší dopady energetické krize i uprchlíky

Odbory v otevřeném dopise upozorňují na katastrofální situaci na úřadech práce, které řeší s klienty energetickou krizi a nyní i velkou část agendy spojené s pomocí uprchlíkům.

Během covidové krize vyřizovaly úřady práce agendu spojenou se speciálními opatřeními a kompenzacemi. Po příchodu stovek tisíc uprchlíků leží administrace finanční a další pomoci vedle neziskových organizací a samospráv opět na bedrech zaměstnanců a zaměstnankyň úřadů práce. Upozorňuje na to dopis, který premiéru Petru Fialovi adresoval předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář.

Odbory varují před chaosem, který může nastat v případě odchodu zkušených úředníků nebo vyšší nemocnosti v důsledku přepracování a nadměrného stresu.

Bednář v dopise upozorňuje, že poslední dva týdny nemají úředníci čas na nic jiného než právě na administraci pomoci pro uprchlíky. Vedle toho ale návaly klientů způsobuje bezprecedentní zdražování energii. Pomoc uprchlíkům je navíc podle odborářů špatně procesně zvládnutá a opatření často chaotická. „Aplikace, která má online s touto agendou pomáhat, je v podstatě nepoužitelná a kontraproduktivní, protože vyžaduje velké množství údajů, včetně bankovního spojení, které tyto osoby někdy ani nemají, a výsledek je na úřadech nezbytné zkontrolovat a opravit. Od pátku tohoto týdne již bude možné podávat žádosti o humanitární dávku v dalším kole, od 11. dubna by se měl rozdělovat ubytovací příspěvek, dosud ale není zřejmé jak,“ stojí v dopise.

Další administrativa úřadům práce nově vzniká se zvýšením životního a existenčního minima, kvůli čemuž se musí přepočítávat velké množství současných dávek. I za normálních okolností je agenda úřadu práce, zejména ve spojitosti s dávkami v hmotné nouzi, velmi byrokraticky náročná a dvě po sobě jdoucí krize ji dále komplikují. To vše se odehrává v době, kdy vláda snižuje stavy úředníků. I na tuto problematiku dopis upozrňuje. „Není tedy zřejmé, proč v rámci schvalované systemizace dochází k redukci služebních míst v rámci celé státní služby – teď bude rozhodně potřeba lidí spíš více než méně a pouhé populistické úsilí o snížení výdajové položky by se vládě brzy nejspíše značně prodražilo,“ píše premiérovi Bednář.

Odměny, které vláda za extra práci zatím úředníkům přislíbila, jsou spíše symbolické. „Odměny, které v této souvislosti byly úředníkům vyplaceny okolo částky 3000 Kč na osobu, jsou spíše výsměchem než adekvátním oceněním vzniklé situace,“ myslí si odbory. Vzhledem k tomu, že úředníci a úřednice nejsou považováni za sociální pracovníky, jejich práce nemá žádnou supervizi a se svými problémy se často nemají komu svěřit. Odbory upozorňují také na klíčovou roli úřadů práce při pomoci uprchlíkům a varují před chaosem, který může nastat v případě odchodu zkušených úředníků nebo vyšší nemocnosti v důsledku přepracování a nadměrného stresu.

Čtěte dále